Sábado, 4 de mayo de 2024 Edición diaria nº 6.238 Año: 18 Noticias: 45.958 Fotografías: 108.949 Comentarios de usuarios: 125.616
EL SEIS DOBLE
viernes, 16 de marzo de 2012
Clic en la foto para ampliar

Diego Gómez
Ver imágenes de esta noticia
1

 Les falles no fallen
Article d’opinió de Diego Gómez

“Malgrat els mal moments i la indignació continuada, la festa tira endavant i la crisi es converteix en el combustible per a cremar diàriament en les despertades, mascletades i castells”


 

Durant l’apoteòsica setmana fallera tot es festa, tot val. Sembla que les dolentes declaracions del ministre Gallardón sobre la violència estructural a les dones, les dades del dèficit, les retallades, la reforma laboral, la pròxima convocatòria de vaga general, els excessos i balafiaments i la precarietat dels nimileuristes, entre d’altres temes d’actualitat, resten aparcats perquè ara toca la disbauxa i l’oblit de les mancances. Ara toca, com he escoltat a la pròpia policia municipal, gaudir i no molestar, la qual cosa és difícil de compaginar quan la fam i la manca d’ocupació són del tot quotidianes en el nostre veïnat.

I és que les falles, no fallen. El moviment econòmic que gira al voltant de l’àmbit faller pot arribar a equiparar-se amb el pressupost municipal de qualsevol ciutat fallera per a tot un any. Músics, botigues d’indumentària, pirotècnics, bars i restaurants, floristeries, etc. fan l’agost en el començament d’aquesta primavera valenciana tant diferent i tothom té l’ocasió i oportunitat de col·locar un parèntesi en la tant persistent, temuda i pesada crisi. I malgrat els mal moments i la indignació continuada, la festa tira endavant i la crisi es converteix en el combustible per a cremar diàriament en les despertades, mascletades i castells.

I sense entendre molt bé per què no hi ha també retalls a la festa (tot comptant la rebaixa en partides de subvencions institucionals), les mascletades, castells, il·luminacions ostentoses de carrers, despertades, casals i xurreries, passa carrers, atraccions de fira, venda ambulant, begudes i alguna que altra indisposició fisiològica inunden els nostres avingudes, places i carrers. Clar està, les falles aspiren a convertir-se en Patrimoni Immaterial de la Humanitat, tot un repte de futur que es fa present en el tarannà dels valencians i valencianes que es renova any rere any quan comença el mes de març.

Sempre he reconegut la vessant integradora de la festa fallera, que no moltes vegades del món faller. Moltes persones immigrants i nouvingudes a les nostres terres han descobert l’acolliment mitjançant la comissió fallera o l’activitat lúdica i cultural que ofereixen els casals fallers durant tot l’any. Cal aleshores reconèixer la tasca d’algunes falles que traspuen i generen empatia amb els trets d’identitat del poble valencià. Programes culturals, llibrets de falla guardonats per la seua normalització, atenció i dedicació a la recuperació de vestits, de danses, dolçaines i tabals, organització amb molta cura d’activitats educatives pels seus xiquets i xiquetes, etc. són un signe cada vegada més de normalitat. Les falles són i han de ser alguna cosa més que festa.

Senyor pirotècnic!... que els carrers de València, Alzira, Gandia, Carcaixent, Dènia, Xàtiva, Torrent, Borriana, i moltes poblacions més durant aquests dies rebenten de música, de color, de llum, ... de festa. Benvinguda la festa, però també la convivència, la llibertat i el respecte. Tingam trellat i no deixem perdre l’oportunitat de demostrar la nostra ferma voluntat de ser i sentir-se un poble diferent, un poble fester, un poble combatiu, solidari i en moviment. Cremem la desesperança, els corruptes i els intransigents i a l’endemà de Sant Josep avancem.

Diego Gómez

 

 

 

 

 


 

                           
  .-000094                                             .-000098           .-000103                                        .-000136                                  


 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

FiestasFallas
Opinión

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

el que hi que dir... - 16/03/2012
Anava a apuntar-me al teu partit però, vista la teua opinió tan progressista de les falles, ho deixaré per a més endavant.
EL PALLETER - 17/03/2012
Pues sí, fas molt bé, "el que hi que dir...", per què vols patir i malviure en un partit de personos cultes i honestes, si tú de segur eres més feliç entre els gürtels i els faisans.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal