Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.858 Fotografías: 108.844 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
miércoles, 16 de febrero de 2011
Clic en la foto para ampliar

Bernat Clari en un moment del seu discurs
Ver imágenes de esta noticia
1 2 3

 Ho vaig a dir amb el vostre llenguatge
Discurs de Bernat Clari en l’entrega del Guardó d’Or Malva 2011

“És veritat que Alzira acumula alguns defectes, però també són moltes les seues virtuts”


Sense esperar-se a l'emocionant entrega dels premis que es repartixen davall la imponent façana renaixentista de l'ajuntament, acabe de rebre el millor guardó. No m'emporte, com és costum, un banderí sinó el símbol ennoblit en or d'una de les millors falles de la Comunitat Valenciana. No puc aspirar a més. I estaré sempre inmensament agraït a la seua generositat i gentilesa.

Per a un fill d'Alzira, que reconeix les moltes virtuts que atresora aquesta comissió fallera, és un orgull infinit ser apreciat per tots vostés. Deuen creure’s que l'honor que acaben d'atorgar-me, per la qualitat, trajectòria i prestigi dels que m'han precedit, suposa no sols una satisfacció enorme sinó també una gran responsabilitat per l'obligació que ara assolisc. Lluitaré per a estar a l'altura d'una distinció tan reputada

Al mateix temps, tampoc podré correspondre mai l'ajuda, la magnanimitat, l'altruisme, el mestratge i la bondat de qui va marcar el primer camí que vaig recórrer com a professional del periodisme. A la inesgotable indulgència d'Alfonso Rovira dec que se m'obriren les portes d'aquella entranyable emissora, Ràdio Alzira, on em vaig formar mentres el meu irrefrenable desig d'atrapar notícies competia amb l'ímpetu d'una societat que bullia ansiosa per aconseguir la llibertat entre les successives envestides d'un Xúquer que s’encabotaba en omplir-ho tot de fang.

He tingut moltes oportunitats d'agrair-li públicament a Alfonso Rovira tot allò que va fer per mi en aquells anys, però estic una vegada més obligat a donar-li les gràcies després dels sentits comentaris i sens dubte immerescut elogis que acaba de dedicar-me. Ell sap que aspire a que alguna vegada puga sentir-se orgullós de que aquell jove projecte de periodista que va tindre oportunitat de polir entre les paraules que construíem en l'aire ha aconseguit posar en pràctica part de les moltes ensenyances que vaig rebre en els inoblidables estudis de la Plaça del Regne.

Imbuït igualment per l'esperit faller, vull que em permeten emular el protocol de les presentacions falleres per a declarar també públicament el respecte que els dec als meus pares. Com solen dir les falleres majors, sense ells jo no estaria ací. Sempre han confiat en mi, inclús molt més que jo, i he de reconéixer que, encara que sempre vaig tindre clar quin havia de ser el meu destí professional, mai haguera pogut cumplir els meus somnis si ells no hagueren netetjat l'una i l'altra vegada els entrebancs que trobem en la vida només forçem el moviment. Estic segur que aquest tipus d'actes i distincions ajudaran als meus pares a comprovar que quan em van escoltar dir que volia dedicar-me al periodisme no estava tot perdut.

D'altra banda, no sé si un altre premi, encara que siga el de la Malva, compensarà a la meua dona, Fani, i al meu fill Ferran, les hores, dies i setmanes que els he escamotejat per a dedicar-les al meu ofici, però benvinguda siga l'oportunitat que em brinda este guardó per a dir-los que, per damunt dels teletips, fotografies i titulars, és a ells als que més vull.

Fa quasi un any que em vaig allunyar un poc més de la meua família i de tots vostés a l'haver sigut traslladat a València per a fer-me càrrec de la direcció adjunta del diari Levante. M'ha costat prou abandonar la Ribera, el territori on he bolcat la meua passió laboral durant més de dos dècades. Hui ja pot dir-se que estic completament integrat en una redacció molt més gran, dotada de més mitjans i més recursos però encara hi ha dies en què els trobe a faltar. I des d'allí, des de la distància, la nostra ciutat augmenta el seu atractiu i la seua llegenda. És veritat que Alzira acumula alguns defectes, però també són moltes les seues virtuts. Ha crescut en un entorn privilegiat i, tot i que la crisi ha colpejat amb força, la nostra economia gaudix d'una diversificació envejable que li permetrà eixir abans del clot.

Cal que aprofitem les nostres potencialitats, que apliquem un dels principis clàssics de les falles, la germanor, per a unificar esforços i superar els impediments que sorren el nostre desenvolupament. Fa falta, com dic, germanor, perquè tots remem en la mateixa direcció, fa falta enginy i gràcia per a atraure visitants, negocis i compradors; fa falta plantar un nou model productiu per a evitar l'excessiva dependència de la construcció i l'economia especulativa, fa falta triar els millors artistes perquè disseñen i modelen un altre futur; necessitem cremar tant de ninot enredrador i avariciós perquè els excessos que ens van portar a la depressió econòmica queden reduïts a cendres; convindria programar una mascletà potent i sorollosa perquè el tremolor reactive el consum i, amb ell, els llocs de treball que tant anhelem; és necessari recórrer a les cavalcades i a les disfresses que inunden els carrers de sàtira social per a espantar els nostres dimonis i recuperar la senda de l'optimisme; en definitiva, seria adient programar una alegre despertà per a desemboirar-nos del mal son que hem viscut i donar pas a una nova era.

I millorem la nostra presentació, dotant-la —com fan vostés en la falla— d'elements visuals i paraules colpidores i suggerents per a vendre millor els nostres productes i recursos, per a fer-los més atractius en un mercat cada vegada més competitiu; rodegem-nos també —com aconseguix la Malva cada any en el llibret que ja tenen a les seues mans— dels millors especialistes per a elaborar un bon producte i tindre les millors oportunitats d'aconseguir els majors objetius. Planifiquem bé, com fan vostés cada anualitat a l'encetar un nou exercici faller, per a evitar les sorpreses i les despeses superflues i inccesaries amb la finalitat de què quadren els comptes.

I siguam equilibrats i raonables a l'ordenar el presupost perquè els diners que es destinen a allò que els romans van anomenar “pa i circ” no menguen les partides dedicades a gastos socials, educació o sanitat.

Vostés, els de la Malva, podrien servir d'exemple a l'haver sabut compensar perfectament el cost de les tasques purament festívoles amb la promoció d'activitats culturals dignes del major elogi. 

Per això i per tantes altres qualitats que els distingixen entre les més anomenades falles valencianes m'atrevisc a reclamar-los que indulten el seu trellat per a assegurar la pervivència d'una comissió fallera que ha sabut guanyar-se l'admiració dins i fora d'Alzira.

Cremem les enveges, els recels, la cobdícia i els ressentiments. Enviem al foc purificador del 19 de març als que no saben reconéixer a la Malva com a model i demostrem ara i adés que una vesprada de tertúlia, de preparació de la seua prestigiosa setmana cultural o d'acoblament del seu acreditat llibret faller sempre seran més productius que dos hores d'alienant programació televisiva.

Tant de bo, confiem que l'esperit que representa la falla la Malva siga suficient per mantindre les nostres més pures tradicions i símbols identitaris front al doble clic que separa la nostra cultura de la ficció individualista, abstreta i enfollida que ens prometen els ordenadors i les noves tecnologies.

Per això, perquè el major benestar no garantix necessàriament el progrés, els anime, per damunt de tot a indultar eixe un dret que jo també compartisc com a periodista: el de la crítica. Sotmetem a anàlisi i revisió quant ocorre al nostre voltant per a depurar i superar els nostres defectes.

Exercim sense lligams eixe dret civil convençuts que només amb llibertat podrem sostindre la dignitat humana. Gràcies, estimats amics, per permetre'm compartir amb tots vostés estos focs d'artifici. Els agraïsc profundament el premi que m'han concedit. Ara ja sé que la felicitat es pinta de Malva.

Bernat Clari

 

                          
 .-000018                                                                                                                                  .-000002

                          
 .-000064                                                                                                                                  .-000012


 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

FiestasFallas
Personajes AlzireñosReseñas

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

SALVA - 17/02/2011
Magnifico discurso. Cuando lo escuché en directo ya me lo pareció, pero ahora al leerlo detenidamente me parece muy bueno, equilibrado y utilizando el lenguaje de la fiesta fallera ha reflejado los problemas actuales que estamos viviendo. Muy bien Sr. B. Clari. Saludos

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal