Jueves, 18 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.222 Año: 18 Noticias: 45.843 Fotografías: 108.825 Comentarios de usuarios: 125.569
EL SEIS DOBLE
sábado, 25 de febrero de 2012
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 EU-Alzira demana que 'La Parrilla' siga declarada Bé de Rellevància Local i que es cree un Museu de la Memòria

Ivan Martínez: “Tots podríem comptar amb un espai cultural i de trobada entre els alzirenys”


 

EU-Alzira ha presentat una moció en l'Ajuntament per a què l'edifici conegut popularment com 'La Parrilla' siga declarat Bé de Rellevància Local (BRL), com ha recomanat el Consell Valencià de Cultura, i per a què es cree en les seues dependències de la planta baixa un Museu de la Memòria de la IIa República, la guerra civil i la postguerra.

En efecte, el Consell Valencià de Cultura, el passat mes de juny del 2011, va instar la recuperació, habilitació i protecció dels refugis que encara queden de la guerra civil (com han fet altres ciutats, també valencianes, com Alcoi) i que siguen declarats BRL. L'actual edifici de “La Parrilla” albergà una de les quatre o cinc instal·lacions amb què va comptar la ciutat d'Alzira per evitar els danys a la població civil per els atacs de l'aviació feixista italiana i espanyola. Per això, EU demana que l'edifici de “La Parrilla” siga declarat per part de l'Ajuntament d'Alzira com a BRL, i també que siga extensible als llocs que ocuparen altres refugis en la nostra ciutat (en la plaça Major, prop de l'església de l'Encarnació, etc.).

Al respecte, al llarg d'aquestes setmanes s'estan duent a terme una sèrie de reformes i modernització d'una part de l'edifici per l'Ajuntament i la Generalitat Valenciana, unes obres que tindran un cost d'uns 400.000 euros, amb l'objectiu de destinar-lo a usos socioculturals.

Tanmateix, la ciutat d'Alzira no ha donat protecció ni té rehabilitat cap dels antics refugis antiaeris, ni tampoc ha reservat cap espai destinat a rememorar al que va suposar una de les etapes més tristes i dramàtiques del nostre passat com va ser la guerra civil i la postguerra. I això malgrat els nombrosos testimonis arqueològics, documentals, fotogràfics i de tot tipus que s'han anat conservant o recuperant en les últimes dècades.

Per això, EU-Alzira ha presentat una moció per a què l’Ajuntament d’Alzira cree un Museu de la Memòria en les dependències de la planta baixa de l'edifici “La Parrilla”, d'acord amb els informes dels tècnics relacionats amb les obres i de les recomanacions que efectue l'arquitecte municipal. De la mateixa manera, s'insta que el sr. arqueòleg i director del MUMA i el sr. arxiver municipal realizen els corresponents informes per tal de crear una sala d'exposicions permanent i una altra temporal amb els materials que es conserven o s'aniran catalogant en els dipòsits municipals, així com d'altres recursos didàctics que es puguen realitzar.

Per a Ivan Martínez, regidor d'EU en l'Ajuntament d'Alzira: “la nostra proposta no contradiu la finalitat que tindrà part de l'edifici de 'La Parrilla' ni tampoc suposarà un increment significatiu en el pressupost. En canvi, totes i tots podríem comptar amb un espai cultural i de trobada entre els alzirenys que conegueren el que suposaren els anys de vitalitat de la IIa República, però també els que patiren la guerra civil i les privacions del règim franquista, i les noves generacions de joves que tindrien l'oportunitat de compendre, de primera mà, què van significar una guerra i una dictadura.”

Ivan Martínez també instarà a què l'Ajuntament “es comprometa a divulgar, donar suport i estendre aquest Museu de la Memòria al conjunt de la ciutadania, a la vegada que motivarà la seua participació també en l'arreplegada de nous documents de tota mena que es puguen aportar.”

Cal recordar que l'edifici conegut popularment com “La Parrilla” té els seus orígens durant la IIa República, quan es va construir l'Ateneu Mercantil el 1932. Aquest va servir durant la guerra civil com a refugi antiaeri per a la població alzirenya. De fet, encara hui es conserven visibles les indicacions d'entrada a les instal·lacions. Posteriorment, va ser incautat pel bàndol rebel i la Falange, que va instal·lar la seua seu i la de la Secció Femenina, i es va conéixer com a “El Hogar del Camarada”; o també com a locals per a les Escuelas Nacionales. Dècades després va ser utilitzat per a multitud de finalitats, tant com a cafeteria, bolera, restaurant, etc. “La Parrilla”, per tant, ha esdevingut un dels llocs més significatius en el dramàtic segle XX en la ciutat d'Alzira.

EU-Alzira
 
 

La fotografía que acompaña a estas líneas nos la remitió Alfonso Rovira

en un artículo relacionado con este edificio que llevaba por título Salvando el buen nombre del Ateneo

 


 

                           

.-000003                                        .-000004                                    .-000086                                   .-000023

                           

          .-000017                          .-000097   .-000113                                                                .-000126





El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal