Domingo, 28 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.232 Año: 18 Noticias: 45.911 Fotografías: 108.901 Comentarios de usuarios: 125.592
EL SEIS DOBLE
sábado, 4 de noviembre de 2023
Clic en la foto para ampliar

Foto: LA UNIÓ
Ver imágenes de esta noticia
1

 LA UNIÓ demana a Luis Planas que exigisca davant la UE una uniformitat dels criteris inspectors dels productes agroalimentaris importats

Els exportadors sud-africanss reconeixen que l'entrada de les seues taronges, mandarines o llimes pels ports espanyols suposa un rebuig 50 vegades major per plagues o malalties que per altres ports de la Unió Europea


 
._000930
La Unió Llauradora ha sol·licitat al ministre d'Agricultura, Luis Planas, que promoga davant les instàncies de la Unió Europea (UE) l'homologació i uniformitat dels criteris inspectors realitzats sobre els productes agraris i alimentaris importats en tots els punts d'entrada de la UE, davant el fet que determinats operadors eviten entrar pels llocs espanyols derivant la seua mercaderia cap a uns altres amb controls menys rigorosos. Aquest mateix escrit s'ha remés també al comissari europeu d'Agricultura, Janusz Wojciechowski, i a la comissària europea de Salut i Política de Consumidors, Stella Kyriakides, a fi de que siguen coneixedors d'aquesta situació i prenguen mesures.
En l'informe 2023 Annual Report de la Citrus Grower’s Association (CGA) of Southern Africa, l'organització d'exportadors de cítrics de Sud-àfrica s'exposa textualment “que existeix una probabilitat cinquanta vegades major que se servisca fruita cítrica amb un Avís d'Incompliment (que es detecte una plaga o una malaltia) en ports espanyols. Aquest risc és senzillament inacceptable, i l'enviament a ports espanyols es reavaluarà en 2023”
LA UNIÓ indica que els propis exportadors sud-africans de cítrics reconeixen que l'entrada de les seues taronges, mandarines o llimes pels ports espanyols suposa un rebuig 50 vegades major que per altres ports de la Unió Europea -alguna cosa que està relacionat directament amb la presència en cítrics importats des de Sud-àfrica de la malaltia provocada per Phyllosticta citricarpa, circumstància que considera inacceptable. Es demostra així l'escàs volum que els sud-africans entren pels nostres llocs fronterers i l'anunci a més de reavaluació de l'enviament dels pocs volums que encara entren pels ports espanyols.
Segons el parer de l'organització es posa de manifest que el Servei d'Inspecció de Sanitat Vegetal d'Espanya, dependent del MAPA, realitza correctament la seua labor. No obstant això, és molt preocupant que la reacció dels exportadors sud-africans siga la de desviar les seues operacions a altres ports europeus, deixant clar de manera implícita que la pressió inspectora per part de les autoritats de sanitat vegetal d'altres Estats membre és molt menys rigorosa; concretament, “almenys unes 50 vegades menys que la pressió inspectora espanyola” assenyala LA UNIÓ.
Sobre el desviament a altres ports europeus, LA UNIÓ alerta d'un creixement de les importacions sud-africanes de cítrics a través de Portugal i posterior via d'entrada a Espanya el que suposa un clar perill per les plagues. La mitjana dels últims sis anys revela que per Portugal entra una mitjana de 108.000 tones de cítrics sud-africans a l'any, mentre que per Espanya només ho fan 10.300 tones. “No és lògic que es creen distorsions entre països membres en un tema tan important com el del trànsit portuari i la protecció de la sanitat vegetal dels nostres cultius que costa molts diners als productors i administracions públiques per a combatre noves plagues o malalties de quarantena”, assegura LA UNIÓ.
Des de la UnióLlauradora es considera que “els criteris inspectors han de ser exactament els mateixos per a un mateix producte agrari en tots els punts d'entrada a la Unió Europea, i és per això que sol·licitem que des del MAPA es trasllade aquest fet, al nostre entendre molt greu, a les autoritats de la Unió Europea amb competències en control fitosanitari de les importacions de productes agraris procedents de països tercers”. De la mateixa manera LA UNIÓ insta a “adoptar una uniformitat en l'acció protectora de tots els serveis d'inspecció, al nivell de l'espanyola, per a assegurar una adequada protecció a través dels nostres ciutadans i les nostres produccions”. LA UNIÓ creu fonamental que ara precisament que cal revisar l'acord comercial entre Àfrica meridional i la UE “s'implanten protocols d'importació estrictes i rigorosos com el tractament de fred i el control en origen precisament per la falta d'unificació dels criteris duaners en els ports europeus”.
Sud-àfrica és el principal país importador de cítrics cap a la Unió Europea amb una mitjana de quasi 800.000 tones anuals, de les quals quasi 200.000 es concentren en els mesos sensibles d'inici de la nostra campanya d'octubre i novembre que van ser incorporats en l'Acord entre Àfrica meridional i la UE, perquè anteriorment eren fins a setembre. Des que es va subscriure l'acord en 2016, hi ha hagut a la UE un total de 235 intercepcions de cítrics sud-africans amb plagues.
LA UNIÓ

 

._000905

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Agricultura

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal