Jueves, 25 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.229 Año: 18 Noticias: 45.894 Fotografías: 108.881 Comentarios de usuarios: 125.587
EL SEIS DOBLE
viernes, 16 de marzo de 2012
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Cartes al director
Arundo Donax

“Aquesta gramínia d’aspecte esvelt i coronada amb un elegant plomall té origen asiàtic i viu naturalitzada des de fa segles a tota la mediterrània”


 

Diuen que Bruce Springsteen encara no havia nascut per escriure el seu mític “The river” quan el jove Arundo i la seva estimada Donax baixaren al riu per estimar-se.

Feren l’amor a l’ombra de saus i xops i en acabant es capbuçaren en les aigües del riu per a refrescar-se i apaivagar una mica la seva passió. Tornaren a estimar-se i tornaren a nedar fins que Arundo, esgotat, va jeure a la riba per fer la migdiada. Mentres, la jove Donax es deixava acaronar pels grinxols de l’aigua i en calcular malament la força del corrent acabà arrosegada i engolida per un remolí. En despertar el jove Arundo endevinà el motiu de l’absència de la seva estimada i es quedà palplantat tot just a la vora del riu -en estat catatònic en diuen ara- fins que dels seus peus eixirien arrels i acabà aconvertit en un canyot. D’ençà i, més o menys en homenatge a aquells efímers amants, la canya de riu rep el nom científic “d’Arundo Donax”.

Aquesta gramínia d’aspecte esvelt i coronada amb un elegant plomall té origen asiàtic i viu naturalitzada des de fa segles a tota la mediterrània atapeint de verd el jaç de rius i barrancs. A casa nostra hom sempre ha trobat força utilitats per a les seus tiges flexibles i extraordinàriament resistents a la putrefacció, així ha estat utilitzada de manera prolífica com a element de bastiment en les cases del nostres avis. Amb “Arundo Donax” s’hi construïen els barandats que es revestien amb adob, s’hi bastien sostres extenent-hi un llit de canyís damunt el trespol sobre el que es disposaven directament les teules i en l’horta es feia servir per tutorar hortalisses i apuntalar els rames dels cítrics per a que el els pes dels fruïts no les esgarrarà i aïllar les taronges de l’humitat del terra.

També ha estat utilitzada pels “luthiers” per a fer embocadures de diversos instruments

de vent. Hui pràcticament tots aquests usos han caigut en desús i la canya ha desaparegut de manera totalment i absoluta com a material de construcció, en l’horta el metall l’ha substituït com a element estructural d’hivernacles i ja sols resten usos merament residuals per aquesta gramínia.

Així doncs i perdut quasi bé tot l’atractiu per al seu principal “depredador” la canya es reprodueix sense cap obstacle colonitzant de manera aclaparadora i sense apenes competència les ribes dels nostres rius i barrancs causant no pocs problemes. Hem de recordar l’enfonsament del pont de Beniarbeig (La Marina Baixa) al riu Girona per l’embossament dels seus ulls produït per les canyes, els continus incendis que fan

desaparèixer part de l’avifauna que hi niua a les ribes i també l’ofegament d’altres espècies de vegetació ripària que res tenen a fer contra aquest colonitzador voraç.

Caldrà doncs prendre mesures per controlar “l’Arundo Donax” i que la seua elegant bellesa no es convertisca en un parany. Si no ho és ja.

 

Nota: l’autor d’este correu ha preferit ocultar públicament la seua identitat. Com sí s’ha identificat davant de la nostra redacció i el text guarda les formes i correcció requerides, ho publiquem i respectem la seua llibertat d’expressió.

 
 
 
 
 
 
 

 

                          
.-000013                                                                                                                          .-000032 

                            
     .-000021                                                                                                      .-000135

                           
.-000048                                                                                              .-000068


 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Rosa Marían de Dios - 16/03/2012
No entendemos el valenciano escrito muchas personas. Este mensaje debería de ser para el que escribe valenciano escribirlo también en castellano. Así todos nos enteramos. No debemos de pensar siempre en nosotros mismos, sino también en nuestro prójimo. ¿No deseamos todos igualdad? Empecemos por practicarla ya. Valencianos y castellanos, moros y cristianos, conviviendo juntos todos estamos.
Rosa María de Dios
xd - 16/03/2012
Rosa Maria te lo digo en castellano para asegurarme que me entiende
¿ la misma igualdad que pregonabas en la noticia sobre el pago del IBI por parte de la Iglesia ?¿O es otro tipo de igualdad esta a la que te refieres?
Appliance repair Calabasas - 10/10/2012
Sin duda que desee para entregar un concepto rápida de darle las gracias por los consejos y sugerencias bonito que está publicando en www.elseisdoble.com . Mi tiempo de internet aparecen hasta ahora ha sido recompensado con estrategias útiles para intercambiar con mi familia y amigos. Me gustaría decir que hemos hecho los lectores son realmente la bendición de vivir en una comunidad increíblemente útil con algunas personas grandes con puntos interesantes . Realmente me siento muy agradecido a quedar descubierto la página web y aparecen por delante de un montón de otros momentos entretenidos leyendo aquí. Gracias mucho de nuevo por una buena cantidad de cosas. buena suerte!

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal