Jueves, 18 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.222 Año: 18 Noticias: 45.856 Fotografías: 108.842 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
martes, 15 de agosto de 2017
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Garoña, un obstacle menys per a tancar Cofrents

"Necessitem que els governs legislen pensant en els ciutadans i la natura, no en les corporacions elèctriques, com han fet fins avui"


 

 ._000494

Per fi el govern i les grans companyies elèctriques han decidit tancar la central nuclear de Garoña, la més vella i perillosa d'Espanya. Ho celebrem!

Però no és prou perquè queden altres 7 en funcionament, i totes tenen massa anys i suposen un greu perill per al país, a més dels residus radioactius biocides que van a deixar com a herència per a milers d'anys. El tancament de Garoña ens dóna la raó als ecologistes i ens anima a intensificar els esforços per tancar totes les centrals nuclears.

La de Cofrents, per exemple, té 1.092 MWe de potència i està situada a sols 63 km de València i 75 d'Albacete, i cada any de funcionament extra resulta més perillosa i deixa més tones de residus. A Iberdrola, l'empresa propietària, li produïx milers de milions d'€ de beneficis però ens fica en perill a 5 milions de valencians, 2 milions de castellano-manxecs i moltes més persones si ocorre un accident com els de Fukushima o Txernòbil. I els residus radioactius que genera seran perillosos durant milers d'anys i es deixaran com a herència maleïda a les generacions futures...

Tot això resulta encara més greu i criticable si tenim en compte que ja existeixen alternatives viables ecològica i econòmicament per generar l'electricitat que consumim: l'eficiència i les energies renovables. Si apliquem les tècniques existents per millorar l'eficiència de màquines i processos, podem estalviar fàcilment fins a un 20% del consum energètic, sense perdre qualitat ni nivell de vida. I si apliquem les energies renovables a fons, podem anar substituint ràpidament fins el 80% del consum energètic actual.

Insistim, nosaltres som pobres en combustibles fòssils, energia hidràulica, fins i tot en urani, però en canvi són molt rics en energia solar i tenim de sobra per autoabastir-nos: 1.600 kwh/m2·any; bastaria amb uns 10 m2 de plaques fotovoltaiques per cada valencià per a substituir l'energia elèctrica que produïx Cofrents, i serien fins i tot rentables perquè resulten ja més barates que l'electricitat convencional, per això legislen en contra. Per altra banda, els mòduls solars de calfar aigua ja poden substituir els antiquats termos elèctrics i s'amortitzen en 4 anys, i no tenen traves legals ni burrocràtiques.

Sols necessitem que els governs legislen pensant en els ciutadans i la natura, no en les corporacions elèctriques, com han fet fins avui. Tenim l'exemple de països com Alemanya, que amb molt menys sol ha instal·lat 8 vegades més plaques solars que Espanya i paral·lelament està tancant totes les seues centrals nuclears, l'última en 2.022.

Per tot això 31 municipis de la Comunitat Valenciana i de Castella-La Manxa han demanat ja el tancament de la central nuclear de Cofrents: L'Alcúdia (V), Alberic (V), La Pobla Llarga (V), Alzira (V), Cullera (V), Corbera (V), Vall d'Uixó (CS), Xest (V), Sagunt (V), Alcoi (A), Burjassot (V), Carcelén (AB), Benetússer (V), Carcaixent (V), Catarroja (V), Xirivella (V), Manuel (V), Albalat (V), Callosa d'en Sarrià (A), Benifairó de les Valls (V), Alacant (A), Puçol (V), Guadassuar (V), Sueca (V), València (V), Casas Ibáñez (CR), La Barraca (V), La Recueja (AB), Madrigueras (AB), Carlet (V), Villamalea AB) i Vila Real (CS), de moment, perquè la campanya continua i esperem que la moció arribe a més ajuntaments.

També el Parlament Valencià va aprovar una proposta no de llei semblant, demanant el tancament definitiu de la central nuclear quan expire l'actual permís, en 2.021. Ha sigut la primera vegada que aquesta institució s'ha pronunciat així, sense excuses ni pal·liatius.

La Coordinadora TANQUEM COFRENTS està formada per Ecologistes en Acció, Acció Ecologista Agró, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, AMA, Plataforma A Contrapèl, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Moviment Ibèric Antinuclear i l'Associació de Damnificats per l'Incendi de l'Alcalaten. Ara, amb Garoña tancada definitivament, haurà de reunir-se després de l'estiu i decidir com continuar la tasca reiniciada l'any anterior.

La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció-Tanquem Cofrents

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 


 

               
.-000113                                                                   .-000366
               
 .-000474                                                                                         .-000132 



El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Medioambiente y Naturaleza
Opinión

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

paquito - 16/08/2017
Me parece muy bien que se plantee cerrar Cofrentes. Estoy de acuerdo en que es mejor abastecernos de energías provenientes de fuentes renovables como puedan ser las energía eólica, solar, fotovoltaica o biomasa. Pero, ¿somos conscientes de que la tarifa eléctrica se dispararía?. A día de hoy generar 1 kwh con tecnología renovables resulta mucho más caro que generarlo a través de una tecnología convencional (llámese central nuclear, central de ciclo combinado o central térmica de carbón). Esto es una evidencia y quien tenga dudas, que analice como funcionamiento el mercado eléctrico y averigua como se fija el precio intradiario de la energía. Cerremos Cofrentes, y el resto de nucleares de España, bien, pero paguemos entonces paguemos más por la energía generada. Si todos somos conscientes y estamos de acuerdo, hágase.
Pepito - 17/08/2017
Paquito, que no te enteras!
La energía solar hoy ya es más barata que las convencionales por eso el gobierno y las eléctricas la torpedean...
Busca y lee estas noticias si quieres enterarte:
https://www.xataka.com/energia/la-energia-solar-ya-es-la-energia-mas-barata-en-casi-60-paises
https://www.energias-renovables.com/fotovoltaica/si-en-espana-hubiera-tanta-fotovoltaica-como-20170803
http://ecoinventos.com/india-reduce-el-precio-de-la-energia-solar-de-manera-historica/

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal