Sábado, 20 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.224 Año: 18 Noticias: 45.859 Fotografías: 108.846 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
jueves, 26 de agosto de 2021
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Sud-àfrica acumula 5 intercepcions de cítrics amb plagues nocives al mes de juliol

A l'espera de la imminent revisió del seu acord comercial amb la UE


 

 

Les exportacions de cítrics de Sud-àfrica a la Unió Europea continuen donant mostres d'escasses garanties sanitàries, perquè el mes de juliol es van interceptar a les fronteres comunitàries un total de cinc enviaments amb organismes nocius i perillosos, segons les dades de LA UNIÓ de Llauradors procedents de fonts europees.

Mentre que al juliol del passat any únicament es va detectar una intercepció de Phyllosticta citricarpa (CBS, Taca marró), enguany ja es comptabilitzen cinc (principalment, CBS i Thaumatotibia leucotreta), la qual cosa les situa al nivell de l'any 2019 quan es van produir també cinc rebutjos amb plagues i malalties.

Des que en 2016 la Unió Europea subscriguera l'Acord d'Associació Econòmica amb els Estats de la Comunitat per al Desenvolupament de l'Àfrica Meridional-SADC (Sud-àfrica, Botswana, Lesotho, Namíbia, Swazilàndia i Moçambic), s'han produït nombroses deteccions de plagues citrícoles i malalties en frontera i fins i tot un tancament voluntari de les exportacions sud-africanes.

Sud-àfrica per tant no compleix, no ofereix garanties i la situació és encara més preocupant de cara a la imminent revisió de l'acord que correspon realitzar enguany. En aquest sentit LA UNIÓ advoca per una revisió en profunditat “perquè sent comercial, té evidents conseqüències fitosanitàries per a la sanitat vegetal de la citricultura europea”.

El secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, indica sobre aquest tema que “instem la Comissió Europea i a la resta d'institucions de la UE i, en el nostre cas, al Govern d'Espanya, al fet que impulsen la revisió del mateix i s'analitze en profunditat la seua repercussió comercial, així com les conseqüències fitosanitàries que existeixen sobre el sector citrícola europeu”.

L'Acord contempla en el seu Annex I la reducció progressiva dels drets de duana per a les taronges dolces, circumstància que es va iniciar precisament amb l'entrada en vigor de l'Acord i que s'eliminen definitivament l'any 2025. La incidència sobre el sector citrícola valencià, espanyol i europeu de l'aplicació d'aquest punt concret de l'Acord ha portat conseqüències molt negatives, tant des del punt de vista econòmic -objectiu de l'Acord- com a fitosanitari i que ha sigut exposat àmpliament i de forma justificada en set informes tècnics realitzats per LA UNIÓ va presentar en el seu moment a Brussel·les a les autoritats comunitàries.

L'última auditoria a l'exportació de cítrics de la República de Sud-àfrica a la Unió Europea es va realitzar al juny de 2016 (Auditoria número 2016-8810), és a dir que ja han transcorregut cinc anys. Durant eixe període, Sud-àfrica ha sigut un dels països amb majors rebutjos d'enviaments de cítrics per plagues a la UE, per la qual cosa l'entrada d'un organisme nociu desconegut seria letal per a la citricultura europea.

LA UNIÓ insisteix que la producció agrícola a la UE està subjecta a controls fitosanitaris estrictes i comparats amb altres països existeixen nivells molt avançats de control de residus i mesures ambientals. Per això, reclama que les importacions de països tercers complisquen amb els mateixos estàndards rigorosos, sostenibles i de garantia sanitària que ho fan els cítrics europeus. En el marc del Pacte Verd Europeu i de l'estratègia De la granja a la taula, que advoca per un sistema alimentari de la UE més saludable i sostenible, no té cap sentit mantindre en aquests moments les mateixes condicions en els acords que quan es van signar.

LA UNIÓ


 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Agricultura

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal