Sábado, 27 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.231 Año: 18 Noticias: 45.910 Fotografías: 108.898 Comentarios de usuarios: 125.590
EL SEIS DOBLE
miércoles, 1 de noviembre de 2023
Clic en la foto para ampliar

El Saludador, per Sanz Castellanos
Ver imágenes de esta noticia
1

 Set històries de Tots Sants (V) | Relats originals de Rubén Pastor
Qui era el saludador?

Entre altres coses, eren persones que practicaven l'anomenada eutanàsia o homicidi de caritat en certs casos concrets



._000905

Els alzirenys i alzirenyes portem a la nostra ciutat en la sang, en el nostre adn. Amb esta xicoteta col·lecció de set articles sobre el cicle de Tots Sants vull fer partícips als lectors d'este diari d’històries, alguns successos i altres curiositats i anècdotes de la ciutat d'Alzira, que de bon segur agradaran a molts. Amb estos capítols, coneixerem millor la nostra ciutat, el seu patrimoni, història, cultura, territori, els seus habitants i la seua idiosincràsia, amb força i honor i amb etern orgull alzireny.

 

El saludador fou la persona que amb l'alé, la saliva, xuplant una ferida o dient certes paraules, pretenia curar o previndre els efectes d'una mossegada, la ràbia i altres mals.

Els saludadors també practicaven l'anomenada eutanàsia o homicidi de caritat en certs casos concrets de xiquets i joves, malalts de ràbia, amb la finalitat de donar fi al patiment en casos terminals amb una dolorosa agonia.

El saludador era una persona que en l’època medieval i moderna tenia gran prestigi i arribà a disfrutar del beneplàcit de la societat –incloses les autoritats– fins no fa molt.

Hi ha constància que en els segles xvi i xvii exerciren com a saludadors a la vila d’Alzira Miquel Talens (1509), Joan Prats (1594), Joan Barceló (1620) i Joan de Santa Anna (1633). Sens dubte, un d’ells –el nom del qual no ens ha quedat– donà nom al carrer del Saludador que es troba a l’antic barri de la Vila d’Alzira. Dins de les moltes habilitats i poders que tenien els saludadors, es conta que quan l’1 de novembre –Dia de Tots Sants– entraven en els cementeris eren capaços de vore als difunts, als espectres i també de vore les processons de morts i d’animetes, bàsicament en els encreuaments.

Rubén Pastor
 
Per a saber-ne més
 

Pastor Bautista, Rubén (2023): «Els cementeris de la ciutat d’Alzira. Històries, llegendes i tradicions al voltant de la mort», Confraria del Devallament de la Creu. Setmana Santa 2023, Confraria del Devallament de la Creu, Alzira.

 

Santonja Cardona, Josep Lluís (2021): Animetes santes. Costums tradicionals valencians sobre el més-enllà, Edicions del Bullent, Picanya.

 

Soler i Estruch, Eduard (1976): Alzira al cor, Cartonajes Suñer, Alzira.

 

 

 

 


._000905

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal