Viernes, 14 de junio de 2024 Edición diaria nº 6.279 Año: 18 Noticias: 46.229 Fotografías: 109.246 Comentarios de usuarios: 125.729
EL SEIS DOBLE
lunes, 22 de abril de 2024
Clic en la foto para ampliar

Foto: LA UNIÓ
Ver imágenes de esta noticia
1

 LA UNIÓ demanda un pla de cremes agrícoles adaptat a les realitats agrícoles de les zones i als riscos meteorològics

L'organització proposa una ajuda als llauradors per cultivar les franges agrícoles que limiten amb les àrees forestals.-000331
La Unió Llauradora reclama que en lloc de prohibir les cremes agrícoles com ha fet la Generalitat amb la publicació d'una Resolució ahir en el DOGV dos mesos abans del període establit fins ara s'haurien de tindre en compte les realitats agrícoles de les diverses zones i també els riscos meteorològics existents.
L'organització insta a la Generalitat a emetre una nota aclaridora sobre la situació de les cremes agrícoles en relació a les distàncies, excepcionalitats o com han de demanar de manera àgil i ràpida els llauradors una sol·licitud de motiu degudament justificat.
L'organització considera que prohibir de forma generalitzada les cremes agrícoles no és la solució en aquests moments i no es pot legislar a colp de titular. “No es pot aplicar la mateixa normativa per a tots, perquè no és el mateix una determinada zona que una altra i no es poden prohibir les cremes agrícoles quan els avisos meteorològics adversos de calor i temperatures elevades siguen baixos o moderats”, assenyala Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ.
En aquest sentit, Peris reitera que “el període d'autorització de les cremes agrícoles i marges s'adapte a la realitat agrícola de cada any i zona segons les necessitats de les diverses localitats i sobretot a les circumstàncies meteorològiques”. S'hauria d'establir un sistema perquè en funció del que diu el Nivell de preemergència de la Generalitat es poguera cremar allà on el risc d'incendi siga de nivell baix/mitjà, ja que fins i tot es pot consultar a nivell de cada municipi. Per això l'organització agrària advoca per dotar als Ajuntaments de més competències per a gestionar les cremes i delimitar les zones en els seus termes municipals. “Poden haver-hi franges de zones agrícoles on es limiten més les cremes i altres zones sense perill on es faciliten més i per més temps”, afirma el secretari general de LA UNIÓ.
LA UNIÓ assenyala que de manera majoritària ja no es cremen les restes vegetals, principalment la poda, perquè és més costosa que la trituració. Així i tot, és necessari cremar perquè estem en ple període del treball de poda i gestió de les restes agrícoles, i hi ha zones on no existix la possibilitat de trituració de les restes de poda en tindre un difícil accés per a les trituradores o un marc de plantació que no ho permet. La crema és imprescindible també en parcel·les en reconversió amb arrancada i posterior nova plantació i en determinats casos és necessària per motius fitosanitaris.
D'altra banda, l'acumulació de restes vegetals en un camp durant tants mesos pot provocar també un augment del perill d'incendis perquè és un combustible que estarà molt sec en romandre molt de temps en el camp o voltants, un increment de la fauna silvestre, sobretot de conills, i dificultar la gestió de les cobertes vegetals de les parcel·les i els tractaments fitosanitaris contra plagues i malalties que poden augmentar davant la presència de les restes vegetals.
LA UNIÓ també aposta per incentivar la ramaderia extensiva per a previndre incendis i per pagar als llauradors i ramaders pels serveis que presten a la societat. Així, proposa una ajuda per cultivar les franges agrícoles que limiten amb les àrees forestals, circumstància que “evitaria un gran nombre d'incendis i estalviaria una gran quantitat de diners públics, ja que eixos terrenys agrícoles són els primers que s'abandonen per la seua baixa rendibilitat”.
Les ajudes del segon pilar de la PAC -desenvolupament rural- són en les quals els Estats i, sobretot les comunitats autònomes, disposen d'un cert marge de maniobra per al seu enfocament i ací podrien incloure's aquestes. “Seria el pagament d'un treball ecosistèmic als llauradors i ramaders per cultivar, del qual es beneficia posteriorment tota la societat”, assegura Carles Peris.
LA UNIÓ
 
 
 
 
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Agricultura

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

juanes - 22/04/2024
Todo el problema radica en que, como los que deciden, y prohíben, no tienen ni idea de lo que llevan entre manos, lo miden todo con la misma vara, y todo arreglado, en vez de dejar que cada municipio decida sobre sus propias zonas, de alto, medio, o bajo riesgo, indicando a sus vecinos, donde, cuando, y como deben actuar con respecto al proceso de las quemas, que no es lo mismo la huerta, o el Horno de Carrascosa, que la Casella, o la Murta, ni es lo mismo Carcagente, que Algemesí, pero que bonito que es " tot a una, y a cobrar a final de mes ".
pesadilla - 22/04/2024
¿Qué podemos esperar de la Consellería de Agricultura gestionada por VOX?.......... NADA!!!!!!!!!!!!!!!!!
alziro - 22/04/2024
“No es pot aplicar la mateixa normativa per a tots, perquè no és el mateix una determinada zona que una altra i no es poden prohibir les cremes agrícoles quan els avisos meteorològics adversos de calor i temperatures elevades siguen baixos o moderats”, assenyala Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ.

Lo que dice el DOCV:

Quart
Queden expressament exceptuats d’esta resolució l’eliminació de residus vegetals procedents de restolls i palla d’arròs, en superfícies de cultiu situades a l’entorn de l’Albufera de València i situades en la zona d’influència forestal, que es regularan d’acord amb l’indicat en l’article 1.2, lletra c), de l’annex VIII, del Decret 91/2023.

Quint
Amb caràcter extraordinari, i únicament per raons fitosanitàries, d’investigació o altres motius d’urgència degudament justificats que no permeten el seu ajornament, es podran autoritzar de manera puntual cremes, accions o activitats que impliquen l’ús del foc fora dels períodes previstos, horaris i condicions indicats, sempre que hi haja resolució motivada en eixe sentit de la persona titular de la direcció general competent en prevenció d’incendis forestals.

¡Aprended a leer, carajo!

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

ComentarioAntes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.
*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal