L’acte es va dur a terme en la llibreria Trentacinc formiguetes
La novel·la “Camins al sud”, de l’escriptor saguntí establit a Alzira, Sergi Durbà, va ser presentada en la llibreria Trentacinc formiguetes de la nostra ciutat per Isaïes Minetto, autor del pròleg, i Antoni Martínez editor de l’editorial Germania.
En primer lloc, Antoni Martínez va agrair la presència del públic assistent a l’acte i sobretot va comentar que li resultava molt estrany presentar un llibre de la seua editorial en una llibreria de la seua ciutat natal i amb tant de públic present.
Isaïes Minetto va fer una descripció del moment social que vivim, l’ambient i llocs on transcorre la novel·la.
Per la seua banda l’escriptor va comentar com va sorgir la idea de convertir un dietari quasi autobiogràfic en un llibre. Així mateix, ens va introduir en la historia de “Camins al sud” on conta les peripècies i vicissituds diverses d’un professor de valencià en terres castellanoparlants; és una història en to d’humor que gira al voltant d’una estranya clàusula legal anomenada exempció, el dret pel qual l’alumnat de secundària d’aquestes zones queda deslliurat d’aprendre valencià a l’institut. El protagonista, superat per les circumstàncies, s’endinsa en una profunda incomprensió que li servirà per bastir un dietari on cap des de la crítica a l’administració educativa fins a la solidaritat i estima dels companys i amics més immediats. En conjunt, una obra imprescindible per a tot aquell amb inquietuds pedagògiques i lingüístiques i per a tots aquells que experimenten la sensació, o més aviat la consciència, de ser valencians.
L’editor de Germania, Antonio Martínez va manifestar a este diari el gran esforç econòmic que suposa l’edició d’un llibre com “Camins al sud” i que una vegada este ix al carrer comença la difícil tasca comercial de la seua venda per diversos canals. Sobre la pregunta de com es va arribar a publicar este novel·la, Martínez afirmà que “a través de la lectura. Quan aplega a les teues mans un original amb una intensitat narrativa que penses que pot funcionar en el públic en general sempre tires endavant la idea sense mirar si es tracta d’un escriptor novell o no”. També ens va dir que “a nivell general en el seu sector cada vegada es reduix més el mercat de lectura en valencià i estan intentant canviar les estratègies com és anar a la microvenda i buscar tots els segments de compradors de llibres en valencià”. L’editor alzireny ens explicà que “l’il·lusió de Germania, que ara acomplix trenta anys és la mateixa que en aquell primer moment però sobretot amb un fi, i es que els fills continuen amb el negoci de l’editorial”.
Sergi Durbà Cardo
Va nàixer a Sagunt (Camp de Morvedre) l’any 1979. És, per tant, un escriptor jove format durant els primers anys de la democràcia i criat al caliu de les arrels populars i mediterrànies. Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València, actualment combina la docència en un institut de secundària amb la creació literària, activitat aquesta última que s’ha vist reflectida en nombroses col·laboracions als mitjans de comunicació, en un conte premiat per l’Escola Oficial d’Idiomes de València: Les coses com siguen (2006) i, sobretot, en el seu bloc personal www.costumaridurba.blogspot.com. Amb Camins al sud, irromp en el panorama literari valencià.
Miguel Á. Martínez
Sergi Durbà, “Camins al sud”
Més informació de Trentacinc formiguetes
Añadir un comentario