Sábado, 20 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.224 Año: 18 Noticias: 45.861 Fotografías: 108.848 Comentarios de usuarios: 125.572
EL SEIS DOBLE
martes, 26 de febrero de 2013
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 EU - Alzira acusa de negligents i irresponsables a l’Ajuntament i a la Generalitat davant el problema de salut pública en l’aigua potable d’Alzira

Ivan Martínez: “A partir dels mesos d’estiu de l’any passat, ja s’havia produït un augment de la presència dels herbicides a Alzira”


e#lzapatitodecristal20130222

EU - Alzira acusa de negligents, irresponsables i de deixadesa a Bastidas i l’equip de govern i a la Generalitat sobre tota la problemàtica al voltant de l’aigua potable en la nostra ciutat. Per a Ivan Martínez, regidor d’EU, l’equip de govern no va dur a terme cap mesura després que passara el mateix a Carcaixent o Llaurí, i això que s’havia detectat un augment considerable d’herbicides en l’aigua potable en aquell moment i des de gener. A més a més, la Generalitat Valenciana, que té competències de supervisió i control, també es va quedar de braços creuats a vore-les vindre, i l’última analítica que es té de Conselleria és del 2011.

EU - Alzira considera molt greu el problema de salut pública que ha tingut lloc a Alzira, que afecta a més de 40.000 persones i als comerços i indústries alimentàries de la ciutat, i acusa a les administracions, tant a l’equip de govern de la Sra. Bastidas com a la mateixa Generalitat Valenciana, d’haver sigut negligents en la seua gestió. 

Ivan Martínez, regidor d’EU en l’Ajuntament d’Alzira, denuncia que “a partir dels mesos d’estiu de l’any passat, ja s’havia produït un augment de la presència dels herbicides a Alzira, en el moment en què ja es donen el casos de Carcaixent i després de Llaurí. En les anàlisis de juliol del 2012 en un dels pous ja es detecta la seua presència de forma considerable, quan abans no s’havia donat, si bé encara per davall dels límits permesos. Després d’això, incomprensiblement les analítiques completes es fan només cada dos mesos. Així, durant el mes de gener la presència d’herbicides es dispara fins que finalment se superen els límits autoritzats i es dóna l’alerta la setmana passada”. Les analítiques del mes de gener, que ja superen els límits, tarden un mes fins que es dóna compte a les autoritats.

Les substàncies tòxiques (plaguicides) passen de ser menors a 0,05 mg/l des del gener fins al juny del 2012, però en el mes de juliol ja es dóna una anomalia fora dels paràmetres habituals. Després d’això, les analítiques completes que s’enviaren per part d’Aguas de Valencia a l’Ajuntament només es feren cada dos mesos. A principi d’any, s’han de fer dos analítiques,que mostren l’augment del total de substàncies tòxiques(plaguicides).

En gener ja se superen els nivells permesos en la capçalera (0’16), resultats que no els trasllada la concessionària fins el 18 de febrer, més d’un mes després (quan l’habitual són entre 10-12 dies). L’Ajuntament ha de demanar comptes immediatament a Aguas de Valencia.

Segons I. Martínez: “L’equip de govern de l’Ajuntament d’Alzira podia haver requerit a la concessionària, Aguas de Valencia, un control més exhaustiu, així com haver requerit a la Generalitat una major supervisió. Per a què fins i tot, en última instància, haver obligat a la concessionària la instal·lació dels filtres de carboni per a evitar que els herbicides passaren a la xarxa d’aigua potable, abans d’arribar a la situació que hem aplegat. Hi havia motius més que suficients per haver evitat la situació que estan patint les alzirenyes i alzirenys. I és que ja es detecten substàncies contaminants en l’estiu del 2012, els seus controls tampoc foren minuciosos, i aquestes van en un augment progressiu fins que esclata l’alarma a finals del mes de febrer. Han deixat que passaren els mesos sense fer res, davant un problema que es podia crear de contaminació i salut pública”.

Recordem que EU - Alzira ja va requerir el mes de juliol del 2012, per via d’instància i en la Comissió Informativa corresponent, tant les analítiques completes de les que disposava l’Ajuntament com també va inquirir sobre quines altres mesures es pensava prendre. L’equip de govern va restar impassible i, fins ara, no ha ordenat cap mesura a la concessionària.

Per a Ivan Martínez, regidor d’EUPV - Alzira: “es contava amb els precedents de Carcaixent i Llaurí, que prenen les aigües del mateix aqüífer de la Serra de les Agulles, un aqüífer que és qualificat de dolent en totes les avaluacions dels últims anys de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Ni l’Ajuntament d’Alzira va instar a actuar la Generalitat –que té també competències per a garantir una aigua saludable, a partir del Decret 58/2006-, ni aquesta va prendre cap mesura quan es van conèixer els casos de contaminació dels pobles veïns en l’estiu passat, ni tampoc davant els resultats de les analítiques dels últims mesos. Una i altra administració es van quedar de braços creuats a vore-les vindre.”

EU - Alzira preguntarà sobre totes aquestes negligències i falta de prevenció per part de l’equip de govern. A més a més, instarà la Sra. Alcaldessa a, de veritat, defensar els interessos de la ciutadania d’Alzira i que exigisca a la concessionària, Aguas de Valencia, que no cobre el rebut per un servei que no presta: abastir d’aigua potable, un dret bàsic reconegut en la legislació. També preguntarem sobre les mesures i compensacions que es prendran en els comerços i en les indústries alimentàries presents en la ciutat, a més dels controls que s’han portat a terme en la comercialització i utilització d’herbicides i plaguicides en els camps.

EU - Alzira

 


                           
.-000155                                                                                      .-000162

                           

                            .-000168                                                            .-000190                      





El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

PolíticaActualidad Política
SocialSalud, SanidadServicios Públicos

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal