Lunes, 29 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.233 Año: 18 Noticias: 45.911 Fotografías: 108.901 Comentarios de usuarios: 125.592
EL SEIS DOBLE
martes, 30 de enero de 2024
Clic en la foto para ampliar

Foto: Compromís
Ver imágenes de esta noticia
1

 Compromís planteja a Alzira una bateria de mesures per a la protecció dels cítrics valencians i la seguretat alimentària

‘Defendre este sector tan important per a la nostra economia no pot quedar-se en meres declaracions, s’han de realitzar accions concretes amb valentia des de les distintes administracions’



._000743
L’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez, la portaveu de Compromís al Congrés, Àgueda Micó i la diputada de Compromís i portaveu d’agricultura a les Corts Valencianes, Paula Espinosa, han presentat a Alzira la proposició no de llei amb què se reclama al Consell i al govern central una sèrie de mesures que haurien d’aplicar-se de manera urgent per a fer efectiva la protecció de la citricultura valenciana.
Com explica Espinosa “defendre este sector tan important per a la nostra economia no pot quedar-se en meres declaracions, s’han de realitzar accions concretes amb valentia des de les distintes administracions. L’any 2024 ha començant colpejant durament el sector dels cítrics valencians. La recent arribada al port de Castelló d'un enviament que contenia prop de 3.000 tones de taronges egípcies en plena campanya de cítrics valencians així ho certifica.”
Les importacions de taronges egípcies han experimentat un alarmant augment des de 2014, arribant a xifres rècord en 2023 amb un total de 487.753 tones importades (gener-setembre). Este increment suposa un 109,1% més respecte a l'any anterior i un 84% en comparació amb la mitjana dels cinc anys anteriors. A més estes importacions estan comportant alertes sanitàries greus que revelen la necessitat d'extremar les precaucions per a evitar l'entrada de plagues que podrien tindre conseqüències devastadores per a les nostres plantacions.
Àgueda Micó ha explicat que “les bonificacions en les taxes portuàries aplicades als cítrics importats de tercers països (bonificacions del 40% al Port de Castelló i 30% al port de València) estan provocant molta incertesa i inquietud entre les persones que viuen i treballen dels cítrics al nostre territori. Malgrat açò, tot fa preveure un augment considerable en les importacions durant l'any 2024 per part d'empreses comercials espanyoles. Tot apunta que les repercussions per als citricultors valencians seran dramàtiques donat que molt probablement, veuran disminuïts els preus dels seus productes o, en el pitjor dels casos, hauran d’enfrontar-se a la impossibilitat de vendre les seues collites a causa d'un augment no justificat de la competència”.
En este aspecte, cal recordar, tal i com ho fan diverses organitzacions agràries valencianes, que les empreses poden utilitzar-lo, com així han fet anteriorment, com una eina de pressió per tal de dur els preus a la baixa en la negociació dels contractes de compravenda.
Per a fer front a esta situació Compromís proposa un increment de les inspeccions i els controls a les empreses citrícoles importadores per tal d’evitar la presència en cítrics importats de qualsevol plaga o malaltia procedent de les importacions de cítrics de tercers països en plena campanya citrícola valenciana.
“Així mateix – ha afegit Micó- s’han de realitzar inspeccions dirigides a evitar la reexpedició amb una etiqueta de procedència de la fruita que no es corresponga amb la realitat”.
Compromís també reclama a les Autoritats Portuàries de Castelló i València la revocació de les bonificacions de les taxes portuàries als cítrics procedents de països amb presència de plagues o malalties de quarantena.
S’insta també al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a defensar al si del Consell de la Unió Europea l’aprovació de mesures que eviten l'entrada de plagues procedents dels productes importats des de tercers països. 
Per la seua banda, l’alcalde, Alfons Domínguez ha reivindicat que “la importància de l’alimentació és vital, per aixó és una qüestió estratègica de l’agricultura de la nostra comarca. Considerem que és fonamental la defensa dels productors i productores valencianes i la defensa d’una alimentació saludable i sostenible”. 
Així mateix mesures que eviten el dumping ambiental i econòmic que es desprén dels Tractats Comercials Internacionals entre la Unió Europea i tercers països. “Uns tractats que en molts casos entren en contradicció amb el pilar prioritari de la Unió Europea de fer front al canvi climàtic i mitigar els seus efectes, així com amb les polítiques i  les estratègies de sostenibilitat”, ha conclòs Alfons Domínguez.
Compromís
 
 
 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Agricultura
PolíticaActualidad Política

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

alziro - 30/01/2024
Os faltan bemoles para mencionar las dos palabras clave: Marruecos y Sudáfrica.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal