Sábado, 20 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.224 Año: 18 Noticias: 45.859 Fotografías: 108.846 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
viernes, 31 de marzo de 2017
Clic en la foto para ampliar

Foto d'arxiu: Hayack | El Seis Doble
Ver imágenes de esta noticia
1

 La tamborada d'Alzira fa un pas més en el camí per a ser declarada patrimoni immaterial de la UNESCO

S'ha presentat una candidatura conjunta amb altres comunitats autònomes que celebren rituals col•lectius de tocs del tambor i de bombo


 


 .-000137

La tamborada d'Alzira, junt a les celebracions d'altres pobles d'España, esta mes prop de ser declarada patrimoni immaterial de la UNESCO, després que el Govern espanyol hi haja fet efectiva la presentació de la candidatura que s'avaluarà en 2019 en el Comité intergovernamental per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial.

S'ha presentat una candidatura conjunta amb altres comunitats autònomes que celebren rituals col·lectius de tocs del tambor i de bombo. A Andalusia: Baena (Còrdova); a Aragó: Albalate del Arzobispo, Alcañiz, Alcorisa, Andorra, Calanda, Híjar, la Puebla de Híjar, Samper de Calanda, Urrea de Gaén (Terol); a Castella-la Manxa: Agramón, Hellín i Tobarra (Albacete); a la Comunitat Valenciana: Alzira (València) i l'Alcora (Castelló) i en la regió de Múrcia: Moratalla i Mula.

Les tamborades són rituals col·lectius basats en el toc simultani, intens i continuat de milers de tambors i bombos, que comparteixen i competeixen en virtuosisme en espais públics urbans en el marc temporal/ritual de la Setmana Santa. Es justifica la seua candidatura perquè els tambors creen un paisatge sonor tant individual com col·lectiu, identitari i singular.

S'utilitzen instruments de percussió que representen tipologies autòctones i són expressió d'artesanies locals lligades a la seua creació, manufactura i manteniment amb indumentària ritual lligada a una artesania i varietat local.

La Tamborada d'Alzira té el seu origen en les celebracions de la Setmana Santa, que remunten la seua primera notícia documental a 1539. Actualment, la Setmana Santa d'Alzira compta amb uns efectius humans entorn dels 7.000 membres, agrupats en 18 germandats i confraries.

En 1992 es va crear la Tamborada Local, amb el nom oficial de Jornada d'Exaltació del Tambor i el Bombo de la Ciutat d'Alzira, que ja compta amb 18 edicions realitzades, en un format de Tamborada de dotze hores, que propicia la participació de tots en una Exhibició. S'inicia a les 13.00 hores amb la Concentració de tamboriners a la plaça Major, on aniran arribant les Bandes de Tambors de forma ordenada, cadascuna amb el seu toc i per un carrer diferent que durant hores romandran sonant. A les 0.00 hores, se celebra la Trencada de l'Hora pels Clavaris Majors i la primera autoritat municipal fins a la 1 de la matinada que es clausura.

G.V.

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.


 

               
.-000271                                                         .-000132 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

FiestasSemana Santa

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

svas - 02/04/2017
sinceramente y bajo mi punto de vista es de las cosas mas molestas esto de la tamborada y si no que se lo pregunten a los vecinos que agantaron durante 24 horas la que hiceron hace unos años por la calle mayor santa catalina.
Yo - 04/04/2017
Quin dia es???

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal