Domingo, 19 de mayo de 2024 Edición diaria nº 6.253 Año: 18 Noticias: 46.060 Fotografías: 109.062 Comentarios de usuarios: 125.655
EL SEIS DOBLE
sábado, 24 de abril de 2010
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Un bon nombre de participants acodirà des d’Alzira en bici a la Trobada d’Escoles en Valencià que se celebra demà diumenge

La Trobada d’Escoles en Valencià va nàixer a Benifaió fa 25 anys
Un centenar de centres participaran en la Trobada de Manuel


La Trobada d’Escoles en valenciá acompleix, enguany, les noces d’argent a la localitat de Manuel, on al voltant d’un centenar de centres procedents de tota la Ribera faran, demà diumenge, un ample programa d’activitats. Entre els participants es troben els col.legis, centres i instituts d’Alzira; de l’Alborxí, García Lorca, Tirant Lo Blanc, Josep María Para, Rei en Jaume, Tulell i Enric Valor.

La Trobada d’este 25 d’abril arranca a les 8:30 hores del matí amb una cursa de muntanya a la Font Amarga-Les Salines. A les 9 hores, els participants més esportistes aniran a Manuel des d’Alzira en bicicleta, en una activitat organitzada pel col.lectiu La Ribera en bici.

Per a les 10 del matí està prevista la concentració i eixida de la cercavila des del Poliesportiu Municipal de Manuel. A les 10:45 hores començaran els parlaments de benvinguda. A les 11 hores es dipararan 25 carcasses commemoratives i es farà una solta de coloms des de l’entaulat de la Trobada. Tot seguit comencen les activitats de tallers, exposicions, animacions i exhibicions de carrer, a més de visites guiades, fins les 14 hores en que hi haurà la II Jornada Gastronòmica, Més a gust en valencià.

Per la vesprada, a les 16 hores, es farà una entrada falsa de l’Associació de Moros i Cristians de Manuel. A les 16:30 hores es disputaran partides de raspall al trinquet i al voltant de les 17:30 hores tindrà lloc l’acte de cloenda a l’entaulat, amb parlaments i l’acte d’homenatge a Josep Lluís Bausset. 

 

S’ha passat de 10.000 a 211.000 alumnes matriculats en valencià

 

Durant el parlaments es llegirà el Manifest de les Trobades de 2010 que porta per lema “Tu tens la clau”. Un manifest del que hem tret aquest paràgraf; “amb tu, vàrem encetar fa 25 anys el camí de les Trobades d’Escoles en Valencià reivindicant un sistema educatiu en la nostra llengua. Amb tu, hem aconseguit passar dels 10.600 alumnes matriculats en valencià als 211.000 actuals, i que amb tu superarem any rere any. Amb tu hem creat el Sambori, el Voluntariat pel Valencià, La Gira, el Cinema a l’Escola i hem tret al carrer milers de persones per reivindicar l’escola en valencià.”

Per al coordinador de la XXV Trobada de la Ribera, Joan Cortés, “estos vint-i-cinc anys de Trobades són també la nostra memoria històrica, l’inventari d’allò que s’ha aconseguit i d’allò que continua sent un desig, un projecte. Són la memoria històrica que encara conserva prou energia per unir-nos a tos i a totes amb lligams de compromís, de compromís pel valencià i per l’ensenyament en valencià”.

 

Unes 500.000 persones han passat per les 25 Trobades de la Ribera

 

Cortés destaca que al llarg d’estos 25 anys les Trobades de la Ribera han estat visitades per unes 500.000 persones, s’han fet 2.250 tallers i activitats de carrer i vora 450 actuacions en directe.

Les trobades van nàixer l’any 1.985 a Benifaió, arràn la protesta d’un reduït grup de pares d’esta localitat contra l’ensenyament en valencià. Josep Chaqués i varios professors i pares del col.legi públic Trullàs de Benifaió convocaren als 18 centres de la Ribera que oferien matèries en valencià per unir-se al voltant d’una festa reivindicativa. En la primera trobada reuniren unes 5.000 persones en defensa de l’escola en valenciá.

Ara, 25 anys després d’aquel históric 20 d’abril, hi han més de 20.000 participants en la Trobada de la Ribera i més de 250.000 en el conjunt de les Trobades que es convoquen a les distintes comarques valencianes.

Xavier Espanya

 



El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasXavier Espanya
Educación y Formación

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal