Sábado, 27 de julio de 2024 Edición diaria nº 6.322 Año: 18 Noticias: 46.492 Fotografías: 109.556 Comentarios de usuarios: 125.913
EL SEIS DOBLE
miércoles, 24 de junio de 2015
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Llengua, bandera i himne
Cartes al director

“He nascut a València i, per tant, sóc valencià”



 .-000372

He rebut alguns missatges en el facebook, wasap, emails, preguntant-me si era català, si els meus cognoms són catalans, si la meua bandera era la cuatribarrada i si entenia que parlàvem català.

He donat respostes diverses vegades, però pareix que no és prou. No sé si ho fan per molestar o per preguntar, encara que algunes vegades s'intuïx el sarcasme.

Per això he realitzat una breu exposició i no sé si pot interessar als lectors la interpretació d'un valencià comú.

 

Dec de ser un valencià rar, perquè no entenc a molts de què diuen ser valencians i que pensen de forma diferent, en molts aspectes, a com jo ho faig.

He nascut a València i, per tant, sóc valencià.

Si he nascut a València, que llets volen que siga?.

Puix això, valencià, espanyol, europeu i ciutadà del món i ja està.

Tan difícil és entendre açò?.

Per què s'encaboten a intentar canviar el que sóc?

Encara que poguera no ho canviaria, a veure si la gent s'assabenta.

Ha deixat la meua família, i jo també, sang, suor i llàgrimes per esta terra i no permetré que ningú de fora vinga a canviar-me res del que sóc.

-Sobre la bandera és el mateix.

He nascut amb una Senyera amb franja blava preciosa, que adore i vull i és la que he vist i tingut sempre en la meua terra.

Perquè creuen que vull canviar-la?.

No la canviaré, a veure si queda clar d'una vegada.

Que hi ha altres molt boniques, val, però la meua és esta i ja està.

Així de simple i de senzill.

-Ara la llengua.

Veurem senyors.

Jo al nàixer en la Ribera parle el valencià de la Ribera i això és el que he mamat, oïda i parlat fins ara.

Tampoc pense canviar-ho, perquè damunt m'agrada.

Entenc perfectament la quantitat de variacions entre zones, comarques i tot això, però és que damunt és i forma part de la nostra cultura entendre que açò és així i així ho serà sempre.

Perquè tant interés a fer que els altres parlen o canvien la seua llengua amb les seues característiques?.

Si a mi m'agrada sentir en les diferents comarques els canvis i expressions.

O açò no és cultura també?.

L'anglés es parla igual als Estats Units, a Anglaterra o Austràlia?.

L'espanyol es parla igual a Andalusia, que a Castella, o a Sud-amèrica?.

Per tant el valencià tampoc, pel que ja està bé de vindre a donar-me la vara.

-Amb l'himne em passa el mateix.

Si sent l'himne de València se'm posen els pèls de punta i em passa sempre, estiga on estiga.

Com i perquè voldria canviar-lo?.

M'agrada i el considere meu, així de simple.

Ja sé que sóc un valencià clàssic i normal amb la nostra cultura i tradicions, però sóc així, estic encantat amb el meu i no vull canviar perquè els agrade a altres.

Cada un que faça el que vullga, però jo estic molt satisfet amb el que tenim i que ens ha costat anys crear-ho.

Hi ha coses que voldria canviar, per descomptat, però allò que s'ha comentat no vull perdre-ho.

No conec cap valencià (ni jo tampoc) que s'haja ficat amb els mallorquins, ni catalans, ni bascos, ni gallecs, ni andalusos , per a ficar-se amb la seua llengua, la seua terra o la seua cultura.

Així que per favor deixar-nos als valencians tranquils i respecteu-mos, que estem feliços amb el que tenim.

Si tots ens respectem, açò anirà bé.

Si no ho fan amb nosaltres, haurem de defendre el nostre.

Jo opte per parlar, raonar i respectar, però açò han de fer-ho tots, tots.

Un abraç.

Pasqual Martí

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 


    


.-000181
 


.-000048

 .-000162

 


 

 

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Cartas al director

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

desperta ferro - 24/06/2015
Pascual, quan parles de l´himne el refereixes a la versió instrumental que es preciosa, o fas teua també la lletra on es ofereix glories a un Estat que ens esta ofegant als valencians per no donar un finançament que fins el PP reclamava en la boqueta menuda. Per què a mi el blau o sense blau, el que es diga valencià o català, i tot lo que has dit me importa poc si no aconseguim que els nostres joves no tinguen que emigrar, o no pugen estudiar per què en el govern central pensen que com tu dius, açi tots son flors i glories mentre els estomacs estan buits i a la gent estan tirant-los de les seus cases. Jo també soc valencià, però els nostres criteris per a la valenciania son molt diferents. La meua bandera es la que va enarborar Diego Gómez el dia de la presa de posició, i el blau i sense blau, o la gualda vos la deixe a vosaltres, valencians de pro.
soy español, español, español - 24/06/2015
che, amigajo. Jo tambè visco a Valencia i soi español, asi que no generalises. I parlo molt ve el valenciano, però escrivo en la lengua de mis mayores, el castellano, como debe ser y no porque no pueda hacerlo en valenciano como has podido ver. Amunt Valencia.
Ciudadana - 24/06/2015
Lo que faltaba , el Sr pascual dice que no le den la vara. ¿Vamos a ver si usted hubiera sido elegido para el gobierno de alzira, que hubiera hecho?... ¿ enviar a los ciudadanos a la......?
Demócrata Valenciano - 24/06/2015
Yo creo Sr. Martí que sus opiniones son muy respetables, principalmente porqué, aunque alguna de sus afirmaciones no la comparta al cien por cien, usted es una persona que da la cara. Tuve la oportunidad de seguir sus intervenciones en el debate del Círculo Alzireño y me pareció una persona razonable. Dicho esto, o dejamos de una vez de hacer banderías para dividir a los valencianos en buenos y malos, como ha venido haciendo el PP durante 20 años, y nos ponemos a trabajar codo con codo, o se nos comen vivos en Madrid y en Bruselas.

Los valencianos tenemos un himno y una bandera ofciales, es cierto, però no olvidemos nuestra historia. La única bandera que hemos tenido historicamente como Reino de Valencia era la de los Reyes de Aragón, las cuatro barras sobre oro, el tercer cuartel del escudo de España, una bandera que es el fruto de desplegar sobre un lienzo el escudo real de Aragón. En el Retablo de San Silvestre del Salón de plenos noble de Alzira la puedes ver y es nuestra, valenciana cien por cien, tan valenciana o más que la enseña oficializada desde la Ciudad de Valencia, y popularizada por el valencianismo de preguerra, a la que yo también respeto y tengo por mía.

Y por lo que respecta al tema del himno valenciano, te diré que si, que me emociona el sentimiento y la letra que nos hermana "junts baix els plecs de la nostra senyera" no la otra, la de las ofrendas; pero mejor dejemos los triunfalismos para cuando hayamos erradicado la corrupción de nuestra tierra, y toda la banda de saqueadores que ha tirado nuestro dinero en aeropuertos sin aviones, fórmula uno, gürtels, emarsas, brugales, trama de la solidaridad del Sr. Blasco, etc, etc.

Por cierto, te recomiendo un libro: El finançament valencià de Vicent Cucarella, ilustrado por el gran dibujante Antonio Ortiz Fuster (Ortifus). No tiene desperdicio.
Pasqual UXV - 24/06/2015
Hola a tots i gràcies per participar. Quan demane deixen de donar la vara, és perquè no crec siga moment per a favades d'estes, ja que hi ha moltes, però moltes, coses que solucionar abans i amb més prioritat. No és per una altra cosa i no confonga ningú el text. Sobre la bandera i l'himne és el mateix. Deixem tot açò per a més avant i acabem amb la corrupció, les estafes, la desocupació, la fam, l'assistència medica, l'educació, etc. Però és que cansa tots els dies estar rebent missatges de si parles català i coses per l'estil. Ni comentari l'estar llegint contínuament que ens volen integrar com paísos catalans.
He parlat amb tots els partits, tots, i em coneixen, pel que no crec que ningú interprete malament les meues paraules i tampoc van dirigides a cap partit. És una resposta als continus missatges que rebem.
X Demòcrata Valencià. Gràcies pel comentari. Jo sóc una persona moderada i tinc respecte a tots i així ho demostre. De fet a qualsevol que em pregunta els demane tranquil·litat i deixar fer, abans de matar el missatger.
Sent si algú es pren a mal el que escric.
El llibre el tinc i dedicat. M'encanta i ha sigut uns dels meus referents per a algunes qüestions.
Una salutació.
Pasqual Martí
U Consevol - 24/06/2015
Perke no et fas un favor i un favor als demes.
mensajes, e-mails, cartes ... per favor k et compre ki no et conega.
No as tingut prou en el ridicul k feres en les eleccions.
Deixat estar de llisonetes i no buskes mes protagonisme home.
Si tan valenciá eres ves a la pinyata de Guadassuar i comprat un traxe de Jaume I pega voltetes per Alzira
i de segur k et faran mes cas.
Si es k de tot t k haber.
No teniem prou en el PP a falten els salvapatries, ufffffffff... quina legislatura ens espera.... CARDENASSSSSS asi tens carn fresca.
Pasqual UXV - 24/06/2015
X U consevol. Que et passa que estàs tan calent?. Que hi ha molestat tant de l'escrit per a posar-te en pla extremista i dictador?. He rebut correus electrònics i missatges de persones amb què ha donat gust discutir alguns termes del meu escrit. Però el teu és per a mirar-ho en algun medique. El trage de Jaume I m'ho posaria, si fera falta, per a lluitar amb extremistes com tu. Si no t'han eixit bé les eleccions , t'esperes 4 anys més i proves una altra vegada. Cal moderar-se. No respondré a cap altra nota semblant a esta, per educació i respecte als altres. Lògicament, sé qui eres.
jose - 25/06/2015
Tanto correo que te pasa la gente y tu lista para las elecciones era familiar, eres uno mas k esta
al sol que mas calienta, la prueba es : te acercaste a los Blasco y te dieron puerta,
en Unio valenciana y puerta, Democrates valencians y IPA, todos te dan puerta, solo te gusta oirte a ti
mismo. Tu dedicate a XXXXXXXXXXX y deja de criticar a COMPROMIS y al PSOE por que sean de izquierdas,
Habla con Bastidas es el unico partido que te queda.
Pasqual UXV - 25/06/2015
Hola Jose. Espero no tener que responder a todo el grupo. Solo contesto para que sepa la gente lo mentirosa y las mentiras que dices. Con los Blasco no he tenido relación alguna jamás, así que no digas mentiras. Con unió valenciana lo mismo, ya que tengo algunos conocidos que eran del partido y les voté al principio, por lo que vuelves a mentir. Encima en aquellas épocas ni estuve, ni ganas, metido en partido alguno. Ipa les dije que les ayudaría y no quería estar en las listas y terminé haciendo un día de portavoz, por ayudar, pero tampoco quería estar en listas y tan solo acepté ayudaros y esto lo saben todos. Demócrates fué una compartición por en ese momento colaborar con Ipa y cuando no se llegaban a acuerdos se cortó y ya está, pero vuelves a mentir con tirar, dar puerta, etc, porque fuí yo quien salió. Con compromís y psoe, tengo muchos amigos y conocidos, por lo que no digas tonterías con pensamientos exclusivos tuyos. Cuando hable con Carles, personalmente, entonces ya podré decir o actuar, pero tienen mucha más categoría y saber estar que tú, cómo para expresar fabadas de estas. Con psoe, exactamente igual, respeto mutuo. Te has dejado Ciudadanos, que tengo buen rollito, igual que con Upyd. Con Podemos y Sansaloni, también me habrás visto hablar. Dejate de tonterías. Si quieres criticar el artículo estupendo, pero dejar ataques personales, que para eso hay otros medios y no hagáis perder el tiempo a los que leen éste periódico. Si quieres me llamas y tomamos un café.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal