Lunes, 26 de septiembre de 2022 Edición diaria nº 5.652 Año: 16 Noticias: 41.802 Fotografías: 103.495 Comentarios de usuarios: 121.983
EL SEIS DOBLE
viernes, 28 de junio de 2013
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 La Plataforma la Ribera pel dret a l'aigua demanarà hui a Alzira “Aigua per al riu, aigua per a beure, aigua per a la vida”

Es farà una concentración esta vesprada, a les 19:30 hores, a la Plaça del Carbó

 

.-000200
.-000202

Les Nacions Unides han reconegut que el dret humà a l'aigua potable i al sanejament és un factor essencial per a la vida i, per tant, que les autoritats públiques tenen l'obligació prioritària de garantir a la població la seguretat sanitària de l'aigua.

Però a la comarca de la Ribera aquest dret humà no es compleix. Des de fa anys moltes poblacions presenten elevats índex de nitrats, per damunt de 50 mg/l que és el màxim permès per a les aigües potables. A més, recentment han aparegut a algunes poblacions restes de pesticides en l'aigua potable, superant els 0'10 μg/l el que ha fet que es disparen totes les alarmes de salut pública.

Davant aquesta situació les administracions responsables, estatal i autonòmica, no han complit amb les seues obligacions d'evitar el deteriorament dels aqüífers i de proporcionar aigua potable de qualitat a la Ribera. 
La Ribera no està disposada a suportar més excuses dels responsables per justificar la seua ineficàcia per subministrar aigua que siga realment potable a les poblacions. Exigim el nostre dret d'abastir-nos amb aigua de la millor qualitat per al consum humà.

I exigim una assignació en el nou Pla de Conca per els pobles de la Ribera del Xúquer a l'igual que Albacete, València o Sagunt.

Per altra part les amenaces al Xúquer continuen: el lobby de l'aigua d'Alacant no deixa d'exigir la millor aigua del Xúquer per als seus negocis, plantejant un nou transvasament aigües amunt del riu, des d'Antella o des de Cortes, el que ens deixaria sense aigua a la Ribera. Al mateix temps volen vendre l'aigua dels seus aqüífers a una embotelladora. Doble negoci amb la seua aigua i amb la nostra.

Durant aquests darrers anys, el deteriorament de les nostres masses d'aigua ha avançat a marxes forçades, de manera que continuen sense establir-se cabals ecològics en rius, llacs i zones humides. Els principals aqüífers experimenten un empitjorament continuat. Els espais fluvials i boscos de ribera han desaparegut o es troben summament deteriorats en molts trams dels nostres rius.

Per això la imminent l'eixida a consulta pública del Nou Pla de Conca del Xúquer és fonamental per aconseguir una solució justa al problema de l'abastiment de la Ribera i fer possible el compliment de la Directiva Marc de l'Aigua que no és altre que el d'aconseguir el bon estat de totes les masses d'aigua, així com l'ús sostenible a llarg termini dels recursos hídrics.

 

Els pobles de la Ribera del Xúquer exigim:

- L'acabament urgent i prioritari de les obres i instal·lacions necessàries per a que tots els pobles de la Ribera afectats per la contaminació dels aqüífers puguen gaudir d'aigua de qualitat adequada. Volem aigua de qualitat per a beure i la volem ja!

- Una concessió administrativa d'aigua del Xúquer per als pobles de la Ribera en el pròxim Pla de Conca que està elaborant-se en l'actualitat.

- La recuperació dels nostres aqüífers deteriorats, amb unes bones pràctiques agrícoles que promoguen la transició cap una agricultura respectuosa amb el medi ambient, sense pesticides .

- L'establiment, d'acord amb la llei, de perímetres de protecció dels pous d'abastiment on no es puga realitzar cap activitat que puga perjudicar la recuperació dels aqüífers.

 

Davant el pròxim Pla de Conca exigim:

- El compliment estricte dels principis, objectius i exigències de la Directiva Marc de l'Aigua.

- L'establiment d'un règim de cabals ecològics per al Xúquer i l'Albufera que ens permeta aconseguir el bon estat quantitatiu i qualitatiu de les masses d'aigua.

- Detindre la sobreexplotació dels aqüífers de la Manxa Oriental, del Vinalopó i d'altres amb deteriorament persistent, així com posar en marxa mesures efectives per a la seua recuperació.

- Una participació pública real i efectiva. Això implica prestar especial atenció als usuaris ciutadans o usuaris comuns, que fins al moment han estat els més marginats del procés de planificació.

- Una gestió pública, eficaç i transparent de l'aigua que incloga el cicle integral de l'aigua –en particular, a l’àmbit de l’abastiment i el sanejament urbans- per garantir el control ciutadà efectiu d’aquest be públic que és l’aigua.

 

Plataforma la Ribera pel dret a l'aigua
Comissions Obreres (CCOO)
Unió General de Treballadors (UGT)
Intersindical Valenciana
Unió de Llauradors i Ramaders
COAG-Comunitat Valenciana
Ecologistes en Acció
Acció Ecologista Agró
SEO/Birdlife
WWF Valencia
La Ribera en bici
Plataforma per la Sanitat Pública de la Ribera
Plataforma de la Ribera en Defensa de la Llei de Dependència
Plataforma en Defensa per l'Ensenyament Públic de la Ribera Alta
Escola Valenciana
Federació de Pares i Mares d'Alumnes Ribera Alta
Federació de Pares i Mares d'Alumnes Ribera Baixa
Xarxa Valenciana per l'Aigua Pública
Xúquer Viu

                            

.-000187                                                                                                                          .-000100
                           

.-000197                   .-000213


 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

PolíticaActualidad Política
SocialServicios Públicos

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

ComentarioAntes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.
*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal
Página optimizada para navegadores Mozilla Firefox, Internet Explorer y una resolución mínima de pantalla 1024 x 768 px.