Sábado, 20 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.224 Año: 18 Noticias: 45.859 Fotografías: 108.846 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
jueves, 11 de septiembre de 2014
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 El calor fa dir ximpleries

Sixto Ferrero - L’opinió d’un taciturn, articles per a la reflexió cívica



Pablo de los Reyes actuará el sábado 13 en el Restaurante Bon Vent de Alzira
 
En Alzira, menú completo diario a 6’90 €
 

KIA Sorrento en muy buen estado: 4.900 € | Tfno: 660.868.660


Serà per allò que diuen els politòlegs i historiadors que Anglaterra, Regne Unit per als més conservadors i unionistes, que la Great Britain és el país que conserva el parlament, i la feina que allà és desenvolupa: el parlamentarisme, més antic del món. És per això que molts afirmen que és el bressol de la democràcia parlamentària. Bé, això és ben cert però, s’obliden que molt abans que ells, estava el parlament que representava l’antiga Corona d’Aragó, que funcionava com un parlament on estaven representats per diversos prohoms els diferents regnes i braços que formaven els diferents països de la Confederació Catalanoaragonesa, almenys així ho afirmà l’enyorable Pau Casals el dia que li van concedir a l’ONU, la medalla per la seua incansable lluita en favor de la pau, davant un auditori que esperava escoltar la composició del vendrellenc, aleshores ningú el va corregir, si no tot el contrari, el violoncel·lista deia un fet veritablement cert i històric. No obstant, com que aquell parlamentarisme nostrat desaparegué, la Great Britain s’ha quedat com a única i sola representat del parlamentarisme en combinació amb la monarquia de manual, és a dir, de les coses ben fetes per al tema de la governació dels anglesos. Sembla ser que allà, la monarquia no s’hi posa en les qüestions polítiques, és neutral ara, antuvi era altra cosa.

Fa uns dies, la monarca s’apropà per Edimburg, lloc que li cedeix el títol nobiliari al seu marit Felip, per immiscir-se en la campanya pel referèndum d’independència escossés. Tothom esperava que la monarca, Reina Mare de la mar i d’ultramar, es posicionés clarament en contra de la independència d’Escòcia, país que ja prèviament havia declarat que encara que esdevinga independent seguirà reconeixent-la com a Reina Mare. La senyora, de 88 anys, almenys això diuen les cròniques, va dir davant l’auditori que la corona en aquest procés és absolutament neutral, allò que decidisquen els escocesos és en ple dret de les seues llibertats, ells, —la monarquia— no està per a aquestes coses. Els tres polítics conservadors, el premier, el vicepremier i el líder del partit laborista, van muntar en còlera, i davant la neutralitat de la senyora monarca, van proclamar a tort i a dret les desgràcies que cauran sobre Escòcia si esdevé independent. Diuen les cròniques que hi ha hagut intents de pressionar la veterana reina, per tal que es declarés en contra, és a dir a favor del NO, com féu en 1977, però no hi hagut manera, la Reina Mare ha aprés la lliçó. Vuitanta-vuit anys són suficients per entendre que el parlamentarisme i la democràcia estan per damunt de les postures polítiques dels líders de torn i el referèndum consultiu, és un mecanisme legítim, legal i democràtic.

Allò que més m’ha cridat l’atenció és que a Balmoral, on es troba el castell residència de la Reina Mare, al mateix cor d’Escòcia, durant els mesos d’estiu no deu fer massa calor, almenys no tanta com ací, la vella monarca s’hi passeja amb vestit i jaqueta, barret i guants negres.

Estic segur que si algun dia, ací emprarem l’eloqüència que ara ha demostrat la vella monarca anglesa, pel dret a decidir i en favor de la llibertat democràtica, amb la calor que fa ací, prompte acusaríem a la canícula de fer-nos dir ximpleries. Això, o més bé que no gaudim de tanta democràcia com els nostres governants ens fan creure. Hauríem de començar a creure que escoltar les inquietuds i necessitats del veí, sempre és més productiu que negar que la terra és redona i que la plaça de rei vacant és legítima per absoluta tossuderia de la genètica.

Al remat els anglesos ens ensenyaran, si la cosa no ens capgira, que són bressol del pop, del parlamentarisme i de la boira,..., el Whisky, això ja és cosa dels escocesos.

Sixto Ferrero

 
 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 

 

                          
.-000260                                                                                                                    .-000168

                           
 .-000181                                                                                                      .-000135

                           
.-000048                                                                                              .-000287


 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasSixto Ferrero
Opinión

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Benito - 11/09/2014
No podría estar más de acuerdo con el titular de este artículo porque, de lo contrario, no se entiedo decir eso de: "països de la Confederació Catalanoaragonesa".
Valencià - 11/09/2014
Sin que sirva de precedentes, esta vez estoy en total acuerdo con Benito. Al leer el artículo también se me había ocurrido que la mayor 'ximpleria' ers eso de los "països de la confederació catalanoaragonesa". Tres palabras, tres falsedades: ni eran paises, ni era confederación, ni era catalonaragonesa.
Aunque a mí también me parece otra 'ximpleria' decir que algo es más democrático símplemente porque se vota. Si hacemos un referéndum para quitarle el derecho a voto a los negros ¿también sería más democrático porque se vota?. Se es más democrático si se vota, se legisla y se gobierna dentro de un marco, dentro de unas reglas de juego, en las que tanto entraría el derecho sin distinción de raza como la integridad territorial.
Pere Peres - 11/09/2014
Fa una pila d'anys vaig tenir una núvia que tothora em corregia perqué en parlar en castellà canviava el gènere del sustantiu masculí "calor" calcant-lo de la forma valenciana femenina. I ho dic això perqué sembla que a l'editor de EL SEISDOBLE li degué passar alguna cosa semblant... i per això en l'entrada ha canviat el gènere del sustantiu a la forma castellana, cosa que --cal dir-- no ha fet l'autor de l'article que sí l'ha escrit correctament.

Sixto, després de buscar la transcripció del discurs de Casals a l'ONU i d'escoltar-lo al youtube no he trobat la referència que comentes a l'article. Pots citar la font? et copie el link. https://www.youtube.com/watch?v=6KVX6fKxojk Per altra banda crec haver captat la irònia del teu article: Si els catalans es declararen partidaris de proclamar Felip VI com a monarca de la Catalunya independent contarien amb l'adhesió de la corona a la causa independentista.... Açò que pot semblar un desgavell --i per a mi ho és com hi ha món-- Ha estat contemplat per l'ex-parlamentari de Solidaritat Catalana per la Independència Alfons López-Tena qui va dir "Tenir com a rei un fill de Lady Diana Spencer, i nét de la reina Elisabet II, projectaria al món la marca Catalunya amb molta més eficàcia i extensió, sense cap més despesa addicional a la que genera un cap d’Estat, rei o president." I després se n'anà a casa i es gità a dormir.

"Valencià", esperem que ningú plantege mai un referèndum per decidir que els burros puguen volar perqué aleshores taparien el cel.
Salutacions.
estudiante de historia - 12/09/2014
Resulta increíble comprobar que aun quedan personas que cuestiona cosas tan evidentes como la estructura de la Corona de Aragón.
1- La Corona de Aragón fue desde su creación a mediados del siglo XII, una confederación de territorios entre los que se encontraban en primer lugar el Reino de Aragón y el Condado de Barcelona (Cataluña), y ello como consecuencia del matrimonio entre la princesa aragonesa Petrosinila y el Conde de Barcelona Ramón Berenguer IV.
2- Con el paso de los años los descendientes de este matrimonio fueron conquistando nuevas tierras. Jaume I, conquistó en 1234 la isla de Mallorca y en 1238 la ciudad de Valencia. Y a ambos territorios les dió fueros propios. En Mallorca instauró el Consell Interinsular del Reino de Mallorca, y en Valencia el Consell General de la Ciutat de València, el cual con el paso del tiempo derivaría en el Govern de la Generalitat del Regne de València.
3- Los descendientes de la monarquía Catalano-aragonesa, Catalana por Ramón Berenguer IV y Aragonesa por Petrosinila, tenia la costumbre de dar autonomía política y administrativa a los nuevos territorios que conquistaban quedando unidos solo por la propia monarquía.
Así pues, desde mediados del siglo XII, hasta finales del siglo XV, los reyes de Aragón, Cataluña, Mallorca, Valencia, El Roselló, Cerdeña y Nápoles, territorios que formaban los reinos o países de la Confederación, tuvieron su corte en la ciudad de Barcelona, ( a excepción de Alfons el Magnanim, que instauro su corte en Nápoles) y usaron como idioma propio el catalán y como bandera la Señera catalana. Y todos ellos están enterrados en el panteón que la Corona Catalano-Aragonesa instauró en el Monasterio de Poblet en Tarragona, a excepción de Pere I y Jaume II que lo están en el Monasterio de Santes Creus, también en Tarragona.
Y todo esto lo podéis estudiar y comprobar en el Archivo de la Corona de Aragón -uno de los más importantes del mundo- que la ciudad de Barcelona guarda desde sus inicios con gran celo y estima.
Valencià - 12/09/2014
Pere Peres, si tornes a vore a aquella nóvia, pots dir-li que en el diccionari de la RAE diu:

Calor
1. m. Sensación que se experimenta ante una elevación de temperatura. U. t. c. f.

O siga "Usado también como femenino". Per tant, segons la RAE es una paraula masculina, pero es pot utilisar en femení. La RAE, com Académia normal, va incorporant com a vàlid alló que existix en la realitat social, entre el usuaris de la llengua.

En la contestació que em fas, em dones la raó. La màxima "votar coses és més democràcia" pot arribar a animalades com la que dius. I sí, el cel estaria ple.
Sixto Ferrero - 12/09/2014
Hola Pere Peres, en l'enllaç que adjuntes es pot llegir i escoltar, clarament, que Pau Casals diu: ... Catalunya va tenir el primer parlament, molt abans que Anglaterra,...; tot seguit U-Thant, secretari general de l'ONU d'aleshores, fa un gest d'afirmació amb el cap. Bé, no diu la Confederació de la corona catalanoaragonesa, val, tu saps millor que jo, quines denominacions solen emprar-se per a tal confederació i la certa supremacia i tendencia a reduir-ho a Catalunya per ser de les tres la "potència", també saps que cada regne tenia la seua Generalitat, de les tres (Balears estava inclosa en Catalunya) Catalunya és la primera. El model parlematari de la confederació, amb tres regne (4, si comptem Balears, però els prohoms illencs eren catalans, i de fet en el Compromís de Caps prou es van enutjar) és inaudit en tot Europa, amb braços i prohoms on representen tots els estaments socials i les "classes" amb les legislacions "furs avantguardistes" per a l'època, això tal i com es donà ací, no passà a Anglaterra, els lords i altres prohoms feien en darrera instància allò que el rei deicidia, ell era la llei, la religió i l'amo de tot, ací no, per exemple les viles reials i les viles feudals amb diferents jurisprudències, amb impostos diversos (per al rei i per al senyor),..., tampoc podem dir que fóra la panacea de la democràcia però comparat amb la resta d'Europa....
Benito - 12/09/2014
Y no se dice la Pilarica, es la Pilareta; no se dice el Torico, es el Toret; la Dolores es la Dolors y el Tío Jorge es l'Oncle Jordi y, por supuesto, no se dice maño es manyo. Hasta la cerveza Ambar tiene sabor a cava del Penedés, oi que sí?
Pere Peres - 12/09/2014
"Valencià" dubte molt de que si tornara a trobar-me amb aquella antiga núvia tinguera ganes de tornar-me a mirar a la cara, o a dirigir-me la paraula... millor deixar-ho córrer i au. Però tu a la teva, no t'amoines i dedica't a promocionar referèndums per veure si els negrets tenen dret a vot o els àngelets tenen pilila o la cafrà que se't passe per la cabeçola.

Un comentari interessant Sixto, per cert i a tomb de la teva resposta i des del meu republicanisme empedreït i el meu menyspreu a la realesa i el seu anacronisme de facte, crec que el numeral amb el que ha estat proclamat Felip VI du implícit un menyscapte als valencians, catalans i mallorquins ja que duu a rams de beneïr el Decret de Nova Planta per part de l'actual Casa Real. Aviam: Les corts de Monzó no proclamaren rei a Felip I espòs de Joana de Castella --m'estalviaré ara els diferents motius que ho motivaren-- així els felips de la Casa d'Austria a Aragó sempre han portat un palet menys que a Castella: Felip II de Castella fou Felip I d'Aragó i també de Portugal, Felip III de Castella fou el II d'Aragó i finalment Felip IV de Castella fou el III d'Aragó. I prou. Amb l'arribada del primer Borbó s'acaba el bròquil i els valencians, catalans i mallorquins se'n botàrem un palet "por justo de derecho de conquista". Però és que encara hi ha més: per acabar-ho d'adobar Felip VI amb el seu ordinal, que consolida i escenifica el seu menyscapte a la nostra història, foren proclamats un 19 de juny, el mateix dia que Felip V en 1707 incendià la ciutat de Xàtiva per encolomar-nos el seu centralisme i aniquilar-nos com a poble. Massa coincidència. Ni fet a posta.
Salutacions.
Poma Pomes - 13/09/2014
Núvia diu ara el xic. No m'estranyaria que no tinguera ganes de mirar-li a la cara, si va nàixer a València, parla i pensa en català, em pareix prou normal.
Cada vegada el rotllo que ens amolla es més llarg i pesat. Es cert que aixó de que la calor fa dir ximpleries.
Pere Peres - 13/09/2014
Ja veus pometes, éssent com som d'Alzira sempre hi ha la possibilitat de que aquella antiga núvia meva siga hui la teva dona. Prova de canviar el gènere d'un sustantiu i si et corregeix ja ho saps...
Que et vinga de gust.
castellano - 15/09/2014
Pero no te compliques la vida Pere Peres, respondiendo al analfabetismo "blavero".
Estos pometes y peretes de turno, solo quieren acabar con el valenciano sin importarles hacer el más espantoso de los ridículos.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal