Sábado, 20 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.224 Año: 18 Noticias: 45.861 Fotografías: 108.848 Comentarios de usuarios: 125.572
EL SEIS DOBLE
martes, 28 de septiembre de 2010
Clic en la foto para ampliar

L’Humanitat pot ser abocada a un carreró sense eixida medi ambiental
Ver imágenes de esta noticia
1

 L’ecologisme recolza la Vaga General del 29 de setembre

“Els temes ambientals no són aliens a aquesta jornada decisiva”


 

 
https://www.elseisdoble.com/uploads/image/FOTOS%20FIJAS%20EN%20SECCIONES/Pedro%20Dom%C3%ADnguez%20Gento%20%28red%29.jpgNatura
-----------------------------------------------------------------------

Pedro Domínguez Gento

 

Davant la convocatòria d’una Vaga General al País Valencià i a l’Estat Espanyol, demà 29 de setembre, el moviment ecologista, considera que aquesta mobilització converteix aquest dia en una jornada clau en què estaran en joc elements bàsics del nostre model social.

Si bé els retalls socials, la supressió de drets laborals, i en definitiva, el retrocés cap a graus de majors desigualtats són motius més que suficients per convocar una vaga general, els temes ambientals no són aliens a aquesta jornada decisiva.

La Humanitat travessa una crisi molt més greu que l’econòmica, la crisi ambiental. Superem els límits del planeta on vivim, saturem aire, aigua i sòl de contaminants i malbaratem els recursos bàsics energètics i materials. El canvi climàtic i la pèrdua accelerada de biodiversitat són senyals evidents de l’esgotament de la Terra.

La crisi ambiental té molt a veure amb la nostra vida, perquè la natura ens garanteix l’aliment, l’aigua neta, l’aire, els llocs d’oci, els materials per a les nostres cases, gran part dels medicaments, etc.

Aquesta crisi ambiental sense precedents ens ha portat al sistema econòmic vigent. Aquest sistema, que ara exigeix una major liberalització dels mercats i nous retalls socials, té conseqüències nefastes per al nostre medi ambient: la falta de respecte cap als nostres rius, aqüífers i zones humides, el “tsunami” urbanitzador, ser el territori europeu amb més superfície de conreus transgènics i de quilòmetres d’autovies, un parc automobilístic en expansió contínua, o un consum energètic intensiu que només deté el seu creixement en moments de crisi. Tot això implica l’incompliment del Protocol de Kioto, el deteriorament irremissible de bens limitats, com el sòl fèrtil, problemes com el fet que la població respire aire contaminat, la sobrexplotació de recursos hídrics o els animals en perill d’extinció.

Exigim polítiques cap a la sostenibilitat, on els aspectes ambientals i socials tinguen el pes que es mereixen front als aspectes econòmics. No tenim prou amb els discursos buits.

Necessitem reduir el nostre consum de matèria i energia per acoblar-los, amb criteris de justícia social, als recursos existents. Cal una nova cultura de l’aigua al nostre País. Hem d’avançar ràpidament cap a un canvi de política energètica basada en energies renovables. Cal fomentar un model agroalimentari centrat en circuits curts i conreus ecològics. També disminuir la mobilitat motoritzada i el nombre de vehicles. I moltes altres mesures per satisfer les nostres necessitats amb baixes o nul·les emissions de carboni, sense eliminar la resta d’éssers vius amb els que convivim i que són bàsics per a la nostra subsistència.

Aquests canvis han de fer-se amb polítiques públiques que protegisquen els treballadors i les treballadores dels sectors a reestructurar i que impulsen nous jaciments de llocs de treball sostenibles, d’acord amb el principi de “transició justa” compartit pel sindicalisme i l’ecologisme internacional.

Per totes aquestes raons manifestem la nostra convicció que no s’hi val qualsevol forma d’eixir de la crisi. No valen polítiques laborals que ens retornen al segle XIX. No valen polítiques econòmiques que menyspreen la nostra crítica situació ambiental per donar prioritat a un model econòmic que atenga els interessos d’una minoria i aboque l’Humanitat a un carreró sense eixida medi ambiental.

El moviment ciutadà i ecologista no pot romandre al marge d’aquesta problemàtica i de la necessitat de mobilitzar-se en defensa d’altre model econòmic i altres polítiques.

 

Per tot allò manifestem el nostre recolzament

a la convocatòria de vaga general del 29 de setembre.

 

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Pedro - 28/09/2010
Més informació:

http://www.ecologistasenaccion.es/spip.php?article18626

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal