Martes, 23 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.227 Año: 18 Noticias: 45.872 Fotografías: 108.859 Comentarios de usuarios: 125.581
EL SEIS DOBLE
domingo, 20 de febrero de 2022
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1 2 3 4 5

 Alzira difon la toponímia i els modismes propis entre l’alumnat des dels 5 anys per a festejar el Dia de la Llengua Materna

Alzira Ràdio emetrà dem'a un programa especial, de 10 a 11 hores, amb la participació de la tècnica lingüista del Serval


 


 ._000836

._000839

Els centres educatius d’Alzira rebran a partir de hui els materials de la campanya «Jo, en valencià!», una iniciativa de l’Ajuntament d’Alzira per a «augmentar l’ús i l’estima per la nostra llengua materna: el valencià». El pròxim 21 de febrer se celebra arreu del món el Dia de la Llengua Materna, i és la data escollida per la Regidoria de Cultura, a través del Servei Alzireny de Promoció i Ús del Valencià, Serval, i la Regidoria d’Educació i Infància, per a llançar esta segona edició de la campanya que se centra, principalment, en donar a conéixer a l’estudiantat alzireny el treball que realitza el Serval i, també, els materials i les activitats amb els quals es potencia l’ús del valencià i es difonen les característiques pròpies de la parla alzirenya i riberenca. El regidor de Cultura, Alfred Aranda, i la tècnica lingüista del Serval, Andrea Maravilla, han visitat els centres de secundària, batxillerat, adults i el CEIP Ausiàs March per a fer entrega dels materials, que han sigut molt ben rebuts per part de tots els centres. Aranda ha manifestat que esta campanya «és un exemple més de l’aposta que fa l’Ajuntament d’Alzira per treure la llengua fora i que estiga present per tot arreu». 

Col•legis i instituts podran comptar amb activitats relacionades amb la llengua materna preparades per la Regidoria d’Educació, a través del Departament d’Educació i Infància. La catedràtica d’Ensenyament Secundari de Valencià i col•laboradora de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Pura Santacreu, impartirà un taller sobre la toponímia d’Alzira a l’alumnat de 6é de primària. A través de jocs, xarrades i projeccions, els i les participants podran saber més sobre els noms que conformem el nostre poble. L’activitat es realitzarà als centres educatius que s’hi han inscrit durant la setmana del 21 de febrer i l’1, 2 i 4 de març amb dues sessions per dia, a les 9.30 h i 11.30 h. Els més menuts tindran també el seu taller per a endinsar-se, a gatameus i amb balbotejos, en el coneixement del valencià, amb una activitat lúdica de mímica i jocs en valencià dirigida a cadascuna de les aules de 5 anys d’infantil. També es realitzaran dues sessions per a l’alumnat del centre d’educació especial Carmen Picó. Serà des del 21 de febrer fins a l’11 de març, amb dos horaris, 9.30 h i 11.30 h.

A més a més, hi haurà un programa especial a Alzira Ràdio sobre el Dia de la Llengua Materna el mateix 21 de febrer, de 10 h a 11 h, per a difondre la importància de l’efemèride entre la població en general i conversar sobre els modismes del valencià, amb la participació de la tècnica lingüista del Serval, Andrea Maravilla.

Així mateix, els centres educatius rebran material per a promocionar el Dia de la Llengua Materna: un lot d’adhesius per a repartir a l’alumnat amb modismes molt arrelats a la nostra ciutat, com són:  «Eres d’Alzira i plores?»; «Jo no em mossegue la llengua»; «Jo no tinc pèls en la llengua»; «Jo, en valencià!»; «Au, cacau!»; «Si en vols més, para el cabàs»; «Que córrega l’aire!»;  «Xe, quin comboi!»; «Estic desficiós»; «Quin poc trellat!»;  «A ningú que li passe!»;  «Sí que estem bons!»; «Més clar, aigua!», «Pensat i fet» i «Som capital cultural 2022, ens ho mereixem!». Els adhesius són també una excusa per a «treballar a les aules les expressions valencianes i genuïnes amb l’alumnat, de manera que puguem fer créixer esta llista», indica el regidor de Cultura. La campanya, que arriba a la seua segona edició, forma també part dels actes programats amb motiu del nomenament d’Alzira com a Capital Cultural Valenciana 2022. Este material també està a l’abast de tots els ciutadans d’Alzira en les dependències de la Biblioteca Municipal, la Casa de la Cultura, el Muma, l’Arxiu, l’Ajuntament, l’oficina de Turisme i la Piscina Municipal. També s’instal•larà en la façana de l’Ajuntament una lona de grans dimensions  amb el missatge «Jo, en valencià».

Ajuntament d’Alzira

 


._000351


._000825

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Educación y Formación

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

alziro - 20/02/2022
«augmentar l’ús i l’estima per la nostra llengua materna: el valencià» ¿Y para los alzireños cuya lengua materna es el castellano qué? ¿Esos no tienen derecho a que el dinero público -para el que también contribuyen- se destine también a hacer campaña por su lengua materna? Porque resulta que en la C. Valenciana hay dos lenguas cooficiales y propias: castellano y valenciano.
Xe què bo - 20/02/2022
Sempre els mateixos, alziro estàs content de tenir banyes i pagar? Avant que segur que acabés com benito mussol
Indisnado - 21/02/2022
Convertir el idioma en una cuestión política es siempre un error.
alziro - 21/02/2022
Xe què bo, argumenta bonico, argumenta, que cada dos per tres t'estan tapant la boca.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal