Martes, 16 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.220 Año: 18 Noticias: 45.830 Fotografías: 108.807 Comentarios de usuarios: 125.565
EL SEIS DOBLE
sábado, 29 de mayo de 2010
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1 2 3 4

 Alzira recolzarà el Xúquer hui en la manifestació a Sueca

Més de 150.000 persones a la Ribera continuen bevent aigua de mala qualitat amb concentracions de nitrats perjudicials per a la salut


 

El passat dijous, al museu Municipal d'Alzira tinguérem una xerrada i col·loqui posterior convocada per Xúquer Viu, La Ribera en Bici, El Cau, STE-PV, CCOO, Esquerra Republicana, Esquerra Unida, BLOC i PSOE.

Paco Sanz, pòrtaveu de Xúquer Viu, va parlar sobre la problemàtica actual del Xúquer, principalment sobre la decisió del Ministeri de destinar l’aigua del Xúquer, mitjançant el transvasament Xúquer-Vinalopó, per a l’abastiment urbà d’una zona de gran expansió urbanística, incomplint la finalitat que es va establir el 2005 –declarada en tota la documentació remesa pel Govern Espanyol durant 2006 a la Comissió Europea, cofinançadora del projecte- i d’esquenes als usuaris del Xúquer. Mentre, a les comarques de la Ribera Alta i la Ribera Baixa del Xúquer, més de 150.000 persones continuen bevent aigua de mala qualitat, amb concentracions de nitrats perjudicials per a la salut.

Per tot aixó, des de Xúquer Viu i els 20 ajuntaments i 98 organitzacions riberenques que recolzen, es demana:

Garantir l’abastiment dels pobles de la Ribera amb aigua del Xúquer de la millor   qualitat, acabant amb el subministrament d’aigua subterrània contaminada amb nitrats.

Que l’aigua transferida del Xúquer a través del transvasament Xúquer-Vinalopó sols es destine a substituir extraccions agrícoles per tal de recuperar els aqüífers sobreexplotats del Vinalopó, úniques finalitats oficialment declarades per l’esmentada infrastructura.

Acabar amb la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental i dels aqüífers sobreexplotats de l’Alt Vinalopó, declarant oficialment aquest aqüífers com a sobreexplotats i posant en marxa un pla d’ordenació per a la seua recuperació.

Desbloquejar, de manera urgent, l’elaboració del nou Pla de Conca del Xúquer d’acord amb els principis i exigències de la Directiva Marc de l’Aigua, determinant legalment l’àmbit territorial de la demarcació del Xúquer.

Fixar règims de cabals ecològics per al Xúquer i els seus afluents (Albaida, Cabriol, Magre, Verd, Sellent, Canyoles, etc.) que contribuisquen a assolir el bon estat ecològic dels nostres rius i ecosistemes associats.

Posar en marxa el Pla de Recuperació del Xúquer, aprovat en juliol de 2008 i elaborar, de manera participativa, un Pla de Condicionament que previnga les avingudes i recupere l’espai fluvial del riu i el bosc de ribera.

Prendre les mesures necessàries per a millorar la qualitat de les aigües de la conca del Xúquer, tant superficials com subterrànies.

Defensar els regadius tradicionals i una agricultura sostenible amb futur.

Paralitzar, mentre no s’haja aprovat el nou Pla de Conca, totes les decisions i actuacions emmarcades dins del Pla de Conca del Xúquer de 1998 que suposen o puguen suposar un deteriorament addicional dels nostres rius, aqüífers i ecosistemes associats.

I es convoca a la manifestació del dissabte 29, a les 18:00 a Sueca, Plaça de l'Ajuntament.

Després hi haurà concert amb cantants i cançons de la ribera junt al parc de l'estació de Sueca: Dani Miquel, Eduard Joanes Pantaix, Emili Chaqués, Josep Dídac, Manolo Lledó, Martí Martorell, Mi Sostingut, Néstor Mont, Óscar Briz, Remigi Palmero i Toni de l'Hostal (nét).

Pedro Domínguez


Fotos del col·loqui el passat dijous a Alzira. Autor de les imatges: Hayack

 

 



El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal