Domingo, 19 de mayo de 2024 Edición diaria nº 6.253 Año: 18 Noticias: 46.060 Fotografías: 109.062 Comentarios de usuarios: 125.655
EL SEIS DOBLE
lunes, 26 de abril de 2010
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1 2 3 4 5 6 7 8

 Alzira va estar representada en la XXV Trobada d'Escoles en Valencià que va reunir ahir més de 20.000 persones a Manuel

De la nostra ciutat van participar els centres educatius Tirant Lo Blanc, Alborxí, Garcí Lorca, Josep Mª Parra, Rei en Jaume, Tulell i Enric Valor


Més de 20.000 persones ompliren ahir de gom a gom el carrers i places de Manuel (2.670 habitants) davant la celebració de la Trobada d'Escoles en Valencià de la Ribera en el seu 25 aniversari.

Alzira va tindre una notable representació amb 7 tallers dels 71 participants. Així el col.legi Alborxí participà amb un taller de separador de llibres; el García Lorca, amb una carioca de colors; el Tirant Lo Blanc feia vents de pau; mentre el Josep María Parra entretenía els assistents amb un breu poemari de Miguel Hernández; el Rei en Jaume amb el mòbil de les paraules; l'institut Tulell amb un marcador de pàgines i el centre Enric Valor feia tres tallers diferents: orient i occident, fira d'intercanvi de llibres i jocs malabars. 

Durant els parlaments es va llegirr el Manifest de les Trobades 2010, on els organitzadors reivindicaren el requisit lingüistic, "des d'Escola Valenciana pensem que els valencians i valencianes no podem esperar un quart de segle més per a reconèixer la necessitat del requisit lingüístic en totes les administracions, perquè el valencià es de llei i perquè cal respectar els nostres drets lingüístics".

En altre moment del Manifest diu que "ara és el moment d'estimar el nostre país, la nostra llengua, i la nostra cultura, hem d'abandonar i deixar el victimisme".

Al llarg de tota la jornada es va celebrar un ample programa plé d'exhibicions, activitats culturals i esportives, actuacions musicals i cercaviles. 

Xavier Espanya

 


 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasXavier Espanya
Educación y Formación
SocialActividadesGeneral

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Bloc x Bloc - 26/04/2010
el PP s'ompli la boca parlant de com promocionar el turisme i han perdut una de les poques ocasions on poden fer-ho. Hui Manuel ha multiplicat la seua població i els seus bars i comerços han tingut més negoci que segurament tots els d'Alzira sumant els dies de Setmana Santa i Pasqua. La 25 trobada s'intenta fer a Alzira i la nostra volguda alcaldessa amb la seua habitual sensibilitat al valencià i la seua visio de futur va dir que no; després se'n van a Fitur, és gasten un dineral en promoció i només aconseguixen que vinga algun foraster que no es deixa un duro en la nostra ciutat. I aixo que fan la propangada i els libres amb anglés, encara no s´han adonat que el turisme de qualitat (el que es deixa els duros) parla valencià.
25 trobada - 26/04/2010
la presidenta de la mancomunitat de la Ribera Alta i alguns alcaldes del PP estaven en la Trobada. Hi havia Alcaldes i Alcaldesses de tots els colors, però d'Alzira ningú, ni l'Alcaldessa ni regidores delegades, es de supondre que tindrien vergonya d'assistir i de veure que Manuel havia aconseguit amb èxit el que Alzira pareix que no tenia capacitat per a fer.
una alzirenya - 26/04/2010
Senzillament, lamentable!! El que podia haver sigut el diumenge d'ahir a Alzira!!! Però com sempre l'alcaldessa té altres prioritats que no són ni la llengua ni l'educació, en fi, tot el que significa cultura. Jo vaig estar ahir a Manuel i el poble era una festa, bars plens, gent pel carrer, xiquets fent tallers, paradetes de llibres, de camisetes... Molt ben organitzat ! ! Que li ho hagen oferit i no haja volgut, com he dit abans, LAMENTABLE! Així ens va. De tota manera no sé si ací haurien sabut; perqué no varen saber organitzar unes festes locals!!!
elucubrante - 26/04/2010
Una verdadera llàstima que qualsevol activitat de promoció del valencià es transforme en un atac al castellà i als drets dels castellanoparlants. No es pot fomentar el valencià des de la intolerància, la imposició o l'exclusió de tots aquells que volem que els nostres fills continuen utilitzant la 2n ferramenta més potent de comunicació a nivell mundial. Si al valencià, i si també al castellà. 50% en l'educació"
valencià - 26/04/2010
Elucubrante no sé on veus l'atac al castellà, jo no el veig en cap de lloc. Em pareix molt bé que vulgues el 50% de valencià i castellà en l'educació, perquè jo no el vaig poder tindre, ni en l'escola privada on m'enviaren els meus pares ni en l'institut públic on vaig anar després. Tot en castellà menys l'assignatura de valencià. Milers de xiquets se queden tots els anys sense poder estudiar en valencià per falta d'oferta. És a dir, el número de xiquets que volen estudiar en valencià és molt superior al número de places que la Conselleria oferta. Una autèntica vergonya. T'imagines que en França no pogueres estudiar en francés? Seria prou fort.

Dius que vols el 50% de valencià i castellà en l'educació, correcte, jo també el vull en la televisió pública valenciana, en els diaris, en els cines, en la TDT, en els comerços, etc. Per què no? Per què no s'acomplix la llei d'ús del valencià? Per què en Alzira ni PP ni PSOE fan les notes de premsa en valencià? Quin complex d'inferioritat tan gran té esta gent que preferix la llengua dels veïns que la pròpia?

Posats a triar, no em quede amb la segon ferramenta més pontent de comunicació a nivell mundial, em quede amb l'anglés que és la primera. O no? Com ho fem? No sé tu, però jo continuaré dia a dia lluitant perquè la meua llengua, el valencià, siga una llengua normal perquè a hores d'ara gent com tu no deixa que així siga.
pesiget - 26/04/2010
Promoció del "Valencià"?. ¡Vinga ja!. Estic fart d'anar a les Trobades. Saben vostes quina és la bandereta d'estos de les Trobades?. Ho han encertat: la catalana.
eixe pesiget - 27/04/2010
pesiget, esperem que en un futur pròxim els casos com el teu es puguen tractar per un psiquiatra d'ofici, ja que analitzant el teu comentari es podria escriure un tractat de psiquiatria. No se com vos poseu per uns colors, vos enfadeu si no porta el blau i vos cabregeu si porta el morat, a veure si vos aclariu.
ZAMO ZENSURATS - 27/04/2010
Si al menys s´estudiara al 50% castella (español, hispano) i 50% a la nostra llengua (valencia, catala, el que mes agrade) entendria que considerareu un atac al castella que tots em estudiat per imposicio politica. Pero es dona el cas de que no es aixi. Vivim a una terra on es margina l´utilitzacio de la nostra propia llengua davant de cualsevol supost atac a la unitat d´espanya.
Nomes s´utilitza la llengua com escusa d´enfrontament politic. Eixos que tant presumeixen d´ULTRAVALENCIANISME son els exaltats davant la suposta amenaça d´anexio a una Catalunya sececionista. Gent que no es dona conter que destrueix un idioma pensant que el defen, es utilitzada per el interes d´uns pocs, que tots sabem qui son. Cambieu Canal 9 per llibres d´historia i despres parleu.
Elucubrante - 27/04/2010
"Una autèntica vergonya. T'imagines que en França no pogueres estudiar en francés? Seria prou fort."
Clar que m'ho imagine. No hi ha una sola plaça en tota Alzira per a estudiar en castellà. Al que criden línia en castellà és a un sistema d'incorporació progressiva (PIP) que comença amb un 50% i acaba amb només el 20%. Com bé dius tu, molt fort.

Tinc un nebot de 13 anys (en PEV, no trobaren res en PIP) totalment invàlid en castellà (en casa parlem valencià). El dissabte en Almansa vaig haver d'ajudar-li per a demanar el menjar al cambrer. Insistisc, em pareix perfecte que es puga estudiar en valencià, però és indispensable poder-ho fer també en castellà.

Per cert, parle anglés perfectament, i el meu fill ho farà. No obstant això, l'anglés no és llengua oficial a València, per la qual cosa no és exigible la possibilitat d'estudiar integrament en esta llengua. A pesar d'això hi ha opció tant a nivell privat com a públic (centro núm. 9)
valencià - 27/04/2010
Elucubrante no sé en quin país vius, la veritat. Jo t'assegure que mai vaig poder estudiar en valencià, ni en primària, ni en secundària, ni en batxiller, ni en la Universitat on ni tan sols s'ofertava línia en valencià. Per què als centres privats o concertats no se'ls obliga a oferir línia en valencià?

El cas del teu nebot, que no sap parlar castellà en 13 anys, o ens estàs prenent el pèl o disculpa'm però teniu un problema amb ell. Un xic que va al cine en castellà, que veu la tele en castellà, que juga a jocs en castellà, que veu el futbol en castellà, i no sap parlar castellà? En cas de ser cert, cosa que dubte, seria l'excepció.

Quants xiquets valencians hi ha que no saben parlar valencià? Moltíssims, i quan es fa una Trobada per tal de promocionar el valencià gent com tu diu que és un atac al castellà? On està l'atac al castellà. Jo no el veig enlloc.

Dir que el castellà està discriminat o perseguit en la Comunitat Valenciana és una autèntica burrada.
elucubrante - 28/04/2010
Ja et dic que visc a Alzira. El que no especifiques és que any no vas poder estudiar en Valencià. Segurament tingues raó, quan jo vaig estudiar tampoc hi havia linia en valencià. Jo, no obstant això, et parle de que en el curs 2009/2010 cap escola pública oferia places al 50% de forma estable.

Si, tenim un relatiu problema amb el. Sabem que no farà carrera, però el compensa amb altres virtuts.

Segur que a València capital hi haurà xiquets que no sàpien valencià, a Alzira no.

No crec que estiga perseguit el castellà, però si que el valencià està discriminat de forma positiva. No es pot dominar a nivell professional un idioma amb hores residuals. Jo reclame el meu dret a què el meu fill estudie a València en una llengua oficial a València. A día de hui, no tinc esta opció
valencià - 28/04/2010
Jo et parle que a finals dels 90, principis dels 2000, no s'ofertava la línia en valencià en el batxiller. No sóc tan major. Vaig marcar la casella de PEV i vaig rebre totes les classes en castellà.

A Alzira conec molts xiquets i no tant xiquets que no saben parlar valencià. Jo tinc alumnes que tenen moltes dificultats per a adressar-se'm en valencià.

Quan una llengua està en perill d'extinció, com el valencià, cal una discriminació positiva sempre que no s'ataque als parlants de l'altra llengua. La discriminació positiva, no excloent, és l'única manera de fer sobreviure el valencià. Espere que ho tingues clar, ja que veig que la teua actitud davant la llengua és prou bona. Lamentablement jo sóc conscient de que si no és amb activitats de promoció i assegurant que tots puguem estudiar en valencià a la nostra llengua li queden els dies comptats. Dic lamentablement perquè no tots sou conscients d'açò. Llàstima.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal