
EL SEIS DOBLE
domingo, 11 de mayo de 2025

La corporació celebra dos jornades formatives els dies 16 i 29 de maig, que estan dirigides a càrrecs electes i personal tècnic dels ajuntaments i entitats locals de la província. La data límit per a matricular-se és el 13 de maig
La Diputació de València ha organitzat, a través de l'àrea de Formació que dirigix el diputat Ricardo Gabaldón, dos jornades formatives amb l'objectiu d'analitzar com han d'actuar els ajuntaments enfront d'un esdeveniment catastròfic. Les conferències, que tindran lloc els dies 16 i 29 de maig en la Fundació ADEIT de València, estan dirigides a càrrecs electes i personal tècnic dels ajuntaments i entitats locals de la província. La data límit per a matricular-se (en l'enllaç de Teletramitación) finalitza dimarts que ve 13 de maig.
“Per a nosaltres és essencial dedicar una part dels nostres recursos formatius a les temàtiques d'emergències i gestió de situacions catastròfiques, des del ferm convenciment que la formació, l'anàlisi i reflexió sobre estes matèries són elements molt importants a l'hora de millorar l'actuació de les administracions locals, que són les més pròximes a la ciutadania, en este tipus d'esdeveniments”, ha manifestat el responsable de l'àrea de Formació, Ricardo Gabaldón.
Gabaldón ha destacat que estes dos jornades “són una primera aproximació a la matèria, amb l'objectiu de detectar les necessitats formatives i poder plantejar en el futur noves activitats que resulten pràctiques per a enfrontar este tipus de situacions que es poden arribar a produir”.
La Diputació de València continua així amb la programació d'activitats emmarcades dins del cicle DIVALDirectia Temàtica, impulsat per l'àrea de Formació des de l'inici de la legislatura amb la finalitat de formar als càrrecs electes i personal tècnic dels ajuntaments i entitats locals en matèries d'actualitat que afecten l'àmbit local.
Contingut de les jornades
En la primera de les jornades, que se celebra el divendres 16 de maig a partir de les 9.00 hores, es tractarà de respondre a la pregunta com han de reaccionar els ajuntaments enfront d'esdeveniments catastròfics? Després de l'obertura, que comptarà amb la participació del president de la Diputació, Vicent Mompó, i del Conseller d'Emergències i Interior de la Generalitat Valenciana, Juan Carlos Valderrama, tindrà lloc la conferència titulada ‘Els Plans d'emergència: Els Plans d'Actuació Municipal (PAM)’, a càrrec d'Irene Rodríguez, secretària autonòmica d'Emergències i Interior, i de Jaime Villanueva, cap de servici de Planificació de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències.
Després de la conferència inicial, es realitzaran ponències per a analitzar qüestions tècniques a tindre en compte en l'àmbit local en situacions de catàstrofe, com són les actuacions dels diferents nivells d'intervenció, els sistemes d'alerta, els plans d'emergència, el tractament específic dels polígons industrials o la importància de la comunicació institucional. En elles intervindran prestigiosos experts com Luis Serrano, especialitzat en comunicació de crisi; José Miguel Basset, ex inspector cap del Consorci Provincial de Bombers; o Estefanía Navarrete, comissària cap de la Policia Local a València.
La segona de les jornades, que es desenvoluparà el dijous 29 de maig des de les 9.00 hores, abordarà de manera concreta l'assumpte de les contractacions d'emergències. Baix el títol ‘Els contractes d'emergència com a ferramenta en els esdeveniments catastròfic, la vicepresidenta segona de la Diputació i responsable de Contractació, Reme Mazzolari, serà l'encarregada d'obrir la sessió.
A continuació, la subdirectora general de la Junta Superior de Contractació Administrativa de la Generalitat Valenciana, Margarita Vento, impartirà la conferència ‘El Règim Jurídic dels contractes d'emergència. Pregunta: val tot?’ La jornada finalitzarà amb una sèrie de ponències i una taula redona en les quals participaran tècnics tant de la Diputació com de la Generalitat, que parlaran de tots els aspectes i peculiaritats pròpies d'este tipus de contractes.
Pla En Peu
Esta iniciativa s'emmarca en el ‘Pla En Peu, Pla valencià d’ajudes per a la reconstrucció’, impulsat per la Diputació de València amb una dotació de 150 milions d'euros per a la recuperació dels municipis afectats per la DANA. Un pla integral que, més enllà de les ajudes econòmiques, contempla també accions formatives com estes jornades, abordant tots els àmbits necessaris per a enfortir i millorar la capacitat de resposta dels ajuntaments davant futures emergències.
En este sentit, el president de la Diputació, Vicent Mompó, ha subratllat que “el Pla En Peu representa una visió integral del que ha de ser la reconstrucció després d'una catàstrofe: no sols alçar infraestructures danyades, sinó enfortir el múscul institucional dels nostres ajuntaments. Perquè si alguna cosa ens han ensenyat episodis com la DANA, és que la capacitat de reacció de les administracions locals és clau per a minimitzar l'impacte d'estos desastres”.
“Per això, des de la Diputació de València no ens limitem a destinar 150 milions d'euros en ajudes directes, sinó que apostem també per la formació, la planificació i l'anticipació. Estes jornades són una mostra d'eixa implicació amb la prevenció i la bona gestió. Volem que els nostres municipis estiguen preparats, que els seus equips coneguen els protocols, les ferramentes jurídiques i els recursos disponibles, perquè la pròxima vegada no sols es reaccione millor, sinó que es puga fins i tot previndre en la mesura que siga possible. Eixe és el camí cap a una província més segura, més cohesionada i millor preparada per als reptes que ens planteja el futur”, ha afegit Vicent Mompó.
Diputació de València
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.
Añadir un comentario