Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.856 Fotografías: 108.842 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
lunes, 10 de julio de 2017
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 Aquells jóvens alzirenys dels anys 60 reviuen el Club Amunt 55 anys després

"Duien a terme unes activitats que van despertar el recel de les autoritats municipals al considerar-les una miqueta subversives"


 

._000493

Un grup d'antics components del Club AMUNT ha pres la iniciativa de reunir en un encontre de caràcter extraordinari a tots aquells joves que formaren part del Club entre les dècades dels anys 1960 i 1970.

Un encontre que es celebrarà el pròxim diumenge dia 16 de juliol als salons del Cercle Alzireny "La Gallera". La trobada consistirà en primer lloc en un acte de benvinguda a les 13 hores en el saló del hall. Sobre les 13'15 hores els assistents inauguraran al saló valencià de La Gallera, una exposició retrospectiva de material gràfic de les diverses activitats que el Club va desenvolupar al llarg dels seus 20 anys de vida, així com dels seus protagonistes. Sobre les 13'30 hores tindrà lloc la inauguració d'una placa recordatori a la façana de la casa del carrer Sant Vicent nº. 13, la qual va ser seu del Club AMUNT durat tretze anys. Sobre les 14 hores, els assistents compartiran un dinar de germanor al Restaurant La Gallera, que finalitzarà amb un acte de sobretaula en el qual els participants intentaran reviure els records d'aquell autobús de la transició política que anomenaren CLUB AMUNT.

 
Notes històriques del Club Amunt (55 anys)

Durant la dècada dels anys 60 del segle passat, un grup de joves alzirenys iniciaren un projecte juvenil al qual anomenaren CLUB AMUNT, sumant-se a altres moviments, també de caràcter juvenil, que començaren a aparéixer per tot l'estat espanyol. Eren els anys en els quals el règim de Franco iniciava la seua decadència i la joventut bullia d'il·lusió buscant la possibilitat de construir un futur democràtic que posara fi a la dictadura franquista.

Alzira no volgué quedar endarrerida en aquests moviments per la democràcia i també un grup de joves universitaris agafaren la torxa de la modernització del nostre poble. Durant l'estiu de l'any 1962 quan els alzirenys encara gaudien del frescor en les caloroses nits urbanes passejant per la placeta, (Plaça Major), i amb el desig irrefrenable de voler arreglar el món, van començar a donar forma a una associació de caràcter juvenil, cultural, esportiva i festiva a la qual anomenaren CLUB AMUNT. Havien donat el primer pas i la festa del Ball d'Estudiants del dia 28 de desembre, amenitzada per l'Orquestra SERENADE, li donava el tret d'eixida.

 

L'anomenada "Dècada Prodigiosa", va adquirir a Alzira el seu màxim esplendor i les activitats de caràcter cultural i artístic desenvolupades pel CLUB, es van multiplicar de manera tan sorprenent que, en més d'una ocasió, van despertar el recel de les autoritats municipals al considerar-les una miqueta subversives.

L'afiliació de joves al CLUB va créixer de manera important i es plantejà el problema de la legalització del CLUB com a una associació de caràcter cultural i juvenil independent al marge de la OJE, que era l'organització oficial per a la joventut espanyola. Qüestió ben difícil en aquella època i que va quedar resolta en aprovar-se els estatuts en l'any 1968, tot gràcies a la mediació de l'Alcalde José Pellicer Magraner, pare d'un dels socis fundadors del CLUB.

Les conferències, concerts, teatre fòrum, audicions musicals, cine club, excursions, concursos i exposicions de pintura, competicions esportives i activitats festives com el ball d'estudiants, de reis i puestas de largo, formaren el nucli de les activitats del CLUB AMUNT, així com la publicació de la revista literària AMUNT.

L'any 1966, el CLUB creà una comissió fallera per a poder plantar falla a la Plaça Major ja que la comissió pròpia de la Plaça havia desaparegut. Enrique Sifre Corts que aleshores era president del Club, va ser elegit president de la Falla CLUB AMUNT, i M. del Carmen Navarro Martínez va ser anomenada Fallera Major.

Finalitzat el període faller del 1966, el president del CLUB i la seua junta rectora presentaren la dimissió. El grup dels fundadors donava pas a una nova generació que s'havia incorporat amb ganes i força per continuar avançant en el projecte de modernització de la nostra ciutat. A Enrique Sifre el va substituir Rafael Sanz Oro, que va impulsar la definitiva aprovació dels estatuts per part de la Delegació del Govern. 

Les obligacions militars d'aquella època forçaren la dimissió de Rafael Sanz que va estar substituït per Josep Lluís Andrés Pascual, en l'Assemblea General del dia 10 d'abril de 1969.   

Durant aquest any s'incorporen al CLUB AMUNT, una nova generació d'alumnes dels Instituts Josep M. Parra i Rei En Jaume, els quals donaran un nou impuls amb l'adquisició d'un local social al llogar una casa al carrer Sant Vicent Ferrer, 13. El nou casal del CLUB, va ser inaugurat el dia 8 de desembre de 1969.

El local nou va afavorir l'augment de socis i la multiplicació d'activitats de tot tipus. Durant uns anys el Club va compartir la seu amb el Planter Juvenil d'Extensió Agrària d'Alzira el qual va aportar al CLUB una part important del mobiliari.

En 1974 va presentar la dimissió el president Josep Lluís Andrés a qui va succeir la senyoreta Conchita Puchalt Muñoz, la qual va presentar la dimissió uns mesos després sent substituïda per Vicent Silvestre Hernández en el mes de juliol de 1975.   

En el mes de maig e 1979 l'equip directiu de Vicent Silvestre dóna pas a una nova junta directiva presidida per M. Roser Prats Gràcia, produint-se una important renovació generacional. I en el mes d'octubre del mateix any, M. Roser Prats presenta la dimissió i es rellevada per Toni Piera Peris, el qual durà a cap la important labor d'integració dels Clubs Amunt i Nosaltres, rivals irreconciliables durant molts anys.

La desaparició de Franco i la restauració de la democràcia canviaren els costums de la joventut alzirenya i les associacions de caràcter juvenil començaren a perdre interés.   

Toni Piera - Josep Lluís Andrés

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.


 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal