Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.856 Fotografías: 108.842 Comentarios de usuarios: 125.569
EL SEIS DOBLE
lunes, 7 de marzo de 2022
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Gómez defensa al Congrés dels Diputats la tramitació de la reforma de la Constitució per a la recuperació efectiva del Dret Civil Valencià

L’alcalde i vicepresident de la FVMP participa hui en una jornada reivindicativa convocada per l’Associació de Juristes Valencians



._000832

._000677

L’alcalde d’Alzira i vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Diego Gómez, ha participat este matí a Madrid en la jornada reivindicativa convocada per l’Associació de Juristes Valencians (AJV) a les portes del Congrés dels Diputats per a reclamar atenció als problemes valencians en la seu de la sobirania popular. La protesta, que ha començat a les 11 hores amb una fotografia testimonial a la Porta dels Lleons, ha comptat amb una gran participació de representants de la societat civil i del municipalisme desplaçats des de la Comunitat Valenciana, i també de valencians residents en la capital, com l'expresident del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, la directora gerent de la Fundació Conexus, Pilar Caro, el jurista Vicente BeneditoFrancés, o els germans Jordi i Julián García Candau, periodista i advocat, respectivament.

La concentració té un doble objectiu:d’una banda, la denúncia de«l'injustificat retard» de dos anys en la tramitació de la reforma tècnica de la Constitució per a la recuperació efectiva del Dret Civil Valencià, un projecte normatiu remés per les Corts Valencianes el febrer de 2020, que ha comptat amb suport polític transversal (Partit Popular, PSPV, Compromís i Unides Podem), i que és fruit d'un gran consens cívic i social previ. Per a l’AJD la demora a l'hora d'atendre necessitats valencianes suposa «una gran deslleialtat amb les Corts i, per tant, als ciutadans valencians, en impedir exercir drets civils previstos en l'Estatut d'Autonomia, a la vista que arrosseguem cinc anys d'autogovern retallat després de les Sentències del Tribunal Constitucional de l'any 2016, que van anul•lar les lleis civils valencianes en matèria de custòdia compartida, unions de fet o la de Règim econòmic matrimonial, que va fixar la separació de béns com el sistema aplicable mancant capítols matrimonials entre els cònjuges». L’acte reclama la urgent tramitació pels grups parlamentaris de la proposta de reforma constitucional per a la reintegració efectiva del dret foral civil valencià presentada fa ja més de dos anys.

D’altra banda, este 2022 es complix el centenari de la incorporació a l'Il•lustre Col•legi d'Advocats de València (ICAV) d'Ascensión Xirivella Marín, la primera dona espanyola que es va llicenciar en Dret el 1921 i que va practicar l'advocacia en 1922, anys abans que ho feren en el Col•legi de Madrid Victoria Kent i Clara Campoamor, posteriorment diputades durant la II República i cèlebres per la seua discussió entorn del vot femení en la Constitució de 1931.La vespra del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, l’AJV aprofita la seua presència a Madrid per a destacar la rellevància d'una «valenciana precursora en el món de la justícia, la figura de la qual hem de promoure tant en la Comunitat Valenciana com en tota Espanya i superar esta ocultació del paper de la dona en la societat, discriminació de gènere definida com a criptogínia».

La reivindicació compta amb una completa agenda que inclou una sessió fotogràfica en l'escalinata del Congrés, a les 11 hores, i a partir de les 11.45 hores,se celebren unes jornades a la Sala Clara Campoamor que inaugurarà la consellera de Participació i Autogovern, Rosa Pérez Garijo, i que presentarà Federico Arnau Moya, vicepresident de l’Associació de Juristes Valencians. Completen la jornada dues breus conferències sobre la problemàtica del Dret Civil Valencià, impartides per l'expresident del Tribunal Suprem, del Tribunal Constitucional i del CGPJ, Pascual Sala, i sobre la figura de la pionera Ascensión Xirivella, la primera advocada espanyola, per part de Pilar Hernando, professora d'Història del Dret de la UV.

I hi ha previstes també dues taules redones per a evidenciar el suport de la societat civil a la reivindicació, amb la participació d'Ana García Alcolea, secretària general de CCOO PV, Eva Blasco, presidenta de la Confederació Empresarial Valenciana a la província de València, i el Catedràtic de Dret Civil, Francisco de Paula Blasco Gascó, en una taula moderada per Susi Boix, advocada i politòloga.

A partir de les 13 hores,els representants polítics exposen el seu posicionament davant de la reforma constitucional per a fer efectiva la capacitat legislativa civil valenciana prevista en l'Estatut des de 1982, amb la participació de Diego Gómez, vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP); la jurista María José Ferrer San Segundo, regidora de l'Ajuntament de València, i els diputats en el Congrés, Alejandro Soler i Roser Maestro, en un debat que serà moderat per l'advocat Juan Añón.

El president de Juristes Valencians, José Ramón Xirivella, clausurales jornades plantejades per a reclamar la necessitat d'adaptar la constitució en esta matèria concreta i afavorir la participació de la societat en la vida política a la vista de l'enorme consens del municipalisme i la societat civil valenciana en favor de la recuperació del Dret Foral.

Ajuntament d'Alzira

 

.-000132VD

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

PolíticaActualidad Política

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal