Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.859 Fotografías: 108.846 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
miércoles, 1 de julio de 2015
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Circular a peu i en bicicleta a la Alzira del segle XXI

Aportacions al projecte tècnic per a la implantació del carril bici d’Alzira


 


.-000336

Obrir vies de comunicació entre l'Ajuntament i els ciclistes (en 3 grups principals: els que fan servir la bici com a mitjà de transport, els esportistes i els joves). Establir una comissió ciutadana-municipal de ciclisme.

Permetre, dins el casc antic, una velocitat màxima de 30 km/h i desenvolupar mesures de assegurin el compliment.

Senyalitzar els cicle-carrers amb dibuixos de bicicletes i / o cartells.

Obrir i senyalitzar els espais dedicats tant als vianants com als ciclistes en zones de possible conflicte com els passos de zebra i les voreres.

Augmentar els llocs per aparcar bicis per facilitar el seu ús dins el casc urbà. Especialment, facilitar el seu aparcament en condicions adequades en aquells llocs d'afluència massiva i/o de població sense possibilitat de desplaçar-se en vehicles de motor (joves, gent gran), com a centres d'ensenyament, polígons industrials, centres de salut, Estació de RENFE, etc.

Avaluar la possibilitat d'habilitar un lloc per guardar bicicletes (recinte tancat) en un punt cèntric, semblant a la gàbia amb què compta actualment l'estació de trens. Incloure alguns altres en espais habilitats o dissenyats a aquest efecte, sempre que sigui en llocs d'interès públic quan pugui romandre la bici al lloc més de 24 h (per exemple, a l'Estació de RENFE).

A més d'assegurar que tot el perímetre de la ciutat compte amb un carril bici, facilitar les connexions del mateix amb pobles propers i amb els polígons industrials.

Avaluar cost/eficàcia d'AMBICI, segons usuaris i bicicletes que es prenen diàriament per veure si és raonable la seva continuïtat. Possiblement els diners podria utilitzar-se molt millor en subvencionar la compra de bicicletes i completar les connexions amb carrils o vials per a bicicletes. Si es justifica seguir amb ambició, assegurar que cada punt estigui ben vinculat tant amb carrils de bici com amb els altres punts d'AMBICI, fonamentalment en aquells d'afluència massiva (Polígons, centres d'ensenyament, etc.).

Realitzar un estudi detallat per part dels tècnics municipals competents, per millorar els accessos i punts negres tant a nivell de l'ús de la bicicleta com dels vianants.

Crear una patrulla de municipals en bici, voluntaris, com ja hi ha a d'altres municipis per a acostumar més als conductors a veure i respectar els ciclistes.

Fer l'Educació Vial en bici i ensenyar els xiquets a anar en bicicleta, per acostumar-los des de menuts a les bicis.

I fomentar l'educació i la conscienciació ciutadana respecte als avantatges de la bici, tant a les Escoles i Instituts, com al carrer.

 

En concret, nosaltres hem analitzat i trobat els següents punts problemàtics:

Zona de perill especial per als vianants:

Carrer Hort dels Frares: amb excés de trànsit de vehicles a motor, i tan estreta que les mares amb carrets de bebè han de baixar de la vorera i empènyer els carrets al mig del carrer. Aquí té sentit prohibir la circulació de vehicles a motor per la seva amplada (excepte els autobuses municipals i residents) i dedicar el carrer al trànsit de vianants i ciclista.

Carrers amb empedrat i voreres estretes: es tenen diferents exemples, com el carrer Salineries, Carnissers, Bernat d'Entença o Plaça de la Morera entre d'altres.

Trams de perill per als ciclistes:

Pràcticament la totalitat de les sortides cap a l'exterior de la ciutat són punts negres de difícil connexió amb carrils que es poguessin usar per connectar ls població amb els polígons o les ciutats veïnes:

Entre el barri de l'Alquerieta i l'Hospital, la Urbanització el Respirall / El Camí al Cementeri, adreça Corbera.

Entre el Mercat de Proveïments i la ITV, adreça Algemesí, que no es pot fer sense entrar a la carretera. La Ribera en Bici proposa fer un mini carril bici entre el Mercat d'Abastos i el Rio Verd, amb passarel·la sobre aquest per connectar amb camins la ITV i els camins rurals cap a Algemesí.

Entre el Mercat de Proveïments i la carretera vella de Guadassuar.

Sortida d'Alzira cap a la carretera antiga de Carcaixent (Pont de Xàtiva), en el qual no hi ha connexió entre els dos trams del Malecó sense passar per la mateixa carretera (continuació per l'Av. de Carcaixent).

Rotonda principal d'entrada a Alzira per l'Av. de la Hispanitat, en la qual és imposible sortir cap als carrers adjacents en direcció a la sortida cap a Xàtiva o Carcaixent sense passar per la mateixa rotonda (de trànsit dens) o desviar-se per la vorera de la Plaça Corbeil Essonnes, envaint l'espai per a vianants.

Apropant des de Sants Patrons, passant la Caserna de la Guàrdia Civil, fins al pont de ferro. Aquí no es pot girar a l'esquerra per creuar el pont i l'altre costat no és posible incorporar-se al carril bici perquè està a mà esquerra. De totes maneres, en cap cas hi ha entrada al carril bici des del carrer sense envair un pas de zebra.

Els dos últims exemples mostren exactament el tipus de conflicte entre vianants i ciclistes que cal evitar. Caldria buscar una manera d'incorporar l'entrada de les bicicletes al carrer o carrilsbici.

Problema dels stops de bicicletes a Alzira:

Les bicis tenen senyalitzat un stop cada vegada que creua el carril un carrer, en tota Alzira. Elsistema a Alzira l'obliga al ciclista a efectuar un stop fins a 3 vegades dins de 100 metres en elpitjor cas, per exemple entre la Carrer Trinitat Redal Daffaur i el carril a Carcaixent. Aquestasituació el porta el ciclista a ignorar el carril que efectivament no funciona. Suggerim que sesegueixi l'actual i moderna pràctica europea de col·locar un carril dedicat ciclista al costat decada pas de zebra i així donar preferència tant als ciclistes com als vianants, davant els vehiclesde motor.

Proposta de connexions de camins i carrils-bici existents per enllaçar municipis:

Connexió Alzira-Algemesí: bastaria amb fer un carril bici, de mig km aproximadament, des del mercat d'Abastos d'Alzira fins al camí que ve des d'Algemesí fins al nou polígon, darrere de la ITV. Per creuar el riu Verd caldria fer un pontet, d'uns 2 m d'ample, o una estreta ampliació del pont existent en la carretera comarcal.

Connexió Alzira-Guadassuar: seria suficient amb menys d'1 km de carril-bici que connecte el barri de les Barraques amb el Molí de Borrego, on comença la carretera vella de Guadassuar, que és ara un camí segur, directe i tranquil.

Connexió Alzira-La Barraca d'Aigües Vives-Tavernes: es podria connectar l'actual carrilbici Alzira Carcaixent, a l'altura del nou centre comercial de Vilella, amb la Via Verda pel camí de la Cova de les Meravelles o a través del camí del Barranc de la Casella, amb el que pràcticament no caldria fer obres, només senyalitzar.

Via Verda Ribera-Safor, entre Carcaixent, Alzira, La Barraca, Benifairó i Tavernes, cal fer-la ja.

La Ribera en Bici

Acció Ecologista-Agró

Tertúlia de Sostenibilitat Rural

L'Ullal de La Vila

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 

 

 

 
.-000291
.-000342
.-000343




El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Urbanismo, Infraestructuras y Vivienda

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

E - 01/07/2015
Em pareix molt pensada la proposta, l'única part que no em convenç donades les circumstancies de la nostra ciutat es Carrer Host dels frares.
Te dificil solució. Quan estagué tancat aquest carrer, la densitat de vehicles circulant pel carrer de l'esglèsia Sant Joan va ser terrible.
Llevar el problema d'un carrer per a portar-lo a altre no em sebla raonable.
Hort dels frares es a Alzira com una artèria femoral al cos humà.
Per altra banda, La Vila està pràcticament tancada als vehicles a motor.
Debem pensar un poquet més, però bona proposta en termes generals.
Salutper a tots que es el realment important. ;)
veterà - 01/07/2015
Perfecta proposta per començar d'una vegada una autentica promoció de la bici.
El tema del carrer Hort dels Frares cal afrontar-ho amb valentia. La qüestió no és traslladar el tràfic a Piletes, sinò plantejar l'accés al centre per Doctor Ferran i el Camí Fondo per a vehicles a motor. Són dos minuts
Si desitjem de veritat un centre de la ciutat agradable i segur per als vianants són els vehicles els que han d'adaptar-se a la situació i no utilitzar arguments molt manits.Alzira es creua a peu en 15 minuts, i si cal utilitzar el cotxe ha de fer-se sense perjudicar ni contaminar.
S'ha fet alguna medició de la contaminació atmosfèrica al carrer Hort dels Frares?
Recorde que és el carrer utilitzat per anar al centre de salut i no pareix molt raonable respirar eixa contaminació.
CAL FER MEDICIONS DE CONTAMINACIÓ ALS CARRERS ESTRETS AMB MOLT DE TRÀNSIT


masp - 01/07/2015
Me parece genial la idea que se plantea, pero me gustaría también que se tuviera en cuenta a los peatones que viven en el Racó, que en la época de otoño e invierno no tenemos luz en el tramo que va desde la rotonda del colegio Garcia Sanchiz hasta la entrada al Racó, imposibilitando el hacer uso de la acera en condiciones de ausencia de luz natural. no es necesario poner una farola cada "tres metros", pero al menos una cada setenta y cinco o cien metros nos permitiría poder caminar con seguridad por este tramo.
Carles G. - 01/07/2015
Bon article i bones propostes. De vegades no cal gastar molts diners per a fer una ciutat més transitable, comoda i respectuosa amb el nostre medi i la propia ciutadanía. Com a aportació, se podría aprofitar els camins que enllaçen el camí de l'arena per darrere de Ice Cream amb el poligon de la fraca (AMCOR i MM), el camí del barranc de la casella, el pas del llop i la posible via verda de cara a la barraca d'aigues vives; i així evitar el perill que suposa anar en bici per la CV-50. Gràcies
Pim Pam - 02/07/2015
La idea genial, lo malo es que esto es Alzira y no Holanda. Aquí la gente no está concienciada del uso de la bicicleta para nada. Y esto es una burrada económicamente hablando. Me gusta pero no lo veo factible, y tampoco es tan tan necesario. Creo que primero se deben priorizar necesidades, y empezar desde cero. Si tu no sabes manejar un helicóptero, pa'qué quieres un helipuerto??? Ya tuvimos bastante con aquella inversión en aquella cagada de carril bici impracticable, mejor opciones más realistas y necesarias. Después de tanta chapuza a mi personalmente me parece más lógico adecuar puntos de bicicletas en zonas en las que no hay surtidores y tener el servicio como hasta ahora, pero con las bicis en buen estado y si hay que invertir se invierte lo justo en esto que no es vital para el buen funcionamiento de la ciudad.
Pedro Domínguez - 02/07/2015
No, Pim Pam, por desgracia esto no es Holanda, ni Bélgica, ni Dinamarca, ni Alemania, ni ... Pero algún día tendremos que caminar en esa dirección (en las cosas buenas, se entiende), ¿no?
Y las medidas que proponemos serían eficientes y poco costosas. De hecho el desdoblamiento de la tercera parte de la Avenida de la Ribera tiene un presupuesto de 2'5 millones de €, algo muchísimo más caro e innecesario porque es una carretera generalmente con poco tránsito, y desdoblar 1/3, dejando igual los 2/3 restantes no resuelve ningún problema, si lo hubiera, sólo sirve para malgastar más dinero público, destruir más tierra fértil y enriquecer a algunos espabilados...
Tenemos que cambiar las prioridades, por eficiencia e incluso por supervivencia: el calentamiento global está en marcha, acelerado, y hemos de pararlo ahora que aún podemos, y para ello una de las medidas más importantes es reducir el tránsito motorizado y promover alternativas ecológicas como la bicicleta, que es el vehículo ideal dentro de la ciudad!

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal