Miércoles, 24 de julio de 2024 Edición diaria nº 6.319 Año: 18 Noticias: 46.472 Fotografías: 109.529 Comentarios de usuarios: 125.897
EL SEIS DOBLE
martes, 26 de marzo de 2024
Clic en la foto para ampliar

Foto: El Seis Doble
Ver imágenes de esta noticia
1 2 3 4 5 6

 Dossels de la Setmana Santa d’Alzira, una tradició Bé d’Interés Cultural

El Seis Doble et fa un recorregut per alguns dels dossels del 2024


  
._000938
Els Dossels de les Germandats i Confraries Alzirenyes són un tret plenament identificatiu de la nostra Setmana Santa, ja que no es troben a la resta de les ciutats veïnes, excepte les manifestacions properes als nostres Dosels en algunes d'elles, tals com els «arranjaments» d'Alberic.
Partint de la concepció originària del Dossel, com a senzilla ornamentació duta a terme pels Clavaris devots a una determinada imatge, consistent en els penjaments dels millors draps de la casa complementats en ocasions amb motius florals, han arribat al llarg d'aquests darrers anys fins a la recreació de determinades escenes de la Passió, buscant atorgar-los el màxim realisme possible. Els Dossels d'ambdues modalitats són molt apreciats per propis i estranys, que en el seu recorregut pels carrers de la nostra ciutat s'aturen a admirar, al llarg de tota la Setmana Santa, aquestes obres que any rere any desperten l'admiració i l'expectació, a les quals s'uneix un sentiment de veneració per part de tots els creients, que així es van imbuint en el marc de la Passió, que arribarà a la seva culminació a la tarda i nit del Divendres Sant, amb la Processó del Sant Enterrament .
 
 
També es pot sentir l'existència entre els germans confrares d'una rivalitat, això sí, sana, perquè el seu Dossel sigui el millor de tots, la qual també ve des de fa anys, per la qual cosa es va instituir a partir del 1963 el Premi al millor Dosel de la ciutat, consistent en l'ostentació d'un Estendard, confeccionat amb aquesta finalitat, durant la Processó del Sant Enterrament, el qual havia de ser retornat a l'any següent, situació que es mantindria fins a l'any 1967, moment en què s'aprova la seva permanència a propietat en mans de la Germandat o Confraria que ho obtingués cada any, i que ve a suposar, ja des del moment de la seva instauració, el reconeixement a una tasca artística, que des de llavors s'ha desenvolupat ininterrompudament.
Determinar quin és el millor Dosel ha estat sempre una qüestió polèmica, per les preferències de cadascú, raó per la qual han anat variant els criteris que determinen l'elecció del Jurat, i així, en un moment determinat aquest estava compost per un nombre de membres, que experimentava constants variacions, de la llavors Junta Coordinadora de Setmana Santa, fins a arribar a la composició per la totalitat dels seus membres. Evidenciada la inadequació d'aquestes mesures, la nova Junta de Germandats i Confraries de Setmana Santa va establir un Jurat de només tres integrants, que s'ha anat perfilant fins hui, en què es compon per set persones nomenades directament per evitar fer públic el seu nomenament, i que ni tan sols són presentades entre si, per obtenir així valoracions independents, basades en les seves opinions personals, per la qual cosa es considera també a l'hora del seu nomenament el grau de coneixement que tinguin de la nostra Setmana Santa i el seu nomenament reconegut gust artístic. Innegablement això no aconsegueix acontentar tothom, ja que sempre tenim les nostres preferències pròpies, per la qual cosa se segueix perfilant incessablement el sistema d'elecció, intentant eludir desavinences.
 
 
En l'actualitat, entre deu Confraries i Germandats concentren, els quaranta-vuit Primers Premis atorgats, i entre tres, la Verge de la Soledat, La nostra Senyora dels Dolors, i Jesús Nazareno i La nostra Senyora del Sufragi, la meitat dels mateixos. Ací cal assenyalar que algunes Germandats, dues en concret, que són la dels Cavallers de Crist Crucificat a l'Agonia, i la de Maria Mare, no participen en el muntatge de Dossels, pel fet que les seves imatges romanen durant tot l'any exposades a la devoció popular a la seva respectiva Església Parroquial. I també hi ha hagut anys en què no se n'ha valorat alguna, a l'hora de lliurar el Premi, en compliment de les mesures sancionadores previstes estatutàriament o per acords previs, vigents en aquest determinat moment, si bé aquestes no tenen vigència a la actualitat.
Sens dubte els Dossels són un element integrador per a tots nosaltres, alhora que reafirmen els nostres particularismes en el marc de les nostres Germandats i Confraries, per la qual cosa mentre segueixin progressant seran considerats pels qui els coneixen des de les seves interioritats, com un element essencial de la Setmana Santa alzirenya.
Junta de Germandats i Confraries 


 
 
Ubicació dossels 2024
 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Ferna - 26/03/2024
Y como siempre, el Nazareno repitiendo dosel y las mismas paredes por tercer año consecutivo. Debería darles vergüenza.
mazareno - 27/03/2024
Vergüenza te debería dar a ti hacer este comentario, cada uno hace lo que puede y reutiliza lo que tiene.
Ber - 27/03/2024
Estoy de acuerdo con el comentario de arriba. El año pasado el Nazareno no merecía el tercer puesto. Como mínimo lo merecía el Prendimiento. Cómo se nota el peso de algunas cofradías... Se ve que ahora puntúan el reciclaje de doseles.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

ComentarioAntes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.
*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal