Sábado, 20 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.224 Año: 18 Noticias: 45.861 Fotografías: 108.848 Comentarios de usuarios: 125.572
EL SEIS DOBLE
sábado, 14 de diciembre de 2013
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Després de Wert, ara Català

Sixto Ferrero | L’opinió d’un taciturn, articles per a la reflexió cívica


 


.-000253

He teclejat centenars de lletres, he eliminat una desena de documents i al final, després de quedar-me amb un text definitiu, perquè alguna cosa volia dir i deixar-ne constància, ni que siga virtual, al final, com deia crec que m’he trobat amb l’article més difícil d’abordar de tots els que he elaborat fins ara. Tots els textos m’eixien dels budells, eren barroers, mal educats, agressius, i no..., no és per a tant, no s’ho mereixen. He decidit asserenar la ment i que el lector, intel·ligent i suspicaç, puga traure les seus conclusions del desficaci que l’altre dia anuncià la senyora Català, regenta del càrrec de Consellera d’educació, de cultura i també d’esports. Així que els demane un exercici d’extrapolació. Els demane que pensen, mentre llegeixen, que són un ciutadà que vol triar un lloc del món on residir, però aquest ciutadà té un fill/a el qual cal escolaritzar. Aquest ciutadà, a l’oficina d’informació i turisme del seu país d’origen li han donat un fulletó on li expliquen diferents llocs del món i com, a més a més de l’educació amb les matèries troncals necessàries per a crear ciutadans lliures en aquell país, li especifica quines matèries complementaries aplicaran per ampliar els coneixements, per a crear consciència de país, d’unitat, de cohesió i com, amb aquestes matèries aconsegueixen que aquests territoris no siguen vilipendiats, injuriats i segrestats per les cultures que els envolten. El ciutadà, imaginari, comença a llegir el fulletó, de manera reflexiva, doncs, és tan summament transcendental la informació que adquirirà llegint-ho que d’ella i del consens familiar dependrà on anirà a viure ell i el seu fill/a durant la resta de la seua vida. El ciutadà llegeix:

La Provença (avui França): Matèries complementàries: història de la literatura medieval occitana; Els Càtars, influència social, religiosa i artística; Aproximació a la llengua d’oc; Aproximació a la llengua d’oil;...

La Toscana (avui Itàlia): Matèries complementàries: Història dels Mèdici; Florència, Patrimoni de la humanitat; Aproximació a la vida florentina de Dante Alighieri; Paisatgisme de la Toscana; L’enologia de la Toscana com a forma de vida alternativa;...

Sant Petersburg (Lenningrad, avui Rússia): Matèries complementàries: Capital del tsar; El conservatori de música de Sant Petersburg bressol del nacionalisme musical del S XIX; La II Guerra Mundial;...

Bangassou (avui Mbomou, República centreafricana): Matèries complementaries: Les ètnies centroafricanes, quines són i per què estan ací?; com lluitar i prevenir el paludisme; Músiques i danses nostres;...

Qinghai (avui República popular xinesa): Matèries complementàries: La Xina imperial; Que cal fer per sobreviure a un terratrèmol; Les escales pentatòniques a l’estranger: Debussy i altres impressionistes; Medicina popular i naturista, solució o alternativa?;...

Santiago de Xile (avui Xile): Matèries complementàries: Els Maputxe, història, llengua, música i cultura de la tribu actual; Abans del colonialisme espanyol, cultura i vida als Andes i la Patagònia; L’illa de Pasqua, història, cultura i monuments megalítics;...

València (avui Espanya): Matèries complementàries: El sambori; Els bous al carrer; El món taurí (tan particularment valencià) i altres variants com els bous a la mar, el bou envolat,...; Els moros i cristians i les seues principals figures (destacant el Capità Moro interpretat per l’actor Xavi Castillo); Les Falles i les seues falleres majors; Els actes fallers des de la crida fins a la “cremà”; Inventem un diccionari a cada poble amb les paraules que més s’assemblen al castellà i les que més s’allunyen del català; Com sobreviure al perill de l’enemic (identificar els catalans);...

No vull ser més sarcàstic, però si amb aquesta proposta anem a superar el fracàs escolar, anem a crear cohesió i no sé quines efervescències intel·lectuals aconseguirem més, que Déu, Alà i el Dalai-lama ens agafe a tots confessats i penedits, altrament, encara estan fotent-se de riure els agents de l’informe Pisa amb les enginyoses idees de la Consellera Català.

(PD: no pretendrà que impartisquen aquesta matèria, «Cultura del poble valencià», els erudits de Lo Rat Penat?. I per últim, quina és la història i la llengua que s’estudia avui a les escoles i instituts?, que jo sàpiga, ni com alumne ni com a docent he vist ningú estudiar els furs, la guerra dels dos Peres, l’administració políticosocial medieval, la guerra de successió, les germanies, el manifest de les normes de Castelló, literatura contemporània,... però sí s’estudia la generació del 98 i del 27, els reis catòlics,..., bé ho deixe ací)

Sixto Ferrero

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 


                           
.-000197                   .-000213
                            
.-000246                                                       .-000250
                            

.-000254                                                           .-000257


 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasSixto Ferrero
Opinión

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

viejo - 16/12/2013
Ya hace tiempo que me lo planteé y por eso tuve que enseñar a mis hijos la otra historia de esta tierra que nunca les enseñaron en la escuela, como por ejemplo :
- Que esta tierra fué la tierra donde ANIBAL empezó a crear su imperio y fué su frontera con Roma.
- Que los romanos nos dejaron una lengua y una cultura estableciéndose durante siglos con nosotros.
- Que durante casi 100 años los bizantinos comerciaron y se establecieron en estas tierras.
- Que durante casi dis siglos formamos parte de la Hispania visigoda.
- Que fuimos una provincia musulmana durante 300 años.
- Que en el año 1000 nacimos al mundo como un estado independiente llamado Reino de Valencia.
- Que en el siglo XIII fuimos conquistados por las tropas aragonesas y nuestras tierras repartidas entre los vencedores.
- Que en el siglo XIV los valencianos tomamos lo mejor de todas las lenguas que han pasado por estas tierras al que llamamos romance, llengua materna o cristianech, pero que a finales de este siglo empezaremos a llamar LENGUA VALENCIANA.
- Que los siglos XV y XVI fueron tiempos de explendor de la lengua Valenciana , de la cultura y del comercio de esta tierra.
- Que en el XVII por culpa de los austrias, del clero y del burrerisme nacional fueron expulsados los moriscos dejando a esta tierra despoblada y en la miseria.
-Que en el siglo XVIII hubo un enfrentamiento de potencias extranjeras en suelo valenciano, que terminó con la pérdida de las leyes que habían encorsetado la economía de esta tierra, lo que permitió que este siglo fuera el de mayor crecimiento económico, social y demográfico de la historia del Reino de Valencia.
- Que desde hace años la burrera y la intransigencia a vuelto a enseñorearse de las aulas, que a nuestra lengua valenciana ha empezado a llamársele catalán, que se les ocultan a nuestros hijos los grandes escritores valencianos que no escribieron en valenciano como Ibn al Abbar, Vives, Guillem de Castro, Blasco Ibañez, Manuel Vicent, etc. etc. y en cambio se les obliga a leer escritores de medio pelo como Papasseit, Rodoreda, Fuster o Lozano solo por el hecho de escribir en catalán .
Ya me he cansado de escribir, hasta otra.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal