Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.858 Fotografías: 108.844 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
domingo, 22 de junio de 2014
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Què fer amb els deures escolars de l’estiu de les filles i els fills
Article d’opiniò d’Eduard Hervàs

Els deures escolars, entre el desig i la por


 

https://www.elseisdoble.com/uploads/image/FOTOS%20FIJAS%20EN%20SECCIONES/Eduard%20Herv%C3%A1s%20%28encabezado%20art%C3%ADculos%20opini%C3%B3n%29.jpgEm contava l’estiu passat la mare d’un xiquet de vora quatre anys que anà a la reunió de final de curs de la classe i la mestra els donà un grapat de papers per als deures de l’estiu del seu fill. El xiquet havia de fer la feina als fulls, copiant lletres al llarg i ample de l’estiu, amb la condició de que “ho fera ben fet”. Perquè, com digué la mestra, no havien estat tot el curs “ensenyant-los a fer les lletres” perquè ara a casa desaprenguera el que havia aprés, i “ho fera malament a casa per culpa dels pares". 

La mare es debatia i dubtava entre dues opcions: el desig de passar de deures amb el perill que el nen s’oblidara de l’ensenyament regulat fins a setembre i la por de no fer-ho i que “li prenguera mania” per a la resta dels anys d’Escola Infantil en que hauria de ser la seua mestra. Mala cosa, això de la por dels pares al professorat i que mereix un article sencer, i mala cosa dubtar entre aquestes dues opcions. Li vaig dir que no s’ha demostrat encara en cap estudi ni investigació que fer deures a casa augmente l’aprenentatge escolar de l’alumnat, sinó al contrari, els complica la vida. Perquè les xiquetes i els xiquets aprenen de veres quan posen en pràctica en la realitat de la vida allò que els han facilitat a l’escola i no quan han de repetir exercicis o fer còpies a casa al paper.

A pares, mares, iaios i iaies els obliguen a assumir també el paper afegit de professorat no-qualificat, el que enverina la vida familiar quotidiana en massa ocasions. En moltes cases hi ha veritables drames entorn als fulls dels deures, especialment a l'estiu. Hi ha xiquet o xiqueta que la única cosa que aprén és a estar hores i hores davant el full, entrenant-se en no fer el que li diuen que cal fer, la qual cosa augmenta la tensió parental i familiar en traure de les seues casetes al pare i/o a la mare i, fins i tot, fent-los barallar-se entre ells.

Com a conclusió i opinió professional meua, els deures escolars de l'estiu haurien d'estar prohibits per llei i dedicar tot el temps al joc. En veritat, no hi ha cap norma que obligue a fer els deures però, al contrari, si que la hi ha per a que juguen. Mirem com el dret a jugar és un dels drets fonamentals de la Declaració dels Drets de la Infància, un dret tan important com el de menjar, tindre un nom o tindre una família. Perquè la única manera que tenen els infants d'aprendre a viure és jugar. Jugant, jugant fan allò més important que és aprendre.

 
Programa alternatiu de deures a casa

Però no vull dir que a l’estiu no s’ha de fer res. Al contrari,  considere que les famílies haurien de planificar un programa alternatiu de deures recomanats per a l'alumnat d'Educació Infantil i Primària, que hauria de compondre’s, almenys, pels següents temes, activitats i objectius educatius:

Excursions amb els pares, parents i/o amics per descobrir la geografia a peu pla i gaudir de la natura.

Hores d'aigua a la platja o a la piscina, per aprendre a nadar, jugar i cansar-se.

Llibres per a mirar, repassar i/o llegir sense resums escrits, perquè els vinga allò de la gana i necessitat de llegir per plaer.

Molts contes contats, per augmentar la seua imaginació i buscar les histories als llibres.

Diferents sessions d’històries i àlbums fotogràfics familiars, per aprendre a sentir-se part d'una família, que va més enllà dels pares

Hores mirant, ajudant i embrutant-se en la cuina de casa, per aprendre a menjar i a fer menjar.

Activitat física: esports, passejos, bicicleta, patins, corda de botar...

Hores amb les amigues i amics, amb joc lliure, per aprendre les relacions i les activitats comunes.

Activitats extra: veure amagar-se la lluna, veure eixir el sol, anar a un concert de la Banda o una nit de Jazz, buscar i estudiar formiguers o col·leccionar fulles d’arbre o pedres del camp.

Algun temps lluny dels pares, per aprendre l'autonomia i que els pares es retroben com a parella.

Col·laborar en les activitats domèstiques, per aprendre responsabilitat i coresponsabilitat.

Participar en la compra diària o setmanal, per aprendre economia i a sumar i restar...

 
Avaluats com a pares pels deures dels fills?

El pare i/o la mare (que de vegades també han discutit per causa dels deures) tenen el perill de sentir-se avaluats quan el menut o la menuda va a classe a setembre amb el feix de fulls acabats i mostren els deures que han fet -millor o pitjor, a soles o en companyia- a casa. Què dirà la mestra de nosaltres com a pares si no duu els deures fets, i ben fets?

Mentrestant, els xiquets i xiquetes no tenen temps per aprendre a viure, a soles i en companyia, a projectar invents, a pensar, a emprendre projectes amb les amistats, a llegir llibres per plaer o a fer com si s'avorriren. I açò val tant per a les vacances més o menys llargues de tot l'any com per als dies i caps de setmana d’enmig del curs.

Les tasques escolar s'han de fer a l'escola i les ha de manar i controlar el professorat, i fer-se de la manera que diga el seu Projecte Curricular i Programació de l'Aula –que haurà d'estar d’acord amb el Projecte Educatiu de Centre-, amb objectius educatius clars.

Però, al capdavall, com sempre, em demanen solucions i respostes a la pregunta: I què poden fer els pare i la mare amb els deures que ja tenen damunt la taula, tot juliol i agost?

Jo els responc, simplement, que poden fer que els deures es perden per casa i apareguen, o no, el primer dia de classe. I anar i dir: "Mira, es va perdre el primer dia de les vacances, però el xiquet ha aprés molt i s'ho ha passat molt bé...". Perquè hauran posat en pràctica el programa alternatiu de deures de l'estiu a casa i els haurà aprofitat als menuts per a créixer com a persones, que és el que importa, i hauran seguit aprenent a viure.

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 

 
                          
 .-000162                                                                                                                        .-000130
                           
 .-000281                                                                                             .-000267
                           
.-000277                                                                                      .-000182




El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasEduard Hervàs
Educación y Formación

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

patillet - 22/06/2014
Sóc mestre i estic molt d'acord amb el que es diu a aquest article. De tota manera, en el tema dels deures tinc la impressió de que si en poses quedes malament amb la meitat dels pares, i si no en poses quedes malament amb l'altra meitat. Tema complicat.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal