Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.858 Fotografías: 108.845 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
lunes, 13 de junio de 2011
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Podem autoabastir-nos d'electricitat solar?
Article d’opinió de Pedro Domínguez

Cofrents, per exemple, produix més d'un milió d'euros diaris nets i això als capitalistes els encega


 

https://www.elseisdoble.com/uploads/image/FOTOS%20FIJAS%20EN%20SECCIONES/Pedro%20Dom%C3%ADnguez%20Gento%20%28red%29.jpgNatura

------------------------------------------------

Pedro Domínguez Gento

 

Durant la Setmana per l'Estalvi, l'Eficiència i les Energies Renovables que celebràrem a la Ribera fa pocs dies, una de les activitats realitzades va consistir en mesurar l'Energia Solar (ES) que rebem: 910 w/m² (el cel estava parcialment ennuvolat); de manera que, amb unes 5 hores diàries d'aquesta insolació, obtenim una ES mitjana de 4550 wh/m². dia o 4'5 kwh/m². dia.

I considerant que cada persona consumix al voltant de 4'5 kwh/dia d'electricitat domèstica,  si poguérem transformar tota l'ES rebuda en electricitat, necessitaríem 1 m². de plaques solars per autoabastir-nos; no obstant, com les plaques comercials sols transformen el 13% en electricitat, realment necessitem uns 8 m². per persona.

Disposem d'aquesta superfície? Doncs a les vivendes unifamiliars en sobra molta i sols als edificis d'altura superior a cinc o sis plantes en falta, els uns compensen els altres. Fins i tot hi ha espai suficient per escalfar l'aigua amb els mòduls termosolars de 2 m². que autoabastixen a dues persones quasi tots els dies de l'any. Tècnicament podem ja generar l'electricitat domèstica que consumim amb l'ES que rebem a les nostres teulades i ben combinada amb l'estalvi, l'eficiència i les altres fonts renovables podria subministrar-nos fins el 90% de tota l'energia que consumim (domèstica, industrial, transport, agrícola, etc.). L'únic problema és l'econòmic perquè les plaques fotovoltaiques són encara relativament cares i, segons diuen, l'energia convencional (nuclear i tèrmica) resulta més barata; el que no diuen és que el preu de la convencional no inclou els seus costos externs: accidents nuclears, residus radioactius, escalfament global, problemes derivats, etc. Cal recordar que sols l'accident de Txernobyl (no resolt) ha costat ja uns 240.000 milions d'euros. I encara més, en quants milions valorem els vora 100.000 morts que ha provocat? I els milers de xiquets nascuts amb malformacions genètiques? Quant ens costarà guardar hermèticament els residus de les centrals nuclears durant els milers d'anys que seran radioactius i perillosos? Quant costarà l'accident de Fukushima? Quants morts provocarà? Quant ens costaria un accident en Cofrents que enviara un núvol radioactiu sobre la Ribera? Es pot quantificar en diners les vides i el sofriment humà?

Respecte les energies derivades dels combustibles fòssils, quant costarà la pujada d'entre 2 i 6 ºC de les temperatures mitjanes? I l'ascens d'un metre del nivell del mar? I la pèrdua de platges, terres i aqüífers costaners? I els milions de morts per l'augment de la desertificació mundial, la fam, les migracions, la xenofòbia i les guerres?

En definitiva, si considerem tots els impactes ambientals i humans de les energies convencionals, sens dubte resulten les més cares i dolentes. Per què, doncs, tant d'interés en promoure-les per part dels oligarques que controlen aquest negoci? Probablement perquè als seus esquemes sols compten els diners immediats o a curt plaç, sense considerar cap altra cosa; Cofrents, per exemple, produix més d'un milió d'euros diaris nets i això als capitalistes els encega... Si pogueren ficar-li comptadors al Sol per poder cobrar-nos l'Energia que rebem, ja tindríem Energia Solar pertot arreu.

La qüestió, ara i ací, és: ens resignem o lluitem per canviar aquesta situació indignant?

 

Més informació sobre aquesta pràctica

Ahorra, es fácil
Instituto de Tecnologías Educativas
Guía Práctica de la Energía


                          
.-000013                                                                                                                          .-000032 

                           
     .-000021                                                                                                                                                             .-000048


 

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Pedro - 13/06/2011
Alzira, per exemple, disposa de més del doble de superfície de sostres útils per autoabastir-nos d'electricitat solar tots els habitants, de manera que encara en sobra suficient per a estendre la roba i eixugar-la al Sol, que és una altra forma d'aprofitar l'Energia Solar.
Com l'agricultura, que és la tècnica tradional mitjançant la qual recol·lectem ES en forma d'energia química: aliments, llenya, etc.
francisco - 13/06/2011
Ya quisieran los Alemanes tener nuestro clima ,venderian electricidad a toda europa,el sol de España no nos lo pueden quitar.
Nuestros politicos como siempre mi se enteran , hay que trabajar y menos fantasmadas.
Ningun ciudadano de Alzira tendria que pagar ni un euro en electricidad.
Elucubrante - 13/06/2011
Gran artículo, Pedro. Enhorabuena

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal