Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.856 Fotografías: 108.842 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
miércoles, 29 de enero de 2014
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Els carrers d'Alzira a debat - Article d’opinió de Rubén Pastor

“A la nostra ciutat, molta gent, per una deficiència en la retolació de les vies urbanes, camina perduda a peu de carrer buscant un destí concret”



.-000249

Alzira, capital comarcal, inundada per la seua història, oblida una peça que li correspon solucionar. El nomenclàtor i la retolació dels seus carrers continua sent una causa pendent de resoldre.

Sense una retolació acceptable dels seus carrers, Alzira hauria de rebre i acollir al visitant amb una informació de primer orde com és la retolació urbana. La majoria de vies urbanes són deficients en este aspecte. Al seu dia es va decidir la retolació amb la col·locació de grans panells de taulells ceràmics que estèticament són envejables. Ara, en l'actualitat, caldria plantejar-se seriosament si l'imperant és l'estètica o la practicitat en este assumpte. Potser amb una retolació menys majestuosa i més econòmica i pràctica se solucionaria este aspecte, si per descomptat existira la voluntarietat de finalitzar una retolació que seguix coixa i amb crosses.

Alzira ha sigut víctima, com la majoria de ciutats d'importància, dels vaivens i canvis capritxosos en la denominació dels seus carrers. República, guerra i dictadura són les principals responsables. La guia de carrers sempre ha sigut matèria que ha agradat al poder establit en el seu moment. Aconseguir a hores d’ara en democràcia decisions de consens sobre este assumpte és una qüestió de voluntats polítiques.

Vies urbanes que per diferents i diverses causes seguixen sense denominació oficial i conseqüentment sense poder ser retolades. Els mateixos alzirenys se sorprendrien de certs carrers que seguixen sense ser “batejats” a hores d'ara. També hi ha eixos carrers que posseint una denominació oficial seguixen sense retolar-se, i també eixos carrers que amb una longitud de 531 metres (més de mig quilòmetre) com és el carrer del Doctor Ferran només posseïsca un únic i solitari rètol a meitat carrer. Tot un repte per al visitant tant pedestre com motoritzat.

La creació l'any 2012 per part de l'Ajuntament d'Alzira d'una Comissió de Toponímia hauria de solucionar tots estos problemes, si no fóra perquè la Comissió ha sigut convocada una única vegada fins al dia de hui. La creació d’esta Comissió de Toponímia va ser un èxit només a l'abast d'algunes ciutats d'un cert nivell. Ara, en estos moments, la qüestió peremptòria és no deixar-la morir d'inanició. Em negue a reconéixer que la Comissió va nàixer cadàver.  

Com a ciutat turística i de servicis que aspira a ser Alzira, és de dret ser empàtics i posar-nos en la situació dels visitants, turistes, repartidors, transportistes, conductors, ambulàncies, bombers, policies i inclús alzirenys mateixos que per una deficiència en la retolació de les vies urbanes caminen perduts a peu de carrer buscant un destí concret.    

No és ara el moment d'acusar i d'assenyalar als presumptes responsables. Només indicar que culpables som tots i cap, ja que estes deficiències han existit fa anys, inclús dècades. La desídia, la indiferència i inclús la ignorància han imperat al llarg del temps en este assumpte.

Alzira, ciutat del segle XXI, s'enorgullix dels seus carrers”. Qualsevol polític local desitjaria que esta màxima es complira. 543 carrers ens contemplen. Comencem tots a treballar d'una vegada.  

Les vicissituds, la història i la justificació dels seus noms és una altra qüestió que ara no és el moment de relatar-les. Curiositats, sorpreses, controvèrsies, misteris i vicissituds engloben en els seus noms tot un món desconegut per a la gran majoria d'alzirenys i que tenim davant del nostres ulls.   

Per cert, si som com diem la “ciutat amiga de la infància” el nomenclàtor alzireny hauria de fer honor a eixe títol. Noms com el dels “Reis d'Orient” o el dels “Drets del Xiquet” que ja posseïxen altres ciutats serien tot un reconeixement. I perquè també tots nosaltres vam ser xiquets. Detalls i lucidesa fan falta també. Tot açò té solució (encara).

Rubén Pastor

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 


                           
.-000048                                                                                              .-000217
                          
 .-000190                                                                                                                        .-000130
                           
 .-000191                                                                                             .-000221

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Pep - 29/01/2014
Estic totalment d'acord amb l'autor d'este article
Josep - 29/01/2014
"La desídia, la indiferència i inclús la ignorància han imperat al llarg del temps en este assumpte". Has donat en el clau Rubén.
Lluis - 29/01/2014
Lo del Dr Ferran és veritat però no és l'únic carrer en el que falten retols

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal