Martes, 16 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.220 Año: 18 Noticias: 45.831 Fotografías: 108.808 Comentarios de usuarios: 125.565
EL SEIS DOBLE
sábado, 22 de mayo de 2021
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Alzira. Viatge del passat al present (10)
Del carrer de la Muntanya a l’Avinguda Josep Pau

Este vial es diu així des del 5 de setembre de 1931 en homenataje a Josep Pau, "Margantoni", mecànic i agricultor alzireny que va crear bombes d’elevació d’aigua i uns respiralls


 

._000550

._000641

L’avinguda de Josep Pau és un vial vertebrador i delimitador de diferents barris de la ciutat com els del Colmenar, Cantereries, Mare de Déu del Lluch o el barri Francés. El nom d’este vial fou aprovat amb la denominació d’avinguda, primera vegada que s’utilitzava esta nomenclatura a la ciutat.


Esta avinguda es diu així des del 5 de setembre de 1931. Abans –des del 26 de març de 1887– s’anomenava carrer de la Muntanya, per ser el camí directe a la Muntanyeta del Salvador.


Josep Pau Tormos, anomenat “Margantoni” (Alzira, València, 1856 – Alzira, València, 1946). Mecànic i agricultor. Creà bombes d’elevació d’aigua i uns respiralls –també anomenats respiradors– per on eixia l’aire retingut en les tuberies per tal que no rebentaren per la pressió de l’aigua i les bosses d’aire. El 19 d’abril de 1930, colmà els seus desitjos de conduir aigua des del pou del seu hort del Torretxó fins al paratge de Montealegre –actual urbanització del Respirall– i la Murta, una gesta sense precedents. Amb la seua proesa faria possible que el que fins a eixos moments eren erals improductius es transformaren en horts de tarongers que augmentarien els recursos econòmics dels seus propietaris.

 

 

 


El 10 de març de 2006, la Falla Avinguda Josep Pau li rendí homenatge amb la inauguració d’un panell ceràmic ubicat al número 81 de l’avinguda. Al carrer, en l’encreuament amb el de Camil Dolz, planta el seu monument faller des de 1971 la comissió de la Falla Avinguda Josep Pau fundada l’any anterior.

 

Font: “Alzira. Avingudes, places i carrers (G-P)” d’Aureliano Lairón i Rubén Pastor.

 

 

 


._000795

.-000004 
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal