Martes, 23 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.227 Año: 18 Noticias: 45.871 Fotografías: 108.858 Comentarios de usuarios: 125.580
EL SEIS DOBLE
martes, 18 de marzo de 2014
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Sense combustible per a falles

Sixto Ferrero | L’opinió d’un taciturn, articles per a la reflexió cívica




.-000253

Som en eixe espai de temps en què tot val. No és que qualsevol cosa estiga justificada, però. El parèntesi falleresc, en el calendari i malgrat que per a molts són dies feiners, ens porta a que la majoria es despreocupe o s’allibere dels mals de cap, diaris i prescrits per la quotidianitat política. Durant aquets dies, fallers, la gent no té preocupacions, llevant de dormir, passejar, veure disparades i gaudir del bon temps. La critica, el marcatge al polític i l’observança als quefers de l’actualitat social,... ja se n’ocupen les falles. No les comissions, clar, sinó el monument. Vull dir que durant aquest dies, allò que nosaltres criticaríem quan comprem el pa, quan fem el vermut o quan prenem cafè i llegim premsa, ja ho fa per nosaltres la falla, el monument. Perquè conté crítica. Diuen que als polítics i als bancs. Tema capital i quasi únic de l’objectiu crític falleresc d’enguany.

Fa unes dècades les falles tenien, a més de la crítica del monument, altre tarannà polític i social. Ara això ja no té cabuda, per què no ens interessa, per què tenim altres preocupacions, o per què de poc ni hem pogut plantar, i això sí és transcendental. Fa unes dècades els mesos precedents a les falles tenien com a objectiu fer pràctiques crematòries dedicades a alguna figura de la cultura o societat valenciana com Joan Fuster, Sanchis Guarner, Tarancón o algun regidor del cap i casal que tocava massa els nassos amb articles de premsa, llibres, poemes o declaracions en favor de la llibertat dels pobles, els drets socials o la famosa frase de «Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia», és a dir que feien la crítica falleresca per la seua banda i això, als de la Junta Central Fallera, no els anava bé. Ni a ells ni als polítics governants. Però ara això ha passat, fins i tot posen, els polítics caricaturitzats, al costat del seu ninot, i es comparen, amb frivolitat, conscients que allò, la crítica, el lletreret amb text punible, és efímer, per tant allò que la comissió i l’artista faller volen criticar, denunciar o reclamar, només durarà uns dies. Ja els passarà, en uns dies quan creme, res, tranquil·litat.

Ara bé, s’imaginen que el dia dineu no cremara cap falla, es quedaren sense combustible i romangueren els monuments acusatoris recordant al sistema i casta política que malgrat estar de festa, disbauxa i tabola, ens recordem que enguany hem superat el deute de la Generalitat, superant al rècord de l’any passat, que som conscients que estan deixant el país més deshumanitzat que un desert, i que la meitat, més el cinquanta per cent, diuen alguns mitjans, dels parlamentaris del PP a les Corts estan imputats o vinculats amb la corrupció...?

Llegia, l’altre dia, que als EUA, una professora valenciana d’un centre educatiu havia posat un vídeo als seus alumnes sobre les falles. Els alumnes en veure cremar el monument van manifestar: —cremen persones!,— explicava al periòdic la professora la confusió creada pels ninots cremant als seus alumnes. Doncs perquè s’han quedat sense combustible, però no ho descartem per a les pròximes falles, això de cremar-nos vius, ja ho fan en efígie quan ens governen i legislen, a la nostra contra.

Sixto Ferrero

 

 

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 


                          
 .-000018                                                                                                                                  .-000137

                          
 .-000189                                                                                                                                 .-000084

                          
 .-000123                                                                                                                                  .-000188

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasSixto Ferrero
Opinión

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal