Sábado, 20 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.224 Año: 18 Noticias: 45.861 Fotografías: 108.848 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
martes, 11 de agosto de 2015
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 ‘El hombre en la encrucijada’, de Diego Rivera, vs el mural d’Alzira, de Xavier Claur
Per: Juli Verd

“Així al contrari que l’obra del Rockefeller Center que va estar enderrocada per sempre més, a Alzira tot s’ha resolt amb una passada de radial”




Flor de cactus (manipuleu amb precaució)

----------------------------------------------------------
Juli Verd
 
 

Quan el magnat financer Nelson Rockefeller comissionà Diego Rivera per pintar el mural del luxós vestíbul del Rockefeller Center de New York el mexicà ja havia assolit reconeixement mundial per les seus obres als edificis públics del DF.

Diego Rivera era un revolucionari comunista i veié en l’encàrrec la seua oportunitat per percolar el seu cavall de Troia en el cor financer del capitalisme. Des del principi Rivera va trair la lletra del contracte i va anar introduint elements “subversius” en l’obra: personatges afroamericans per denunciar la discriminació racial; grups de burgesos emborratxant-se entre els que es podia endevinar la fisonomia del mateix Rockefeller... amb tot el magnat, que idolatrava Rivera, el va deixar anar fent, fins que Rivera incorporà la figura de Lenin dirigint la humanitat cap el seu destí en l’horitzó.

La negativa de Rivera a esborrar del mural la figura de Lenin el va enemistar definitivament amb el seu client que amenaçà amb destruir l’obra si el muralista no claudicava davant les seues exigències. I així finalment i com qui paga mana, o com diuen per allà “quien paga el mariachi elige la canción” “El hombre en la encrucijada” que així era com es deia l’obra, va ser enderrocat amb martells pneumàtics per operaris del Rockefelller Center. Aquesta acció va ser qualificada de “vandalisme cultural” pel revolucionari comunista.

A Alzira hem pogut veure un episodi que, si se’m permet la comparació amb l’afer Rockefeller vs Rivera, ha reproduït de bell nou el conflicte entre el mecenes i l’artista o, si voleu, entre el pagador i el cobrador: l’Ajuntament d’Alzira, fent valdre el manament constitucional de la aconfessionalitat de l’Estat ha demanat -o exigit- al manobre local Xavier Claur, que esborrés del mural de la Plaça de la Capella de la Sang la figura de l’anterior alcaldessa del cau de raboses, a la qual cosa l’artista va accedir, segons ell, “A punta de concejal”. Així al contrari que l’obra del Rockefeller Center que va estar enderrocada per sempre més, a Alzira tot s’ha resolt amb una passada de radial per la figura d’Elena Bastidas i de l’anterior regidor de festes el nom del qual ja no me’n recorde.

Una cosa sembla clara: Diego Rivera va ser molt més leninista que Xavier Claurbastidista.

Qüestió de principis.

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 
 
  
 
 

 
.-000181

.-000048
 .-000162



El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasJuli Verd
Opinión
PolíticaActualidad Política

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

patrimoni - 11/08/2015
Juli Verd, Juli Verd... en coses de patrimoni estás una miqueta verd.
El mural, més que de la plaça, és de dins de la capella de la sang. I tampoc sé molt bé si la aconfessionalitat constitucional te algo a vore amb l'Alcaldessa i el regidor de festes.
En fi, tot bo i un comentari més.
viejo - 12/08/2015
No has entendido el problema Juliverd.

Claur ha sido desde hace más de 20 años el ceramista del régimen, de todos los regímenes que han mandado en Alzira, desde el PSOE al PP pasando por el BLOC y por EU. Como pequeño empresario ha facturado a todas las corporaciones, y ha disfrutado de contratas de todos ellos, de hecho, muchos de los militantes de estos partidos tienen en sus casas y en sus chalets cerámicas de este artesano, ( aunque ignoro si existe relación directa).
El problema no es el ceramista, el problema es que desde un ayuntamiento se censure la obra de un artesano, es que los poderes públicos que nos representan a todos coarten la LIBERTAD DE EXPRESIÓN de un ciudadano.
¿Lo captas?
uno-mas - 13/08/2015
Imaginad la historia al revés: En un lugar el PP exige a un artista que cambie su obra, y quite de la imagen que representa a la corporación municipal a una mujer y que ponga a un hombre. ¡Madre mía la que se hubier montado! ¡Todo lo que les habrían dicho!

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal