Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.856 Fotografías: 108.842 Comentarios de usuarios: 125.569
EL SEIS DOBLE
miércoles, 19 de enero de 2022
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 La revista Algezira Xúcar es consolida amb el número 5 i dona continuïtat i difusió a les investigacions d’àmbit cultural a la ciutat

La revista recull més d’una vintena d’articles sobre història, art, geografia, toponímia o festes i tradicions



._000624 
._000780

Hui s’ha presentat el número 5 de la revista d’estudis locals AlgeziraXúcar, que pren el testimoni de l’antiga publicació de l’Arxiu Municipal d’Alzira, Algezira, i recupera la difusió de treballs relacionats amb la història, la geografia, l’art, l’economia, les tradicions i els costums de la ciutat. Esta publicació està vinculada a l’agrupació Alteris, Fòrum de Debat i Opinió, tot i que manté el suport de l’Ajuntament d’Alzira i el patrocini de la Regidoria de Turisme i Patrimoni. En paraules de l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, este nou número d’AlgeziraXúcar representa la «consolidació de la publicació, i denota que «malgrat la pandèmia, s’ha pogut continuar el treball i la investigació». Gómez recorda que la trajectòria d’Algezira es va aturar fa una dècada, «ara es recupera l’esperit d’aquella publicació amb tarannà historiogràfic». Per a l’alcalde es important també «que es presente esta iniciativa a l’inici de la capitalitat cultural», perquè contribuïx a incrementar l’oferta de cultura a la ciutat.

L’alcalde ha acompanyat este matí AureliàLairón, l’arxiver municipal, en la presentació d’AlgeziraXúcar al Saló Noble de l’Ajuntament. Amb format de llibre, la revista recull més d’una vintena d’estudis i articles de diverses disciplines. Comença amb una crònica mes a mes del 2021, on es repassa l’actualitat de l’any que acabem de tancar. Després, dona pas als escrits de caràcter històric.

L’alcalde destaca l’article «La neu a Alzira. Notícies de Nevades al llarg de la història», escrit per AureliàLairón i que dona compte dels episodis de nevades viscuts a Alzira des de 1543, amb imatges de nevades antigues i actuals. També considera interessant el recorregut pel modernisme alzireny fet per Agustín BerniaSanjuán, amb el títol de «Modernisme popular en Alzira.

Una aproximació a la vida i obra d’Agustín BerniaBartolomé». El seu net conta la trajectòria de l’artesà Agustín Bernia, que es va sentir atret pel modernisme i va arribar a treballar a l’estudi d’Antoni Gaudí. Va establir un taller a la seua ciutat i la seua empremta continua vigent encara hui en nombrosos edificis alzirenys, comla Gallera, el mateix Ajuntament i altres immobles antics un article que, segons l’alcalde, «podria donar peu al disseny d’una ruta turística per a conéixer els edificis modernistes». Recomana tambél’estudi sobre toponímia, «Influència i domini dels idearis polítics i de govern sobre la toponímia urbana d’Alzira. República, guerra i dictadura», per Rubén Pastor. I la visió d’Alzira «des de Benimodo», a càrrec del cronista Rafael López Andrada.

 

 

Per a l’alcalde, la revista «és el reflexe d’una ciutat viva, que vol superar la pandèmia i que vol ser capital cultural valenciana, per això l’Ajuntament impulsa esta iniciativa i intentarem ampliar la periodicitat perquè no siga sols un número anual, sinó que es puga completar amb publicacions monogràfiques al llarg de l’any». Gómez i Lairóncoincidixen en què de la trajectòria d’esta publicació han sorgit reptes que a poc a poc van fent-se realitat, com la recuperació dels noms populars d’alguns carres, i la pervivència del llegat de Luis Suñer, que també està en marxa amb la dedicació de la plaça que s’habilitarpà a l’avinguda Luis Suñer al lloc on estava la gasolinera.

A la revista hi ha lloc també per als esports, amb l’article de David Chordà sobre els 70 anys de l’handbol a Alzira, i es fa ressò del centenari del Gran Teatre, amb un text d’Inés Orts. Història, hemeroteca, genealogia, toponímia, geografia, art, comarca, festes, tradicions i costums, esports i bibliografia són els diferents epígrafs que conformen este número 5 d’AlgeziraXúcar. Entre els autors hi ha Vicent Alonso, Lluís Galán, Bernat Daràs i Vicent Garés, Rubén González i Rubén Pastor, Hilari García, Mª Ángeles Pelufo, Carles Senso, Julio de la Calle, Gil Alós, Salvador Íñigo, Bernat Montagud i Andrés Felici, entre altres.

La publicació està sols disponible a través de subscripció a l’agrupació Alteris. La subscripció anual té un cost de 12 euros i dona dret a 2 números. A hores d’ara hi ha al voltant de 400 subscripcions, explica AureliàLairón.

Ajuntament d'Alzira

 

 


._000723


._000743

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal