Domingo, 28 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.232 Año: 18 Noticias: 45.911 Fotografías: 108.901 Comentarios de usuarios: 125.592
EL SEIS DOBLE
jueves, 7 de marzo de 2024
Clic en la foto para ampliar

Foto: Ajuntament d'Alzira
Ver imágenes de esta noticia
1 2 3 4

 Alzira grava la memòria oral de la seua història més recent

D’altra banda, també s’ha creat un catàleg digital d’escultures i objectes del MUMA que es reproduïxen en 3D per a poder contemplar-les per tots els costats


._000900 
La història d’Alzira ja té gravades les seues veus. La Regidoria de Patrimoni Històric a través del Museu Municipal d’Alzira ha mamprés un projecte que evoca la memòria de testimonis vius. El projecte consistix a gravar entrevistes amb persones majors que recuperen les seues vivències d’infància i joventut amb l’objectiu de crear un fons per al museu de la memòria oral. 
El projecte ja ha fet els primers passos amb una xicoteta selecció de persones d’Alzira que ja s’han entrevistat. Els primers protagonistes han sigut la dona més gran d’Alzira, Milagros Pérez, que complia este mes de febrer cent tres anys; Manuel Román, fill de Fermín Román, heroi de Mauthausen, que ens parla de son pare; José Clausi i José Vayà, primers regidors de l’etapa democràtica de l’Ajuntament d’Alzira; Joaquin Tortosa, extreballador d’Avidesa. El regidor de Patrimoni Històric, Xavi Pérez, considera que «la història d’una ciutat la fa la gent, per això esta iniciativa pretén crear un arxiu de la memòria oral d’estes persones que, per l’edat que tenen, han viscut diversos fets històrics i han conegut de ben a prop la vida econòmica, social i política d’Alzira. Més enllà de la Història en majúscules volem acostar-nos a testimonis diversos dels alzirenys i alzirenyes, que són història viva i passaran a formar part del nostre patrimoni». 
El projecte està obert i s’espera que, amb la presentació, arriben altres històries interessants de persones de la ciutat. Les entrevistes es podran veure i escoltar a través del portal web municipal i Riberana de la Mancomunitat de la Ribera Alta. La presidenta, Paqui Momparler, destacava que «estos testimonis contribuïxen a valorar la qualitat de vida que tenim i refermar l’estima pels nostres valors democràtics. Per eixe motiu, hem volgut col·laborar amb mitjans tècnics i humans per a anar enriquint eixe arxiu de memòria junt amb l’Ajuntament d’Alzira». 
L’Ajuntament d’Alzira i la Mancomunitat estan oberts a rebre noves propostes per a entrevistar persones majors del municipi. Qui vullga pot fer arribar la seua proposta a través de correu electrònic –[email protected]– o per telèfon (962 01 76 49). 
D’altra banda, també s’ha creat un catàleg digital d’escultures i objectes del MUMA que es reproduïxen en 3D per a poder contemplar-les per tots els costats. La Mancomunitat de la Ribera Alta, amb el projecte Riberana, i l’Ajuntament d’Alzira presenten una desena d’elements patrimonials, escultures i altres objectes que estan exposats en el MUMA d’Alzira en 3D. Mitjançant la tècnica de fotogrametria, s’han digitalitzat i creat uns models virtuals de les obres. «Es tracta d’una tècnica similar a la usada amb les torres o les ermites, a menor escala. Com a novetat, hem editat un tríptic que incorpora codis QR per a veure els elements en realitat augmentada. Només amb un telèfon mòbil, podem transportar i explorar l’element a l’entorn on ens trobem» afirmava la presidenta de la Mancomunitat. Entre els elements digitalitzats hi ha béns d’interés cultural, escultures d’autors alzirenys, imatges religioses i objectes d’un gran valor històric, com són l’àngel custodi, l’àngel redemptor, el martell pneumàtic, maces d’argent, placa del doctor Ferran, caixa de gra, maternal, sant Isidre, Villarenca i la Mare de Déu del Lluch. A través del QR, a més de veure’ls, se’n pot consultar la fitxa tècnica, en la qual hi ha informació de la peça, de l’autor/a, els materials i la seua historia. 
Estes dos iniciatives que ha presentat hui la presidenta de la Mancomunitat, Paqui Momparler, i l’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez, les ha mampreses conjuntament la Mancomunitat, a través de Riberana, i l’Ajuntament d’Alzira, per mitjà de la Regidoria de Patrimoni Històric i Memòria Democràtica, coordinada des del MUMA.
Per a l’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez, “les dos iniciatives son  magnífiques ja que tracten de recuperar i mantenir el nostre patrimoni, la nostra memòria i la nostra identitat com a poble.”
Ajuntament d’Alzira

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal