Sábado, 18 de mayo de 2024 Edición diaria nº 6.252 Año: 18 Noticias: 46.061 Fotografías: 109.063 Comentarios de usuarios: 125.655
EL SEIS DOBLE
martes, 13 de julio de 2010
Clic en la foto para ampliar

Avidesa Bàsquet Club (1969). En peu, d'esquerra a dreta, José Manuel Arlandis, Antonio Moll, Valeriano Sanjuán, José Bernardo España, Rafael Moscardó i Francisco Penadés (qui feia també d'entrenador). Assentats, Juan Colom, Miguel Penadés, José Manuel Ferri, Rafael Atienza, Ignacio Moscardó i Juan Soler
Ver imágenes de esta noticia
1

 Cinquanta anys de bàsquet a Alzira

El Nou Bàsquet Alzira vol recuperar la història del basquetbol a la nostra ciutat


Els amants de l’esport de la cistella en Alzira estem de celebració, ja que enguany es commemora el cinquanta aniversari de la creació en 1960 del primer club de bàsquet de la nostra ciutat, l’Alcira O.J.E., de la mà de la Delegación Local de Juventudes, encara que des de temps enrere els joves de la nostra ciutat ja donaven els seus primers passos en l’esport de la cistella.

En la dècada dels cinquanta, es té notícia dels primers moviments del bàsquet a Alzira, en el sí de la Delegación Local del Frente de Juventudes, que promou diverses seccions esportives, com el futbol, l’handbol i el basquetbol. L’equip s’anomenava F.J. Alcira i jugava partits amistosos i tornejos contra equips de les poblacions veïnes.

Durant la dècada dels seixanta, els successius equips de l’Alcira OJE prengueren part en els Campionats Provincials de basquetbol que organitzava l’OJE, enfrontant-se a equips com el Llíria OJE, Gandia OJE, Catarroja OJE, Hogar Tudela de València o Sueca OJE, i proclamant-se en vàries ocasions campions provincials.

El relleu el prendria la secció de bàsquet d’Avidesa, que va nàixer a l’estiu de 1969 quan un grup de joves alzirenys, encapçalats per Rafael Moscardó, va plantejar a l’empresa la idea de crear un equip de bàsquet per a participar en les competicions federades. La iniciativa va comptar amb el suport incondicional del mecenes alzireny Luis Suñer, qui va delegar en el cap de vendes de l’empresa, Rafael Sanfrancisco. En la primera temporada, la 1969-70, es va aconseguir l’ascens a Primera Regional, i a la següent, la 1970-71, l’Avidesa va obtindre el subcampionat i l’ascens a la Tercera Divisió nacional.

En l’estiu de 1976, Avidesa decidia desvincular-se de la secció de bàsquet i el club canviava la seua denominació per la de Club Baloncesto Alcira. Precisament, aquella temporada 1976-77 el conjunt alzireny es va proclamar campió del Grup VI de la Tercera Divisió i es va quedar a les portes de l’ascens a Segona Divisió en finalitzar tercer a la fase final celebrada a Logronyo.

Acuciat pels problemes econòmics, el C.B. Alcira va desaparèixer al començament de la temporada 1978-79. Després d’una temporada sense bàsquet federat, a l’estiu de 1979 es funda el Bàsquet Alzira, fruit de la iniciativa d’un grup de jugadors alzirenys, la majoria dels quals venien jugant en equips de localitats veïnes.

La nova entitat comença a consolidar-se i la temporada 1981-82 s’aconseguix el títol de campió de lliga en Preferent i l’ascens de nou a la Tercera Divisió. Però la pantanada del 20 d’octubre de 1982 va deixar impracticable la pista del pavelló Pérez Puig. La junta directiva va intentar trobar un pavelló on jugar, però finalment el club es va vore obligat a retirar-se de la competició.

El Bàsquet Alzira va haver de començar de nou, pràcticament des de zero, a la categoria de provincial preferent. Al 1983 es produeix la fussió entre el Bàsquet Alzira i l’A.D. Murta, competint com a Bàsquet A.D. Murta, unió que va durar fins a l’any 1984.

A partir d’aquí, a finals dels vuitanta i principis del noranta el Bàsquet Alzira va viure situacions de tot tipus, amb ascensos i descensos, canvis en la junta directiva i d’entrenadors, fins que, als inicis de la dècada dels noranta es produeix l’escissió dels veterans. Un grup de jugadors que havien pertangut al Bàsquet Alzira van formar el 1991 un nou club que s’inscriu en competició federada com a Club Bàsquet Veterans Alzira i que passaria a anomenar-se poc després Fundació Esportiva d’Alzira (FEDA).

Començava aleshores una època de rivalitat entre els dos clubs en les categories més baixes del bàsquet provincial, que acabaria el juliol de 1998 amb la creació d’una nova entitat: el Nou Bàsquet Alzira. La fusió es va portar a terme per tal d’aglutinar esforços i poder tenir objectius més importants a nivell esportiu i formatiu. Amb la constitució del Nou Bàsquet Alzira arrancava una trajectòria en comú amb l’objectiu de treballar en la promoció del bàsquet a la nostra ciutat, tant en les categories de base com en les federades.

 

En la tasca de recuperar la història

 

Coincidint amb esta commemoració, el Nou Bàsquet Alzira està inmers en la tasca de recuperar la història del bàsquet a Alzira. Si has sigut directiu, jugador o entrenador, i disposes de material, fotos, vídeos o documentació que cregues que poden ser d’utilitat, o coneixes a alguna persona que ens puga ajudar, posa’t en contacte amb nosaltres i ajuda’ns a escriure entre tots la història del bàsquet a la nostra ciutat.

Des del Nou Bàsquet Alzira vos donem les gràcies amb antelació per col•laborar en esta iniciativa. Podeu posar-vos en contacte amb nosaltres en la següent adreça de correu electrònic:

[email protected]

Nou Bàsquet Alzira





El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

DeportesBàsquet

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Ximo - 13/07/2010
Gran iniciativa, espero que podamos ver un gran club en nuestra ciudad. Ya os haré llegar mis fotos y comentarios, aunque son bastante actuales. Ánimo chicos!!!!

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal