Viernes, 26 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.230 Año: 18 Noticias: 45.900 Fotografías: 108.887 Comentarios de usuarios: 125.587
EL SEIS DOBLE
jueves, 8 de noviembre de 2012
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Els Ciutat d’Alzira 2012 ja tenen finalistes

Els guanyadors dels premis de novel•la, divulgació científica, assaig i poesia es coneixeran demà divendres, 9 de novembre, en el transcurs del tradicional sopar




.-000025

Tot i que amb temàtiques ben diferents, les quatre novel·les que el jurat del XXIV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira (dotat amb 16.000 €) ha seleccionat entre les 44 presentades per a la deliberació final proposen una mirada al passat. Una d’aquestes quatre serà la guanyadora dels 16.000 € amb què l’Ajuntament d’Alzira patrocina el guardó. Així, el pròxim Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira pot ser per a la investigació d’un succés ocorregut a les Columbretes durant l’etapa republicana i el colp d’estat franquista; o per a una història que reprèn la trama del clàssic de Shakespeare amb una venjança protagonitzada pel fill bastard de Macbeth; o per a una pseudoautobiografia que ens trasllada a Palestina per a ficcionar la vida de sant Josep; o bé per a l’aventura d’un arquitecte que emprèn la restauració d’una església de Castelló i es topa amb un misteri relacionat amb els càtars.

En el XVIII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que la Universitat de València patrocina amb 16.000 €, s’han abordat temes molt diversos. Entre els 5 originals presentats, el jurat destaca dues obres: una que fa un recorregut per alguns aspectes de la història de l’herència cultural i biològica de l’espècie humana aparentment inconnexos: l’herència genètica, els cognoms i el llenguatge; i una altra que aborda la teoria del caos i ens descobreix la presència del caos en múltiples processos naturals, així com la geometria fractal com a eina per a interpretar el que ens envolta.

El XIV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, que aquesta entitat dota amb 8.000 €, es decidirà entre els 18 originals presentats en aquesta edició, que s’ha caracteritzat per l’elevada qualitat de les obres i per la varietat de temàtiques (assaig literari, històric, d’actualitat, estudi, etc.). Finalment, el guardó es disputa entre un assaig molt fragmentari fet d’anècdotes, curiositats, experiències...; un estudi sobre Salvador Espriu; un assaig sobre la construcció d’Europa, i un altre sobre el naixement del poble valencià.

Al VII Premi de Poesia Ibn Jafadja s’han presentat 57 obres. Entre els poemaris amb més possibilitats de guanyar els 5.000 € amb què la UNED patrocina aquest premi, n’hi ha un ple d’esperança i compromès amb la societat que fa poesia de les coses quotidianes; un fortament feridor en què la malaltia, la por i la mort es palpen sobre la lletra, i un altre que indaga les vivències i paisatges tant interiors com exteriors que han marcat qui escriu els versos.

 

Els veredictes que ja es coneixen

D’altra banda, hi ha tres categories dels Ciutat d’Alzira 2012 els veredictes de les quals ja s’han fet públics: el VII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, el XVII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XVII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

El veredicte del XVII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XVII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre es va fer públic divendres passat. Les ombres del bosc, de Vicent Enric Belda, va obtenir el Premi Bancaixa que la Fundació Bancaixa dota amb 16.000 € i al qual s’havien presentat 30 obres. En aquesta novel·la, amb una trama policíaca amb altes dosis d’intriga, un estudiant noruec arriba a València fugint dels malsons que el persegueixen i coneix una jove amb qui comparteix un passat ple d’ombres. Mentrestant, es produeix un estrany crim a la ciutat i la investigació esdevindrà un trencaclosques en què el jove estudiant té una peça clau.

Jordi Sierra i Fabra ha sigut l’autor guardonat amb el XVII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Edicions Bromera dota amb 2.500 €. La seua obra, que va ser escollida entre les 26 presentades, és El dia que en Gluck va arribar a la Terra i ens conta la història de Steve, un jove que és testimoni d’un robatori i evita ser atropellat pels lladres gràcies a l’aparició d’un simpàtic extraterrestre boig per les pomes. Per tal d’agrair-li-ho, l’ajudarà a carregar d’energia la nau espacial amb què ha de tornar al seu planeta, i així sorgirà una amistat que canviarà per complet, no només la vida de Steve, sinó –anys després– també la de moltes altres persones.

Finalment, el VII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, en el qual han concursat 39 originals, s’ha declarat desert.

A la XXIV edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira s’han presentat un total de 219 originals que opten als 69.500 € de dotació global d’aquest certamen. A més, l’elevat índex de participació confirma un any més la rellevància social i cultural d’aquest esdeveniment literari que fomenta la producció literària en la nostra llengua.

Els noms dels guanyadors de les categories de novel·la, divulgació científica i assaig es coneixeran demà divendres, 9 de novembre, al llarg del tradicional sopar de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que tindrà lloc a la Sala Rex Natura d’Alzira en un sopar que reunirà un nombrós públic dels àmbits de la política, la cultura, l’economia i l’educació.

 

 
.-000155                                                                 
                            .-000168                                              

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

CulturaLiteratura
SocialHomenajes, Premios y Celebraciones

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal