Domingo, 28 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.232 Año: 18 Noticias: 45.910 Fotografías: 108.898 Comentarios de usuarios: 125.591
EL SEIS DOBLE
martes, 12 de diciembre de 2023
Clic en la foto para ampliar

Foto facilitada pel Grup d'Opinió Política
Ver imágenes de esta noticia
1

 No a prohibir l’entrada a la Murta
Opinió: Grup d'Opinió Política

Sí a una Murta oberta del poble i per al poble



._000809
La vall de la Murta sempre ha estat en mans privades i el poble tenia prohibida l’entrada. Van ser els socialistes els que, l’any 1989 (el pròxim any es el 35 aniversari), feren realitat una de les majors reivindicacions històriques dels Alzirenys: recuperar la Murta, una Murta del poble i per al poble. Els alzirenys van pagar 240.000.000 (dos-cents quaranta milions de pessetes) per tindre una Murta Oberta.
Anteriorment, quan l’Ajuntament d’Alzira, en sessió plenaria del dia 8 de setembre de l’any 1983, va acceptar la donació de les ruïnes del Monestir de Santa Maria de la Murta i del seu entorn, la corporació va tindre la iniciativa de crear una Fundació Municipal per a gestionar i finançar la Murta. Òrgan que, inexplicablement, fins ara i a pesar de la gran importància del paratge, encara no s’ha constituït; influint açò, molt negativament, en les actuacions i iniciatives, tant de gestió com de finançament, de tot el paratge.
Algú, se li va ocórrer crear un únic paratge natural incloent a les valls de la Murta i la Casella però deixant fora a la vall d’Aigües Vives. En realitat, és una evidencia, que totes les tres valls són distintes i inclús antagòniques. Deixant la vall d’Aigües Vives al marge i centrant-nos en les dos que conformen el Paratge Natural Municipal d’Alzira dir que, estes, també tenen característiques i problemes distints i per tant necessiten gestions i solucions distintes.
La vall de La Murta, afortunadament, compta amb un aparcament suficient que fa de regulador de les visites; quan l’aparcament està ple, el nou visitant, com que no pot aparcar, opta per anar-se'n. No següent així a la vall de la Casella, ja que com que no disposa d'un aparcament suficient, els visitants aparquen al mateix camí rural i estret d’accés, dificultant i molt, l’entrada i l’eixida dels vehicles i constituint un gran risc en el cas d’un incendi inesperat; més encara quan els vehicles són estacionats de cara a la Vall i no de cara a Alzira, cosa que facilitaria l’evacuació en cas d’emergència.
Una altra diferència evident, entre les dos Valls, és que a la vall de la Murta, al seu cor, estan les ruïnes del Monestir de Santa Maria de la Murta, que va ser el Centre Cultural i Espiritual de la Ribera i que, des de l’any 2002, està declarat Bé d'Interés Cultural i que també compta amb un Pla Director de Consolidació i Restauració des de l’any 2007. A més de les ruïnes del Monestir, amb la seua Torre dels Coloms com a símbol d’Alzira, també hi ha uns altres rics patrimonis, tan cultural, històric, espiritual, natural, etc. Del Monestir de Santa Maria de la Murta naix un dels millors exponents de la ceràmica de la nostra Comunitat; els Càntics de la Passió, creats allí, son un dels més importants cants de l’edat mitjana de tota Espanya; o la gran col•lecció de pintures que actualment estan als museus de Sant Carles, a València, i a l'Escorial, a Madrid. És, la vall de la Murta, un referent mundial per la seua biodiversitat de flors i plantes, i en conseqüència de fauna, admirada i estudiada per distintes universitats, des de fa segles.
La Murta, no sofres d’una invasió d’éssers humans. El que sí que té, esta meravellosa vall, és un gran interés, de moltes i molts, per conéixer i descobrir els seus distints i variats patrimonis. La resposta mai hauria de ser la prohibició a l’accés a la vall; la resposta, des de les distintes administracions, hauria de ser la inversió. Inversió, en neteja i aclariment de la massa forestal; inversió, en dotar la casona com a centre multiús i com a refugi en cas d’un incendi per a salvar vides; inversió, en ampliar i acabar de fer la ruta circular perquè els actuals vehicles de bombers pogueren entrar i eixir en cas d’emergència i no posar en perill la vida dels bombers; invertir, en salvaguardar tot el patrimoni arquitectònic que té la vall i que es molt i molt important; invertir, en un sistema d’aspersors per a refrescar la vall i actuar en cas de produir-se un foc; invertir, en un pla de senyalització i d’evacuació perquè la gent sàpiga per on ha d’anar, i on refugiar-se, en cas d’emergència; inversió, en què els dies de més afluència de visites, Protecció Civil, estiga present amb camions cisterna per si de cas; etc.
Afortunadament, els nostres paratges naturals, ja compten amb un Pla Especial de Protecció aprovat per la Generalitat Valenciana, el 15 de març de l’any 2013, i que regula, d’una forma detallada i exhaustiva, tots els usos tant de la Murta com de la Casella. Els dies de la setmana, de dilluns a divendres, la Murta està, pràcticament, sense visites; són els dissabtes i diumenges els dies que pot haver-hi un poc més d’afluència de gent. A més a més, les visites, d’una forma majoritària, es fan ordenadament pel camí històric, des de l’entrada fins a l’entorn de les ruïnes i el jardí romàntic, seguen en gran numere de famílies amb xiquets. A tot això, cal descomptar els mesos de més calor i/o de més fred, que per qüestions climàtiques, la gent no va a la Murta. Per descomptat, també els dies que la Generalitat decreta l’estat d’Emergència i es tanca el paratge que, desgraciadament, cada volta són més. Si és veritat, que hi ha algunes dates més significatives, i que coincideixen en ponts, on el numere de visites és més significatiu i és on, l’ajuntament, devia tindre'ls previstos i posar vigilància, amb personal revestit d’autoritat, per fer complir les normes del Pla Especial de Protecció; així com dotar, eixos dies, dels mitjans tècnics com una ambulància i els cotxes cisternes de Protecció Civil que abans ja hem fet referència.
 
NOTA: Per a escriure este article, hem fet nostres distintes iniciatives i propostes de l’Associació AMICS de la MURTA, les quals compartim plenament.
Grup d’Opinió Política

  

._000905

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

ADMINISTRADOR - 12/12/2023
ESTA ENTRADA NO ADMITE COMENTARIOS

EL SEIS DOBLE se reserva el derecho de admitir comentarios en las entradas de su diario digital. Podrán ser omitidos en los reportajes y las noticias de carácter comercial o personal, bien por acuerdo de la redacción o bien por decisión del autor/es del artículo.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal