Jueves, 8 de diciembre de 2022 Edición diaria nº 5.725 Año: 16 Noticias: 42.331 Fotografías: 104.183 Comentarios de usuarios: 122.524
EL SEIS DOBLE
martes, 20 de septiembre de 2022
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Sense catàstrofes, no s’actua?
Opinió: Federació d’Associacions de Veïns d’Alzira

“Considerem que a major nivell de representació política, major responsabilitat en la no resolució del problema”

 ._000876

En 1999 la Confederació Hidrogràfica del Xúquer planificà ampliar el barranc de La Casella entre 2001 i 2003.  Des d’aleshores, els successius projectes de Pressupostos Generals de l’Estat, encara no han consignat la partida suficient per executar les obres i evitar les inundacions als barri de Les Basses.
Malgrat que l’actuació ja constava al PGOUM del 2002, fou en 2016 quan l’ajuntament d’Alzira, per via d’urgència, publicà, expropià i inicià el Canal de Les Basses per conduir al barranc de La Casella les aigües dels barrancs del Respirall, Fosc, Gràcia Maria i Camí de l’Arena desviant-les del seu camí natural i més curt cap al riu Xúquer, evitant que travessaren la ciutat i la inundaren al seu pas. 
El Canal de Les Basses, ha evitat inundacions, però ha evidenciat la incapacitat  del barranc de La Casella per transportar les pluges plogudes a les conques de l’Estret, La Casella i Vilella fins el riu Xúquer, principalment per la insuficient secció del pont de Xàtiva, tal i com ja documentà Xavier Machí en 1995 als Estudis d’inundabilitat del PGOUM.   Aquestes conques capten cabdals de 440 mts3/seg, al afegir-li els 40mts3/seg de les conques del Respirall, Fosc, Gracia Maria i Arena, que aporta el Canal,  com el pont de Xàtiva sols permet el pas de 74 mts3/seg, els 400 mts3/seg restants, retinguts, eleven el nivell, inundant Vilella, primer i impedint el drenatge del clavegueram i del canal de Les Bases, després, amb el que, si Deu no s’apiada de les alzirenques, i segueix plovent, han de traure aigua i fang de les seues cases.
Constatada aquesta realitat, el Consistori aprovà per unanimitat en maig de l’any passat instar al Presidente del Gobierno de España a que prioritzara l’ampliació del barranc de La Casella d’entre les obres previstes per la CHJ.  Ni els Regidors ni la resta d’alzirencs fórem capaços de fer-nos escoltar prou a Madrid, i els PGE 2022 ens ignoraren.
Enguany, coneixent les quantitats que TYPSA (redactora de l’Estudi per la reducció del risc d’inundabilitat a la Ribera del Xúquer, adjudicat pel MITECO) estimà com a imprescindibles per evitar les inundacions provocades pel pont de Xàtiva, el Ple de l’Ajuntament, en maig, aprova, per unanimitat, demanar al Presidente del Gobierno de España,  la solució al barranc de La Casella, concretant en vint-i-sis milions d’euros  la partida finalista per ampliar-lo, des de la tancà de Sant Antoni fins al riu Xúquer, substituint el pont de Xàtiva per un nou que permeta el pas dels 480 mts3/seg i respecte la cota 21 mts del malecò, i acondicionant i revegetant els terrenys del frustrat centre comercial, que ja actua com a tanc de tempestes durant les avingudes, per a que els ciutadans el gaudisquen, com a parc urbà estant buit.
Com que els alzirencs amb els nostres impostos, aportem, cada any, més de tres-cents milions d’euros, i és al Congrés dels Diputats, primer, i al Senat, després, on els reparteixen els representants dels espanyols, és pel què demanem que la partida finalista estimada per TYPSA, es consigne als PGE2023. Si els partits que ho han aprovat a Alzira, ho aproven a Madrid, és  cosa feta.
A hores d’ara, la Confederación Hidrográfica del Júcar, no té previst actuar més que al tram final del barranc de La Casella, des del pont de Xàtiva fins al Xúquer (sempre i quant els PGE li consignen la partida). Rentant-se les mans  i desentenent-se de la resta. Apunta a la Generalitat, com a responsable de les carreteres, per al pont de Xàtiva, i pel PATRICOVA que la GV actue barranc amunt. 
És per que, coneixent l’infrafinançament que patim com a valencians, que diem que aquesta decisió condemna la urbanitzada partida de Vilella, a zona de sacrifici; i pensem que no devem esperar-nos al repartiment dels impostos que arriben a la GV, i ja que els alzirencs no ho aconseguírem l’any passat, demanar-li a la GV que consigne les partides als PGV2023, per tal de que siga la GV, la que, també,  pressione per que  s’incloga la partida finalista als PGE2023 per ampliar el barranc de La Casella. 
Des de la Federació d’associacions de veïns d’Alzira, considerem que a major nivell de representació política, major responsabilitat en la no resolució del problema. És per això que demanem a tots els nostres representants polítics, tant a Alzira, a  València com a Madrid, de tots els partits, que es reunisquen i assolisquen els consensos necessaris per defensar conjuntament la partida finalista per tal d’acabar amb les inundacions a Alzira.
La mota que condueix el Casella, és a cota 21, mentre la ciutat és a 14 mtsnm. Per que esperar  esdevinga altra catàstrofe per a que els polítics destinen diners per estalviar-nos el perill que patim?. 

 

Signants: José Vte. España per l’aavv l’Alzquerieta, Enric Dàries per l’aavv Anna Sanchis, Andrés Viguín per l’aavv Basses-Ribera, Francesc Gil per l’aavv la Vila i Voro Pérez per la FaavvAlzira.

 


._000809


._000723

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Indisnado - 21/09/2022
Así es. Y parecen preocupar más cuatro hierbas que esta problemática.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

ComentarioAntes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.
*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal
Página optimizada para navegadores Mozilla Firefox, Internet Explorer y una resolución mínima de pantalla 1024 x 768 px.