Jueves, 3 de octubre de 2024 Edición diaria nº 6.390 Año: 18 Noticias: 46.814 Fotografías: 109.907 Comentarios de usuarios: 126.072
EL SEIS DOBLE
jueves, 25 de diciembre de 2014
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Bon solstici i feliç translació nova
Article d’opinió de Pedro Domínguez

“Fa més de 8.000 anys, els nostres avantpassats ja escrutaven els cels per a conèixer el canvi de les estacions”


 

https://www.elseisdoble.com/uploads/image/FOTOS%20FIJAS%20EN%20SECCIONES/Pedro%20Dom%C3%ADnguez%20Gento%20%28red%29.jpgNatura

-----------------------------------
Pedro Domínguez Gento
 

En realitat és açò el que ens desitgem tots per aquestes dates, un desitg lloable i fraternal l'origen del qual es perd en la nostra remota història. Perquè el Nadal és un esdeveniment que se superposà sobre les celebracions del solstici d'hivern, que eren molt anteriors al naixement de Jesús, i l'any nou simplement és una nova translació de la Terra al voltant del Sol...

Abans fins i tot de les primeres civilitzacions, fa més de 8.000 anys, els nostres avantpassats ja escrutaven els cels per a conèixer el canvi de les estacions perquè aquestes condicionaven les migracions dels animals que caçaven i els fruits que recol·lectaven, dels quals depenia la seua supervivència. Els dies clau per a separar les estacions i marcar el transcurs del cicle anual són quatre: el solstici d'hivern (dia més curt i nit més llarga), l'equinocci de primavera (dia d'igual durada que la nit), el solstici d'estiu (dia més llarg i nit més curta) i l'equinocci de tardor (nit igual que el dia); lògicament, en l'hemisferi sud van a l'inrevés. Per açò totes les cultures antigues organitzaven celebracions al voltant d'eixos quatre dies i en el cas del solstici d'hivern eren festes de renovació i renaixement, amb reunions i rituals per a propiciar el retorn del temps càlid, abundant en aliments.

Però per a poder determinar amb certesa els solsticis i equinoccis hagueren de realitzar incomptables observacions i mesurar amb precisió la durada real de l'any, un problema complicat perquè antigament no hi havien rellotges fins i el temps que tarda la Terra en donar una volta completa al voltant del Sol no és un múltiple exacte del temps que tarda en donar una volta sobre si mateixa. Hui sabem que l'any equival a 365'242189 dies.

Eixa manca de correlació exacta entre el temps de translació i el de rotació ha provocat nombrosos i inevitables errors. Així, per exemple, en l'antiga Roma tenien un calendari lunar i els dotze mesos començaven amb la Lluna nova, de manera que no quadraven amb la durada real de l'any i com les estacions es desfasaven moltíssim havien d'afegir un nou mes de quan en quan; tot açò provocava certa confusió i els pontífexs, que eren els qui s'encarregaven del calendari, aprofitaven per a allargar el seu mandat i privilegis. Per cert que la paraula calendari procedeix del calendae llatí, que era el primer dia de cada mes.

Per a evitar aquell desordre i la corrupció que generava, Julio César va implantar l'any -46 el calendari julià, que fou elaborat per l'astrònom Sosígenes d'Alexandria. El solstici d'hivern es va fixar el 25 de desembre perquè durant aquells dies es celebraven les Saturnals romanes i culminaven el 25 amb el naixement del Sol Invictus. Eixe mateix dia és el que adoptaren, segles després, els cristians per a fixar el naixement del seu mesíes.

En aquell calendari introduiren ja l'any bixest, amb un dia més cada quatre anys, la qual cosa millorava molt la mesura del cicle anual, però la durada de l'any tampoc és exactament de 365'25 dies i cap al Renaixement s'acumulava una diferència de 10 dies en les dates clau respecte a les fites astronòmiques, de manera que Clavius, Lilio i altres astrònoms elaboraren el calendari gregorià, que fou promulgat pel papa Gregorio XIII en 1582. I del 4 d'octubre del calendari julià passaren al 15 d'octubre del calendari gregorià, amb greu disgust dels poc versats en Astronomia, els quals van creure que els havien furtat aquells deu dies de les seues vides...

Amb el modern calendari es consideren ja les fraccions menors de la resta anual i el desfasament s'ha reduït a un dia cada 3000 anys, un error insignificant. Encara que el solstici d'hivern ja no cau ara en el 25 de desembre sinò dos o tres dies abans.

Com sabem, el calendari gregorià utilitza com a origen per a comptar els anys el naixement de Jesús i aquesta data la fixaren els cristians cinc segles després del succés, amb tan escassa precisió que s'equivocaren en alguns anys, error que va posar de manifest l'astrònom Kepler en el XVII, de forma que Crist va nàixer l'any 4 abans del naixement de Crist... 

Per cert que encara existeixen altres calendaris de tradicions diferents, com el xinès antic, que pren com a origen el mític emperador Huangdi i va ja per l'any 4651. O l'àrab, que partix de l'hègira del seu profeta Mahoma i va hui pel 1435.

En fi, bon solstici d'hivern i que la propera translació al voltant del Sol siga molt més ecològica, ètica i saludable!

Pedro Domínguez Gento

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 

 
                          
.-000260                                                                                                                    .-000114
                           
 .-000181                                                                                                      .-000135

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasPedro Domínguez Gento
Opinión

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Pedro - 26/12/2014
Això si és que va existir Jesús i no es tracta simplement un altre mite creat pels primers cristians:

http://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2014-09-07/es-jesus-una-figura-historica-cinco-razones-para-pensar-que-nunca-existio_184667/
Pablo - 27/12/2014
Enhorabuena, un articulo bien documentado.
Pero no le parece más normal decir BON NADAL, como todo el mundo, si tenemos en cuenta que el calendario actual, -como usted bien dice-, tiene su origen en el Nacimiento de Cristo.
Usted siempre con el puntito de querer ser diferente a todo el mundo.
En fin siempre tienen que haber divinos. ¡Que le vamos hacer!
Pedro Domínguez - 27/12/2014
Pablo: és bo conéixer l'origen de les coses, de fet els problemes que tenim no els resoldrem si no busquem les seues causes i actuem sobre elles...

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal