Domingo, 19 de mayo de 2024 Edición diaria nº 6.253 Año: 18 Noticias: 46.060 Fotografías: 109.062 Comentarios de usuarios: 125.656
EL SEIS DOBLE
miércoles, 1 de abril de 2015
Clic en la foto para ampliar

Foto d'arxiu: Hayack | El Seis Doble
Ver imágenes de esta noticia
1

 EU-Alzira es compromet a aplicar l’Agenda 21, amb polítiques mediambientals concretes

35 propostes d'EU per a guanyar Alzira


.-000358

Proposem el compliment real de l’Agenda 21 Local (Programa 21 aprovat en la Cimera de Río de 1992) com l’adopció de mesures i iniciatives locals acordades en un Pla d’Acció Local que incorpore una sèrie de programes específics: trànsit, contaminació i reciclatge, justícia social i economia sostenible, estalvi d’aigua i planificació energètica, i espais urbans i zones verdes per aconseguir una ciutat més ecològicament més habitable.

 

Algunes de les polítiques mediambientals que prioritzarem des des d’EU-Alzira són:

 

Espais naturals

Cal avançar en la consideració de la sostenibilitat com a fet integral i de les polítiques ambientals més enllà de les polítiques urbanes. La preservació de la biodiversitat i dels espais d’interès paisatgístic, natural o ecològic, que encara envolten els nostres pobles han de ser centres d’especial atenció.

Protecció dels espais naturals i d’interès paisatgístic, augmentant-ne el grau de protecció en els diversos paratges naturals: la Murta, la Casella, les Valletes de Bru, els entorns dels rius Xúquer i Verd, etc.

Desenvolupar plans especials de protecció dels sòls fèrtils.

Fomentar el seu ús respectuós i com a eina educativa.

Plans de descontaminació dels sòls i territoris periurbans.

Potenciació i protecció de l’agricultura periurbana com a mecanisme de conservació de l’espai i de l’equilibri, especialment en les zones d’horta.

Potenciació dels plans d’agricultura urbana, dels horts urbans per a protegir el sòl i a l’hora donar sortida al lleure de la gent gran.

 

Protecció dels recursos hídrics superficials i subterranis

Aplicació de mesures de gestió de la demanda en l’àmbit de cada conca hidrològica, avançant cap a la Nova Cultura de l'Aigua, més respectuosa amb la conservació dels recursos hídrics i dels ecosistemes associats.

Canvi dràstic del model de regadiu en les explotacions agrícoles per a evitar el malbaratament d’aigua. Control de l’evolució del consum en explotacions agrícoles, abastaments urbans i indústries. Establiment d’un sistema de preus on se repercutisca el cost real d’obtenció de l’aigua i s'establisca un sistema de blocs, de tal manera que el preu de l’aigua s'incremente de manera exponencial amb el augment del consum.

Posada en marxa de programes estalvi i eficiència de l’ús de l’aigua amb criteris de planificació de la demanda i amb participació d’organitzacions econòmiques i socials.

Promoure la reducció del consum d’aigua en un 20% en els pròxims anys i l’eficiència en la utilització de l’aigua en el regadiu, reduint les pèrdues en les xarxes de distribució, reutilitzant les aigües residuals depurades. Per a aconseguir açò, caldrà estudiar i fer possible un finançament als agricultors del rec localitzat.

Posada en marxa de programes de recuperació de qualitat de les aigües. Control d’abocaments d’origen industrial i d’altres activitats econòmiques a través d’autoritzacions específiques i/o de les llicències municipals.

 
 

Cicle de l’aigua

VIGILÀNCIA I CONTROL RIGORÓS DELS VESSANTS, utilitzant les potestats que atribueix als municipis l’actual legislació d’activitats classificades (mitjançant la Patrulla Verda). Elaboració d’una ORDENANÇA MUNICIPAL D’AIGÜES que procure pel manteniment dels aqüífers i les aigües superficials en bones condicions.

DEPURACIÓ DE LES AIGÜES RESIDUALS I LA SEUA REUTILITZACIÓ per a rec i/o processos industrials. Procurar per la construcció d’una altra depuradora d’àmbit supra municipal.

PROCURAR PER UN PROGRAMA D’ESTALVI EN EL CONSUM D’AIGUA mitjançant una actuació decidida a nivell municipal (millorant la xarxa d’aigües potables per evitar pèrdues, procurant als jardins i parcs locals per espècies autòctones de baix consum d’aigua, evidentment de menor consum que la gespa, rec per degoteig, etc..), a més de campanyes de sensibilització ciutadana i l’establiment de tarifes que discriminen els usos bàsics dels sumptuaris o no prioritaris. En aquest sentit cal la realització prèvia d’una auditoria de fugues d’aigua.

PROCURAR PER LA UTILITZACIÓ D’AIGÜES PER AL CONSUM HUMÀ SENSE NITRATS ni d’altres productes negatius per a la salut de les persones. Cal recordar que l’aigua d’Alzira compta amb uns nivells de nitrats que sobrepassen els permesos per la llei (50 mg / litre) amb els problemes derivats de salut que això pot ocasionar sobretot per a dones embarassades i xiquets/es lactants. Per tant, considerem molt important l’obtenció d’aigua per al consum humà sense nitrats mitjançant l’obtenció de fonts alternatives a les actuals, a més a més de la realització de continuades campanyes de conscienciació ciutadana per a procurar disminuir la utilització excessiva d’adobs i productes químics a l’agricultura. Subvenció als agricultors del fem reciclat.

RIUS I BARRANCS SALUBRES. No sols la situació del riu Xúquer és dolenta pels alts nivells de contaminació existents sinó que els barrancs del nostre terme també es troben en una situació de brutícia i contaminació lamentable. A aquest respecte hem de fer constància del lamentable estat del barranc de la Casella al seu pas pel conegut com a Pont de Xàtiva on la pudor d’aigües contaminats es insuportable per als veïns i veïnes de la zona. El mateix podem manifestar de la part baixa del barranc de la Murta prop de la carretera d’Alzira a Albalat. Exigim la seua continuació fins a connectar-lo amb el riu a hores d’ara acaba en la carretera d’Albalat. Aleshores cal una actuació decidida davant d’altres administracions (Confederació) i a nivell exclusivament local per aconseguir la neteja, condicionament i regeneració tant del riu Xúquer com dels barrancs del nostre terme, barranc de La Murta, La Casella, etc..   

 

Catàstrofes naturals - Pla d’Avingudes del Xúquer

Alzira com a part integrant de la comarca de La Ribera sovint es troba sotmesa a la problemàtica de les avingudes o inundacions del riu Xúquer. Aleshores considerem que el Pla Global contra les Avingudes del Xúquer ha d’estar sotmès a una sèrie de criteris de control i respecte a la pròpia natura. Aleshores calen repoblacions forestals, evitar infraestructures viàries o que no dificulten el pas de l’aigua, un coordinació entre les respectives administracions i una normativa per evitar la construcció en zones inundables, una neteja immediata i periòdica del llit del riu per tal d’augmentar el seu cabdal, una mena de xicotets dipòsits, etc.

 

Control de la contaminació acústica

Un dels problemes que avui en dia pateixen el conjunt de les ciutadanes i els ciutadans d’Alzira ho és la contaminació acústica, l’alt índex de soroll existents a la nostra ciutat que, fins i tot, que poden arribar a provocar problemes importants de salut. Pel conjunt dels carrers i places d’Alzira Vehicles de motor (ciclomotors que realitzen un nivell de soroll elevat i continuat tot com a conseqüència d’acceleracions injustificades de motor i dels escapes inadequats, incomplet o trucat) i determinades activitats, etc.. que habitualment sobrepassen els nivells de soroll permesos. Per tant, cal una actuació decidida (patrulla verda) per acomplir amb l’Ordenança Municipal existent per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i evitar les molèsties que provoquen els alts índex de soroll existents. A més de campanyes continuades de control i de conscienciació ciutadana, procurant una especial atenció al principi de l’estiu i final de primavera.

 

Contaminació atmosfèrica

L’atmosfera és de tots i totes i per tant tenim l’obligació de mantenir-la neta i en condicions de salubritat apropiades. La combustió de plàstics, pneumàtics, olis usats, productes químics tòxics, etc.. originen l’emissió d’una sèrie de gasos perjudicials per a la salut. Per tant, ens oposem a la incineració d’aquests productes i proposem la realització de totes les actuacions necessàries per evitar la contaminació atmosfèrica, així com campanyes continuades de control i conscienciació ciutadana. Cal facilitar el reciclatge natural d’aquests productes.

 
Energía

En l’apartat referent a l’energia i consum energètic destaquem aquelles propostes encaminades bàsicament a reduir i estalviar el consum energètic, i en conseqüència estalviar recursos i disminuir els índex de contaminació atmosfèrica:

Promoure descomptes en l’IBI d’aquells edificis que instal·len energies netes i renovables, així com en la reforma d’edificis que s’adapten a les noves normatives d’estalvi energètic.

Descomptes en l’IAE a aquelles empreses que utilitzen energies netes i renovables.

Instal·lació d’energies netes renovables a tots els edificis i centres públics.

Promoure l’aplicació de mesures mediambientals en els processos industrials mitjançant descomptes en l’IAE a les empreses que disposen de programes integrals mediambientals.

Potenciar la comercialització de les energies netes.

Anar implantant, en la mesura del possible o bé per mitjans impostos, taxes en funció de l’ús energètic o bé incloure aquesta variable en el ja existents.

Realització d’auditories energètiques.
Fomentar la cogeneració de calor i electricitat.
Recuperació del calor industrial residual.
Impulsar les ordenances solars.

Aprovar normes que regulen la instal·lació d’enllumenat públic limitant severament el malbaratament d’energia i promovent l’eficiència.

Planificació de la demanda. Redacció d’un programa d’exemplar de les administracions públiques en l’ús de l’energia.

 

Central nuclear de Cofrents

La central nuclear de Cofrents suposa un perill latent per a tota la Ribera, i per tant també per a Alzira donat que en cas d’un possible accident nuclear ens trobem a uns escassos 60 km de la central en línia recta. Tècnicament es possible la substitució de l’energia nuclear per d’altres menys contaminats i perilloses com les energies renovables. Per tant des d’una vessant de sentit comú, de respecte a la natura, a les persones i a la pròpia economia d’Alzira (pensem amb el que passaria amb els nostres productes agrícoles en cas d’una fita contaminant a les aigües del Xúquer) proposem la demanda continuada i incansable de tancament de la central nuclear de Cofrents. Mentrestant no tanquen la central nuclear de Cofrents proposem la demanda d’una estació de mesura de la radioactivitat per poder detectar qualsevol irregularitat existent (en col·laboració amb la Universitat), procurant per auditories amb periodicitat anual. 

 

Pla d’arbratge

Des d’Esquerra Unida proposem la creació d’un Pla d’arbratge dotat dels suficients recursos per a les zones de la ciutat: la pista (en la barriada de les Basses) el parc de l’Alquenència o la Marina Espanyola abans que presenten un estat lamentable. Caldrà dins d’aquesta partida de repoblació del nostre paisatge urbà, arbitrar un pla de treball, per a donar jornals.

 

Educació ambiental

Cal posar esforços en la tasca d’educació i sensibilització ambientals, mes enllà dels processos estrictament acadèmics, el municipi ha de ser el motor del coneixement i la implicació dels seus veïns i veïnes en la millora del seu medi. El teixit associatiu, empresarial, educatiu, etc., ha de ser el camp d’inversió pel necessari canvi d’hàbits que el nou model de societat reclama. Per açò considerem que cal la realització de programes d’educació ambientals adaptats a la realitat concreta del municipi i dirigits als diferents col·lectius ciutadans.

 

Formació – participació

Potenciar la creació d’institucions municipals d’educació ambiental.

Establir una educació ambiental especialitzada adreçada a col·lectius delegats/des sindicals de les empreses i, en general, a la població adulta.

Promoure i dotar material i econòmicament el CONSELL LOCAL DE MEDI AMBIENT per tal que mitjançant reunions, jornades i actuacions necessàries, aprofite l’experiència i coneixement de persones, col·lectius socials i institucions específiques, tot en millora del nostre entorn natural.

 

Serveis municipals

Elaboració d’un Pla de Gestió Ambiental, incloent un Manual de Bones Pràctiques Ambientals, pels diversos òrgans i serveis municipals, que incorporen una sistemàtica de millora contínua, fonamentada en la participació activa dels treballadors/es i funcionaris/es.

Utilització de materials (paper, mobiliari, instrumental, etc..) en funció de la seua no toxicitat, poc consum energètic, poca o nul·la generació de residus, poca perillositat, etc..

Reducció de residus i una total implantació de la classificació selectiva en les distintes seccions de treball.

Propiciar l’autocontrol respecte del consum energètic: de l’enllumenat, calefacció, etc.. A l’ajuntament, i d’altres edificis municipals, instal·lar mesures d’estalvi energètic, energia solar.

Impulsar pràctiques sostenibles en els desplaçaments realitzats per anar al treball ( a peu, en bici, etc..) o dins del mateix.

La necessitat d’assegurar la gestió pública de la protecció ambiental.

EU-Alzira

 


 

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Medioambiente y Naturaleza
PolíticaActualidad Política

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal