Martes, 16 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.220 Año: 18 Noticias: 45.831 Fotografías: 108.808 Comentarios de usuarios: 125.565
EL SEIS DOBLE
viernes, 8 de octubre de 2021
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Alzira impulsa la creació d’un consorci de sis pobles per a la gestió i la protecció en comú de la serra de Corbera i de les Agulles

La iniciativa pretén millorar el manteniment dels boscos, reduir els riscos d’incendi forestal i posar en valorels paratges i monuments inclosos a la zona



._000754

Regidors de les sis poblacions que toquen la serra de Corbera i de les Agulles es reuniren ahir de vesprada en Alzira per a impulsar la creació d’un consorci supramunicipal que permeta la gestió i la protecció en comú d’esta serralada, declarada com a Zona d’Especial Protecció (ZEC) pel Consell valencià. Dins d’este massís es troben els paratges naturals de la Murta i la Casella (Alzira), de les Fontanelles (Corbera), les Muntanyes de Llaurí (Llaurí) i el Pla del Barber (Benifairó de la Valldigna), en procés de reconeixement. A més a més hi trobem dos monuments declarats Béns d’Interés Cultural (BIC), com són el Castell de Tavernes o Alcalà d’Alfandech (Tavernes de la Valldigna) i el Monestir de Santa Maria de la Murta (Alzira).

El Consorci forestal de la serra de Corbera i les Agulles «podria actuar com a entitat autònoma i alhora com a ens de coordinació entre les administracions pel que respecta a l'àrea del de la ZEC serra de Corbera, dirigint accions per a aconseguir coordinar les administracions que tenen competències en els recursos forestals i culturals amb les administracions locals que tenen competències urbanístiques i de control territorial; mantindre l'autonomia local en la intervenció sobre el propi territori, alhora que oferir la seua col•laboració i establir una coordinació amb altres ens locals per a la solució de problemes comuns o semblants; i, per últim, integrar associacions i fundacions sense ànim de lucre que compartisquen els mateixos objectius i puguen contribuir al finançament de les seues activitats», expliquen els tècnics de la Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Transició ecològica de l’Ajuntament d’Alzira.

A hores d’ara, «la manca tant de pressupost com de capacitació tècnica adequada als ajuntaments per a poder realitzar accions de prevenció d’incendis i de gestió forestal sostenible, moltes vegades impossibilita que este servei forestal municipal es puga dur a terme», asseguren. Eixa és la principal queixa que expressaren ahir a la reunió els regidors assistents, ja que en tractar-se de municipis menuts els recursos de cada ajuntament estan molt limitats, cosa que es traduix en falta de comunicació entre les administracions que tenen competència a la Serra de Corbera, per tal de coordinar i executar mesures efectives de cara a la prevenció d’incendis forestals i la gestió forestal sostenible o l’ordenació i la regulació dels usos i les activitats permeses, duplicitats de responsabilitats que dificulten un sistema coherent i efectiu de gestió, insuficiència d’equips tècnics dedicats a gestionar l’espai i realitzar projectes innovadors a les diferents administracions i carència d’espais de canalització de la participació ciutadana unificats i permanents.

La proposta, promoguda des de l’Ajuntament d’Alzira, compta amb l’aprovació inicial per part de la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que «la veu amb bons ulls», segons assegura el regidor de Medi Ambient, Agricultura i Transició ecològica, Pep Carreres. També la prestigiosa Fundació Pau Costa avala la iniciativa, un model de gestió que està cada vegada més estés. Segons Carreres, la gestió mancomunada permetrà posar en marxa iniciatives més ambicioses, com rutes per a l’entrada de ramats per a mantindre nets els boscos o l’explotació comuna dels recursos de la zona.

Els regidors assistents ahir a la reunió, que tingué lloc al MUMA d’Alzira, es van comprometre a presentar als plenaris dels seus ajuntaments el document «Pacte per la serra», el pas que formalitza el compromís de cada municipi i que permetrà iniciar la creació de la figura jurídica del consorci. La intenció és també aconseguir la implicació en este projecte de les institucions superiors, com ara les conselleries o la Diputació de València «perquè col•laboren econòmicament», detalla Carreres.

El model de gestió entre els municipis limítrofs a la serra de Corbera i de les Agulles està ja previst a la revisió del Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals d’Alzira, que està pendent d’aprovar per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i segons defensen des del consistori alzireny, permetrà reduir el risc d’incendi forestal i millorar el manteniment dels boscos, conservar la biodiversitat de la serra, promoure un pla d’ordenació forestal comú a tota la serra de Corbera, coordinar la informació i la promoció de l’activitat turística als diferents municipis implicats, inventariar i cartografiar tot el patrimoni natural, etnogràfic i cultural de la serra de Corbera i vetlar i treballar pel bon estat dels senders i les àrees recreatives.

Ajuntament d'Alzira

  


._000634

._000828
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Medioambiente y Naturaleza

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal