Miércoles, 17 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.221 Año: 18 Noticias: 45.831 Fotografías: 108.808 Comentarios de usuarios: 125.565
EL SEIS DOBLE
lunes, 27 de febrero de 2017
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1 2 3 4

 Alzira planta un centenar de fràngules al Xúquer per frenar la seua extinció

Dins de la Festa de l’Arbre organitzada per la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alzira


 

 

Alzira s’ha proposat recuperar, al tram del Xúquer que passa dins l’entramat urbà, una espècie autòctona en perill d’extinció. Es tracta de la fràngula (Frangula alnus), un arbre inclòs en el Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçades, del qual van arribar a comptabilitzar-ne únicament 22 exemplars distribuïts en tres nuclis poblacionals.

El darrer cap de setmana la ciutadania d’Alzira s’ha involucrat amb esta espècie a través d’una jornada de voluntariat on s’ha plantat un centenar d’exemplars, en el marc d’un projecte de restauració del Xúquer en què també s’ha reforçat la presència de salzes i joncs.

Pep Carreres, regidor de Medi Ambient, Agricultura i Consum, ha dit que “la plantació dels exemplars de fràngula i la resta d’espècies ajudarà a estabilitzar els marges del riu disminuint l’efecte erosiu i oferirà refugi i llocs de cria a la fauna local”. Carreres destaca, a més, que “la presència de fràngules aportarà singularitat i protecció a este tram del Xúquer”.

Per altra banda, Sales Tomás, directora de la Fundació Limne, assenyala que “les fràngules tenen actualment el mateix estatus legal que el linx ibèric” i que ”involucrar a la ciutadania en la recuperació d’esta espècie arbòria és una manera de fer visible el treball titànic que fan les institucions per protegir la flora i la fauna autòctones”.

La situació actual de les poblacions valencianes s’ha qualificat, fins ara, de preocupant, tenint escassos nuclis coneguts al Xúquer, concentrats majoritàriament a Xalans.

Darrere d’esta planta s’amaguen molts anys de treballs dirigits per la Direcció General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana, a través del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i el Servici de Vida Silvestre, que han aconseguit reproduir la planta a través dels escassos exemplars que s’havien censat originalment.

La reproducció in vitro i l’establiment d’un banc de clons a les instal·lacions del CIEF ha anat formant un banc de plantes suficient per començar a generar nuclis poblacionals de nova creació, com el que posà en marxa Limne a Algemesí o el que proven ara a Alzira per evitar, d’esta manera, la desaparició d’esta espècie del Terciari.

Al final de la jornada de la plantació, SEO- Birdlife va fer una ruta guiada per a l’observació de les aus que viuen a la ribera del riu.

 

Nota de premsa del departament de Comunicació de l’Ajuntament d’Alzira.

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 

 
.-000306
.-00367

.-000373
.-000427

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Medioambiente y Naturaleza
SocialActividades

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal