Jueves, 25 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.229 Año: 18 Noticias: 45.885 Fotografías: 108.872 Comentarios de usuarios: 125.587
EL SEIS DOBLE
lunes, 20 de junio de 2016
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 No podem evitar els incendis forestals?

"No tenim consciència de que són vertaderament catàstrofes, per a la vida silvestre i per a nosaltres, per això no les evitem com cal"


 

 

Més de 3000 Ha forestals arrasades en un parell de dies, fins i tot abans de començar l'estiu. Milions d'arbres i arbustos convertits en fum, cendres i carbó. Milions de pardalets, rates penades, conills, raboses, fardatxos, serps, sargantanes, papallones, abelles, tots els animalets que agafà el foc espentat pel vent cremats vius. Una catàstrofe ecològica sense pal·liatius els incendis de la Canal de Navarrés, la Ribera del Xúquer i La Vall d'Albaida. Tardarem 30 anys en tornar a tindre les muntanyes recuperades, si és que les recuperem...

I el mal no s'acaba ací perquè després vindran les pluges fortes de la tardor i arrossegaran la terra desprotegida cap avall, erosionant estes muntanyes i acostant-nos un poc més cap a la desertificació del PV. Com les aigües s'infiltren menys en terres desforestades a penes carregaran els aqüífers i tindrem més sequera i més inundacions. I per descomptat la crema de vegetació i l'emissió de milions de kg de CO2 agreujarà el calfament global/local que estem patint.

En realitat els incendis forestals són normals en el clima mediterrani però amb una freqüència molt inferior, la dècima part de l'actual, perquè eI 90% són ja intencionats o per negligències, absolutament antròpics i evitables. Aquests dies no ha hagut cap tronada ni raigs, de manera que tots estos incendis han sigut provocats per humans, volent o sense voler.

Per què ocorren, una i altra vegada, estes catàstrofes (les muntanyes de Carcaixent recorde que s'han cremat tres o quatre voltes en 40 anys)? Potser perquè, en general, no tenim consciència de que són vertaderament catàstrofes, per a la vida silvestre i per a nosaltres, per això no les evitem com cal. També perquè al poble valencià l'han ensenyat a preocupar-se més de les festes o del futbol que del seu medi ambient. Ara mateix, quan les cendres estan encara calentes, tothom s'espanta i maleix el foc, però qui se'n recordarà quan passen dos o tres mesos? I quants recolzen els ecologistes que demanem un bon Pla Forestal Valencià, insistint sobretot en la necessitat de protegir i previndre?

Tenim les muntanyes quasi abandonades, l'economia moderna ha oblidat les feines silvopastorals, la política de l'ICONA va omplir les muntanyes de pins blancs (els més piròfits) i damunt la gent té massa mobilitat i circula per qualsevol pista forestal en qualsevol època de l'any, tot el qual ha multiplicat els incendis i l'erosió fins al punt de convertir-nos en la regió europea amb major risc de desertificació. Veritablement mai hem tingut una política forestal assenyada i ben pressupostada, sempre s'ha anat improvisant, a salt de mata, i durant les darreres legislatures pitjor encara perquè retallaren els pressupostos i reduïren la prevenció i l'extinció d'incendis.

Ara ha canviat la Generalitat i molts Ajuntaments, però el Medi Ambient seguix sense ser prioritari, sols s'han de vore els pressupostos que li dediquen (en algun Ajuntament zero inversions). S'han malbaratat desenes de milers de milions d'€ en AVE i autovies, mentre es quedaven pràcticament sense pressupostos necessitats mediambientals i encara hi ha qui reclama el corredor mediterrani com a nova línia d'AVE, caríssima, en volta de completar i millorar la xarxa de ferrocarril existent, que resultaria prou més econòmica i útil per a la majoria de la població. D'altra banda, com pot ser que tinguem molts més avions de guerra que hidroavions per apagar incendis? Quina lògica té açò?

I no es tracta sols de diners, de vegades importa més l'encert, fer bé les coses, que els mateixos diners. Alguns municipis per exemple es gasten molts diners per exemple en regar, segar i tirar la gespa i en agranar les fulles de baix dels arbres per a tirar-les també; això en volta de plantar més arbres, autòctons i xeròfils, perquè en falten milers per arribar als estàndards europeus. Resulta absurd però així ocorre amb la jardineria convencional, desencertada en les espècies i en les tècniques que sol utilitzar, malbaraten en allò que no fa falta i retallen en allò necessari. Quan aprendrem?

Ara li demanem a la Conselleria/Generalitat que els seus tècnics estudien el terreny cremat i vegen quines àrees poden recuperar-se bé per elles mateixes i quines necessiten ajuda amb repoblacions manuals d'espècies autòctones, amb seguiment i reg durant el primer any. Que extreme la vigilància forestal a totes les muntanyes valencianes perquè l'estiu comença la setmana vinent i sembla molt amenaçador. I que elabore el Pla Forestal Valencià que organitze tot el referit als espais forestals, amb mitjans suficients per a protegir, previndre, conscienciar, vigilar, extingir els incendis i repoblar el que faça falta.

I a la gent li demanem memòria i implicació, memòria per a no oblidar el que està passant i ha passat tantes vegades anteriorment, implicació per a evitar que torne a passar i per a reclamar les solucions adients als responsables polítics. Perquè lamentar-se, confiar en les promeses i oblidar-se'n després no resol res, cal recordar i implicar-se perquè puguem evitar noves catàstrofes ecològiques.

En definitiva, voldríem que ciutadans i governants es feren ressó de tota la problemàtica ambiental i la convertiren en l'eix principal de la política valenciana. El Medi Ambient ha de deixar de ser l'apèndix pobre i marginat que és ara per a convertir-se en protagonista i motor del canvi socioeconòmic que necessitem perquè, a més de ser la nostra font de vida, pot ajudar molt a resoldre els greus problemes de salut i desocupació que patim avui.

La Ribera en Bici- Ecologistes en Acció

.-000439 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 




 

               

 .-000070                                               .-000130
               
 .-000210                                                              .-000132

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Medioambiente y Naturaleza
Opinión

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

falta diligencia - 20/06/2016
me parece correcto el articulo.
Pero lanzo esta pregunta: Como es posible que el incendio de Carcaixent se iniciara sobre las 5 de la tarde (no a las 7 i a las 8 que dijo el delegado del gobierno en la television) y no fuera atacado por los aviones para detener desde el inicio su crecimiento en un dia muy duro por el viento de poniente???

No teniamos claro que durante estos dias especialmente peligrosos la respuesta rapida era la unica que podia evitar catastrofes como la que ha ocurrido en Carcaixent y la Barraca?

Donde estaban las avionetas rapidas que como el año pasado pudieron pasar el fuego de la Casella?

Alguien pedira una comision de investigacion en este caso? que ha pasado con la nueva contrata de la conselleria en materia de incedios tras desmontar el amigismo de Serafin CAstellano y cia??

Se podia haber evitado este desastre?

muchas preguntas por contestar...vamos a ver si los nuevos gobernantes dan la talla y ofrecen informacion real de lo que ha pasado en este incendio.

Rosa Mª de Dios - 21/06/2016
Mira lo que se ha de hacer es mas vigilancia de guardas en nuestros montes. Muchos están llenos de escombros que echan en ellos los que no son limpios. Botellas de cristal que son peligrosos en caso de haber sequía como ahora hay. Cartuchos de los cazadores pueden provocar en este caso de sequedad incendio en los montes. Cigarrillos no apagados los echan sin pensar en las consecuencias. Y ahora culpando donde están las avionetas. No sabemos respetar a la naturaleza, la estamos dejando abandonada como estercoleros, da pena de ver urbanizaciones en mi ciudad llenas de basuras que tiran de comidas y bebidas y otras cosas hasta compresas y condones. Y como no llueve por cualquier descuido se incendia y luego todos a criticar de lo que se ha quemado y culpando a lo mejor a quien menos culpa tiene. Vigilancia de guardas forestales y si ven echar escombros y todo lo mencionado multa, y verán como esto se termina. Ahora todo son lamentaciones.
viejo - 21/06/2016
Por razones que no vienen al caso he vivido en primera persona el incendio y las actuaciones de todos los medios que de una forma u otra se vieron involucrados en la lucha contra el fuego, después de observar el ímprobo trabajo de bomberos, médicos, enfermeros, ambulancias, pilotos, policía, ejercito, voluntarios, etc. etc., he sentido el orgullo de ser español, de formar parte de un estado que no repara en medios cuando se le necesita, de pertenecer a un país europeo en el que los recursos del estado están ahí para velar por la seguridad de los ciudadanos.
Esta vez si, he sentido que ESPAÑA es un gran país.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal