Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.858 Fotografías: 108.845 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
miércoles, 14 de mayo de 2014
Clic en la foto para ampliar

Angela Merkel
Ver imágenes de esta noticia
1

 Contra les segones oportunitats

Sixto Ferrero | L’opinió d’un taciturn, articles per a la reflexió cívica



.-000285
En aquest món tan competitiu, rivalitzat i global en què ens està tocant viure, ara mateix, no té cabuda la segona oportunitat. «Tothom en té dret!», sempre havia sentit dir com a resposta laudatòria a tots aquells que sempre han esperat que algú erre per condemnar-lo i negar-li l’oportunitat de redimir-se, refer-se o reeixir-se. La segona oportunitat, no sé si un dret constitucional o adquirit per l’aprenentatge dels humans sociològicament, era fins fa uns anys un dret universal. El cas és, que la competitivitat, allò que justament ens reclamava centre-Europa als mediterranis: «vostès si volen superar la crisi, i rebre els nostres diners en forma d’ajuda, han de ser competitius en el treball», ens deia Merkel, la EU i la CE per l’any 2008, no deixa que aquest dret de la segona oportunitat s’acomplisca amb llibertat sinó que condiciona, amb les condicions imposades per altres, el dret a corregir-se. El fulmina. Qui té dret ara a la segona oportunitat en qualsevol àmbit personal, laboral o...? Res a fer. Aquest dret, tan democràtic, és la via per la qual s’eliminen contrincants o aspirants a un mateix objectiu siga el camp de la vida que siga.

Ara, també cal posar-se avui dia en la pell del qui atorga espúries segones oportunitats. Corre un risc quasi inusitat. Si l’atorga, i qui la rep erra novament, la culpa en forma de responsabilitat recau més en aquell qui l’atorga, que en qui la rep, per tant aquest tampoc tindrà dret a seguir atorgant segones oportunitats. Potser ho perd tot, fins i tot la seua pròpia fiabilitat i honorabilitat. És tot massa maquiavèl·lic per a dedicar-se a atorgar oportunitats per la vida i segurament per això és un dret que escasseja. La segona oportunitat és massa càrrega impositiva avui i ningú, pocs, volen tindre aquesta càrrega de consciència. També és cert que aquesta nova oportunitat cal guanyar-se-la. No val només en recordar allò de: «tothom en té dret!». Cal, com a mínim, mostrar interès en desitjar-la, en voler aferrar-se a aquesta nova oportunitat de fer les coses bé o aprofitar-la per eixir endavant.

Llegia fa uns dies en l’artsjournal un exemple de segones oportunitats, dels pocs exemple que pots trobar avui, com dèiem, i em va sorprendre perquè tot just la noticia venia del país del somni, potser allà on les segones oportunitats més raó de ser havien tingut per fer endavant un país del no-res. Als EUA, deien que havien constatat que en els darrers mesos hi havia hagut un increment considerable de compra de quadres d’artistes vells. Alguns d’ells amb més de vuitanta anys. Però el paradigma de tot plegat era, que aquests artistes a més de ser vells, eren els primers quadres que venien al públic, no perquè fins ara no exposaren o no pintaren, la majoria havia pintat tota la vida i exposat amb regularitat a galeries, cafeteries,..., però semblava ser, que la societat americana, encara en un percentatge reduït tenint en compte el nombre d’habitants però, suficientment significatiu com per a prestar-li atenció, estava prenent consciència que aquest vells proposaven un art experimentat i de qualitat i que a molts compradors, els pagava la pena o els feia goig comprar quadres d’aquest vells pintors i pintores. És evident que per a aquestes pintores i pintors, velles i vells, que la gent comence a interessar-se pels seus quadres i a més a més els compre, és si més no una segona oportunitat que els ha donat tan la vida com el món de l’art.

Una cosa queda clara de tot açò, s’han dedicat tota la vida a perseguir un somni, el de la segona oportunitat. Tot, mitjançant el treball tenaç i continu, sense defallir, cap endavant.

Sixto Ferrero

 
 
 
 
 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 


                          
 .-000228                                                                                                                                 .-000079
                           
.-000179                                                                                                                                           .-000065
                           
.-000261                                                                                                                          .-000100

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasSixto Ferrero
Opinión

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal